Dalībnieks:BroksG/Smilšu kaste

Vikipēdijas lapa


Aromātiskie ogļūdeņraži[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vienkāršākās aromātiskās struktūras
  Kondensēts četrlocekļu un sešlocekļu cikls:
  Benzociklobutēns  
 
  Kondensēti pieclocekļu cikli:
Pieclocekļu cikli: Pentalēns  
Furāns Benzofurāns Izobenzofurāns
Pirols Indols Izoindols
Tiofēns Benzotiofēns Benzo[c]tiofēns
Imidazols Benzimidazols Purīns
Pirazols Indazols  
Oksazols Benzoksazols  
Izoksazols Benzizoksazols  
Tiazols Benzotiazols  
 
Sešlocekļu cikli: Kondensēti sešlocekļu cikli:  
Benzols Naftalīns Antracēns
Piridīns Hinolīns Izohinolīns
Pirazīns Hinoksalīns Akridīns
Pirimidīns Hinazolīns  
Piridazīns Cinnolīns  

Arēni jeb aromātiskie ogļūdeņraži ir vielas molekulas, kurās ir viens vai vairāki benzola gredzeni. Tos iedala monocikliskos (satur vienu benzola gredzenu) un policikliskos (satur vairākus benzola gredzenus). Šajos ciklos esošās saites ir stiprākas nekā ekvivalentas vienkāršo un dubultsaišu kombinācijas, tāpēc šos ogļūdeņražus izdala atsevišķi.

Tikai oglekli saturošie aromātiskie cikli satur 6 atomus, jo 5 un 7 locekļu nepiesātinātie ogļūdeņraži neveido delokalizētu π orbitāli (šādu orbitāli veido 5 un 7 locekļu ciklu joni - ciklopentadienila anjons, cikloheptatrienila (tropilija) katjons un daži citi). Heterocikliskajiem savienojumiem ir sastopamas arī 5 un 7 (ļoti reti) locekļu aromātiskās sistēmas.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Senāk par aromātiskajiem savienojumiem dēvēja no dabas produktiem (sveķiem, balzamiem u. tml.) iegūtas vielas ar aromātisku smaržu. Vēlāk šis termins pazaudēja savu sākotnējo jēgu un aromātisko savienojumu ķīmija pārvērtās par benzola savienojumu ķīmiju (lielākā daļa iepriekš atklāto aromātisko vielu saturēja fenilgrupu jeb benzola gredzenu). Pašlaik kopā ar benzola savienojumiem aromātisko savienojumu ķīmija apskata visus karbocikliskos savienojumus ar "benzola" raksturu, tajā skaitā heterocikliskos savienojumus.

Fizikālās īpašības[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Aromātisko ogļūdeņražu savienojumi visbiežāk ir nepolāri un nešķīst ūdenī. Tā kā tie ir maz reaģējoši savienojumi, tie ir noderīgi kā šķīdinātāji citiem nepolāriem savienojumiem. Aromātiskajiem savienojumiem raksturīga dzeltena liesma, kas ir pateicoties augstajai oglekļa un ūdeņraža attiecībai.

Aromātisko ogļūdeņražu iegūšana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Aromātiskos ogļūdeņražu savienojumus iegūst no dažādiem avotiem, ieskaitot naftu un akmeņogļu darvu. Poliaromātiskie ogļūdeņraži ir atmosfēras piesārņojuma daļiņas un ir pazīstamas kā kancerogēnas vielas. Viena no aromātisko ogļūdeņražu savienojumu īpašībām ir tā, ka tiem ir nozīmīga loma dzīvības rašanās procesā kā nukleotīdu un aminoskābju prekursoriem.

Ķīmiskās īpašības[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ogļūdeņraži, kuriem ir vairākas saites, pēc būtības ir nepiesātināti savienojumi, piemēram, alkēni un alkīni. Šīs nepiesātinātības dēļ viņi mēdz veikt pievienošanās reakcijas.

Aromātiskie ogļūdeņraži ir stabili, veicot raksturīgas elektrofilās aizvietošanas reakcijas un rezonanses dēļ. Oglekļa gredzens šajās reakcijās darbojas kā nukleofils un, aizvietojot produktu, notiek elektrofila uzbrukums benzolam.

Līdz ar nākamo elektrofilu viens no gredzena H atomiem tiek aizstāts, tāpēc produktam ir arī stabilitāte un aromātisks raksturs. Pievienošanās reakciju pretējā pusē, aromātiskais savienojums var zaudēt aromātiskumu, tāpēc tiem nav raksturīgas šādas reakcijas.