Dzelzavas iela

Vikipēdijas lapa
Dzelzavas iela
Dzelzavas iela
Karte
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Vidzemes priekšpilsēta
Apkaime Purvciems, Dreiliņi
Garums 5,5 km
Atklāta 1935. g.
Joslu skaits 3 (līdz Vaidavas ielai); 2+2 (līdz Ulbrokas ielai); 2 (līdz Juglas ielai)
Segums asfalts, dzelzsbetons, grants,
Celtnes t/c Minska, Mēbeļu nams, LIDL loģistikas centrs
Sabiedriskais transports
Autobuss 6., 48., 49., 63.
Trolejbuss 11., 13., 16., 17., 18., 23., 35.
Dzelzavas iela Vikikrātuvē

Dzelzavas iela ir iela Rīgā, Vidzemes priekšpilsētā, Purvciemā un Dreiliņos. Tā sākas krustojumā ar Ieriķu un Braslas ielām (pie tirdzniecības centra "Domina Shopping" un netālu no Zemitānu dzelzceļa stacijas) un beidzas krustojumā ar Juglas ielu, uz Rīgas robežas. Iela pakāpeniski izbūvēta virzienā prom no centra. Īsā posmā, pirms krustojuma ar vēl neuzbūvēto ielu Rembates ielu, iela nav vēl uzbūvēta. Ielas kopgarums ir ap 5,5 kilometri.[1] Līdz krustojumam ar Ulbrokas ielu tā ir maģistrāla iela.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pirmo reizi Rīgas ielu sarakstos tā minēta 1935. gadā ar savu tagadējo nosaukumu, kas laika gaitā nav mainījies.[2] Iela nosaukta Madonas novada Dzelzavas vārdā.

Ielas raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Iela sākas kā trīsjoslu vienvirziena iela līdz krustojumam ar Vaidavas ielu. Šajā posmā pāra numuru pusē atrodas mazstāvu apbūve un lielveikals "Maxima XX", bet nepāra numuru pusē — daudzstāvu paneļmāju ēkas.

No Vaidavas ielas līdz Ulbrokas ielai tai ir atdalītas brauktuves. Tās abās pusēs atrodas padomju laiku daudzstāvu paneļmāju apbūve, atsevišķi tirdzniecības centri (t/c "Minska" (pretī krustojumam ar Vaidavas ielu)[3], "Rimi Hypermarket" (aiz Stirnu ielas), "Mēbeļu nams" (aiz Gunāra Astras ielas)) un biroju ēkas. Pirms krustojuma ar Lielvārdes ielu atrodas 23. un 17. trolejbusa maršruta galapunkts. Aiz šī krustojuma nepāra numuru pusē ir pārsvarā neapbūvēta teritorija, bet pāra numuru pusē retināta komercapbūve, biroji, to vidū Rīgas Industriālais parks, kur atrodas arī TV3 Group birojs.

Aiz Ulbrokas ielas Dzelzavas ielas nozīme mazinās. Tā veidota kā piebraucamais ceļš saimnieciska rakstura teritorijām ar betona plākšņu segumu, kas beidzas ar strupceļu autotransportam, bet turpinās kā grantēta gājēju taka līdz apļveida krustojumam ar potenciālo pieslēgumu Rembates ielai. No šīs vietas ielu klāj asfalta segums, tai ir divvirzienu satiksme. Ielas nepāra numuru pusē ir izbūvēts “Lidl” loģistikas centrs (ekspluatācijā nodots 2020. gadā), bet citviet abas puses ir bez apbūves, to klāj zālāji un krūmāji.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzelzavas iela krustojas ar šādām ielām:

Attēlu galerija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «BalticMaps». www.balticmaps.eu. Skatīts: 2020-07-26.
  2. «Purvciema ielu katalogs (A – L)». www.citariga.lv. Skatīts: 2022-08-19.
  3. «T/C Minska». Cita Rīga (latviešu). Skatīts: 2024-02-28.