Edvards Sapīrs

Vikipēdijas lapa
Edvards Sapīrs
Edward Sapir
Edvards Sapīrs
Personīgā informācija
Dzimis 1884. gada 26. janvārī
Lauenburga, Prūsija (tagad Polijā)
Miris 1939. gada 4. februārī (55 gadi)
Ņūheivena, Konektikuta, ASV
Pilsonība Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Tautība ebrejs
Zinātniskā darbība
Zinātne valodniecība, antropoloģija
Darba vietas Čikāgas Universitāte,
Kolumbijas Universitāte,
Jeila Universitāte
Alma mater Kolumbijas Universitāte
Pasniedzēji Francs Boass
Studenti Bendžamins Vorfs,
Zeligs Hariss
Sasniegumi, atklājumi Sapīra—Vorfa hipotēze

Edvards Sapīrs (angļu: Edward Sapir, dzimis 1884. gada 26. janvārī, miris 1939. gada 4. februārī) — ASV valodnieks un antropologs. Viens no redzamākajiem strukturālisma pārstāvjiem amerikāņu lingvistiskā un kultūras un personības skolas pārstāvjiem antropoloģijā. Pazīstams kā Sapīra—Vorfa hipotēzes radītājs. Spēcīgi ietekmējis turpmāko valodniecības attīstību ASV.

Biogrāfija un zinātniskā darbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis ebreju ģimenē Prūsijas pilsētā Lauenburgā (tagad Lemborka, Polijā). 1904. gadā ieguva bakalaura, bet 1905. gadā — maģistra grādu vācu filoloģijā Kolumbijas Universitātē. Nākamos divus gadus pētīja indiāņu višramu un takelmu valodas Oregonas dienvidrietumos. Tām veltīja savu disertāciju, par kuru 1909. gadā ieguva doktora grādu antropoloģijā. Viņš turpināja pētīt indiāņu valodas gan ASV, gan Kanādā, kur no 1910. līdz 1925. gadam strādāja par vienu no diviem tālaika antropologiem.

1921. gadā publicēja darbu Language. 1925. gadā sāka strādāt par pasniedzēju Čikāgas Universitātē. 1931. izveidoja Antropoloģijas nodaļu Jeila Universitātē, kuru vadīja līdz mūža beigām.

Dibinājis arī Personības un kultūras komiteju ASV Nacionālajā pētījumu padomē (National Research Council).

Uzskati[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sapīrs uzskatīja, ka valoda nosaka kultūru, proti, to, ko sociāla grupa dara un domā. Valodu viņš raksturoja kā domāšanas veidu, formālu likumsakarību kopumu, ko cilvēki patur prātā. Šīs likumsakarības jeb modeļi ir neapzināti: cilvēki vadās pēc tiem, bet reti var tās verbalizēt. Sabiedrība, pēc Sapīra domām, ir indivīdu “paplašinājums”, tādēļ tās izpētē noder psiholoģijas jēdzieni.

Sapīrs bija arī viens no mākslīgās valodas Interlingua attīstības atbalstītājiem.

Atsauce[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Erickson, P. A. and Murphy, L. D. (eds.) 2001. Readings for a History of Anthropological Theory. Peterborough (Canada), New York (USA), Ormskirk (UK): Broadview Press, Ltd.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]