Friča Brīvzemnieka iela (Rīga)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par ielu Rīgā. Par citām jēdziena Friča Brīvzemnieka iela nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Friča Brīvzemnieka iela
Friča Brīvzemnieka iela
Map
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Zemgales priekšpilsēta
Apkaime Torņakalns
Garums 650 m
Vēsturiskie
nosaukumi
  • Marijas Dzirnavu iela
  • Sudmalu iela
Joslu skaits 2
Segums asfalts, bruģis
Sabiedriskais transports
Tramvajs 10.
Friča Brīvzemnieka iela Vikikrātuvē

Friča Brīvzemnieka iela ir iela Rīgā, Pārdaugavā, Zemgales priekšpilsētā, Torņakalnā. Iela sākas krustojumā ar Vienības gatvi, bet beidzas krustojumā ar Ojāra Vācieša ielu. Kopējais ielas garums ir 650 metri, un tā sastāv no 2 braukšanas joslām ar asfalta un bruģa segumu. Pa Friča Brīvzemnieka ielu visā garumā iet 10. tramvaja līnija.

Iela nosaukta Friča Brīvzemnieka — folklorista, sabiedriska darbinieka, publicista, dzejnieka un tulkotāja, ievērojama jaunlatviešu kustības dalībnieka vārdā.

Ielas raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Friča Brīvzemnieka iela sākas krustojumā ar Ojāra Vācieša ielu pie Māras dīķa, Mārupītes un Arkādijas parka. Iela netālu no Torņakalna dzelzceļa stacijas šķērso divas dzelzceļa līnijas: Rīga—Tukums un Rīga—Jelgava pa vienotu satiksmes pārvadu. Posmā starp O. Vācieša ielu un dzelzceļu ielas nepāra numuru pusē ir Arkādijas parks, bet pāra numuru pusē pārsvarā saimnieciska apbūve. Otrpus dzelzceļa līnijai — pārsvarā dzīvojamā apbūve, kā arī Torņakalna kapi pāra numuru pusē pirms krustojuma ar Vienības gatvi, kur iela beidzas.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Friča Brīvzemnieka iela pirmo reizi Rīgas pilsētas plānos sastopama 1844. gadā ar nosaukumu Marijas Dzirnavu iela. 1921. gada Rīgas adrešu grāmatās tā minēta ar nosaukumu Sudmalu iela. Abi nosaukumi saistīti ar dzirnavām uz Mārupītes pie Māras dīķa (jau 1226. gadā šeit bija uzceltas Rīgas bīskapa dzirnavas, pēdējās dzirnavas nojauktas 1920. gados[1]). 1923. gadā tā ieguva nosaukumu Brīvzemnieka iela, bet 1987. gadā — Friča Brīvzemnieka iela.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Friča Brīvzemnieka iela ir savienota ar šādām ielām:

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Rīga. Māras dīķis Zudusī Latvija

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]



Koordinātas: 56°55′50″N 24°05′13″E / 56.9305°N 24.0869°E / 56.9305; 24.0869