Gīrihosteīdas

Vikipēdijas lapa
Gīrihosteīdas
Pycnosteidae Tarlo, 1962
G. heterolepis orbitālā plātne.
G. heterolepis orbitālā plātne.
Klasifikācija
ValstsDzīvnieki (Animalia)
TipsHordaiņi (Chordata)
VirsklaseBezžokļaiņi (Agnatha)
KlasePteraspidomorfi (Pteraspidomorphi)
ApakšklaseDažādvairodži (Heterostraci)
KārtaPteraspidiformes
ApakškārtaPsammosteida
DzimtaGīrihosteīdas (Guerichosteidae)
Iedalījums

Gīrihosteīdas (latīņu: Guerichosteidae; no Guerich — G. Gīrihs (vācu paleontologs) un osteon — kauls) ir izmirusi bežžokļaiņu dzimta, kas ietilpst psammosteju apakškārtā. Dzimtu 1964. gadā aprakstīja britu paleontologs Lamberts Tarlo. Dzimtu veido divas vai trīs ģintis.

Apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mediālā vēdera plātne ir izliekta un ar aizmugurējo mediālo V-veida izgriezumu. Branhiālā plātne ir gara un ar samērā platu laterāli izvirzīto malu. Žaunu atvere atrodas aizmugurējā sānu stūrī vai arī mediāli novirzīta no tā. Postorbitālā plātne pakāpeniski sašaurinās virzienā uz aizmuguri.[1]

Izplatība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Gīrihosteīdu pārstāvji dzīvoja apakšdevona beigās un vidusdevona sākumā. Dzimta izplatīta emsa stāvā, Polijā, Svientokšisku kalnu (Góry Świętokrzyski) rajonā, kā arī eifela stāva pērnavas svītas nogulumos Igaunijā pie Tori ciema un, iespējams, Lietuvā pie Krekenavas.

Sistemātika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Guerichosteidae Tarlo, 1964

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. L.BEVERLY HALSTEAD TARLO, PSAMMOSTEIFORMES (AGNATHA) A REVIEW WITH DESCRIPTIONS OF NEW MATERIAL FROM THE LOWER DEVONIAN OF POLAND, (I General Part) PALAEONTOLOGIA POLONICA — No.13, WARSZAWA, 1964, 113. lpp.