Ibrāhīms Mustafa

Vikipēdijas lapa
Ibrāhīms Mustafa
ابراهيم مصطفى
Ibrāhīms Mustafa 1928. gada olimpiskajās spēlēs.
Personas dati
Dzimis 1904. gada 20. aprīlī
Valsts karogs: Ēģipte Aleksandrija, Ēģipte
Miris 1968. gada 9. oktobrī (64 gadu vecumā)
Valsts karogs: Ēģipte Aleksandrija, Ēģipte
Tautība ēģiptietis
Profesionālā informācija
Pārstāvētā valsts Karogs: Turcija Turcija
Sporta veids Cīņas sports
Disciplīna Grieķu-romiešu cīņa
Olimpisko spēļu informācija
Dalības reizes 2 (1924, 1928)
Medaļas 1 (1 zelta)
 
Medaļas
Pārstāvot: Karogs: Turcija Turcija
Grieķu-romiešu cīņa
Olimpiskās spēles
Zelts Amsterdama 1928 līdz 82,5 kg

Ibrāhīms Mustafa (arābu: ابراهيم مصطفى; dzimis 1904. gada 20. aprīlī, miris 1968. gada 9. oktobrī) bija ēģiptiešu grieķu-romiešu stila cīkstonis, 1928. gada vasaras olimpisko spēļu čempions.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis un dzīvojis Aleksandrijā. No astoņu gadu vecuma viņš bija māceklis galdniekam, etniskam armēnim, un viņam bija iespēja vērot, kā cīkstoņi un svarcēlāji trenējās armēņu sporta klubā. 1921. gadā viņš pievienojās Aleksandrijas Nacionālajam klubam, kas organizēja arī cīņas un boksa turnīrus. Drīz vien Ibrāhīma Mustafas saimnieks, ietekmīgs Aleksandrijas armēņu kopienas loceklis, pamanīja jaunieša acīmredzamās sportiskās spējas un nodrošināja viņam piekļuvi treniņiem sporta klubā. Pēc tam Ibrāhīms Mustafa varēja trenēties Itālijas sporta klubā Ballistra.

1924. gada vasaras olimpiskās spēles Parīzē kļuva viņam par pirmo starptautisko turnīru. Viņš cīnījās svara kategorijā līdz 82,5 kilogramiem (pussmagais svars). Turnīrs notika pēc sistēmas ar izslēgšanu pēc divām zaudējumiem, un vietas tika sadalītas pēc uzvarēto cīņu skaita. Cīņa ilga 20 minūtes, un, ja uzvarētājs šajā laikā netika noskaidrots, tika nozīmēta papildu 6 minūšu cīņa parterā. Kategorijā startēja 22 sportisti.

Ibrāhīma Mustafas rezultāti 1924. gada olimpiskajās spēlēs
Kārta Pretinieks Valsts Rezultāts Pamatojums Cīņas ilgums
1 Bruto Testoni Karogs: Itālija Itālija Uzvara Plecu uzvara 2:07
2 Žans Bome Karogs: Francija Francija Uzvara Plecu uzvara 1:29
3 - - - - -
4 Svens Nilsens Karogs: Dānija Dānija Uzvara pretinieka neierašanās -
5 Rūdolfs Svensons Karogs: Zviedrija Zviedrija Zaudējums Pēc punktiem -
6 Karls Vestergrēns Karogs: Zviedrija Zviedrija Zaudējums Atteikšanās turpināt cīņu -

Zaudējums pret Vestergrēnu, saskaņā ar sportista biogrāfiju, kas publicēta 1932. gadā sporta žurnālā Al-Abtal, bija saistīts ar to, ka Ibrāhīms Mustafa bija slikti ekipēts. Viņš cīnijās zeķubiksēs, kas izgatavotas no nepiemērota materiāla, sašūtas no trausla, viegli plīstoša auduma, un apavos ar slidenām zolēm, tāpēc cīkstonim cīņu laikā bija nepārtraukti jālabo saplēstās zeķubikses un jākontrolē kājas. Ēģiptes cīkstonis bija tik satraukts par notiekošo, ka cīņas laikā, kuru uzvarot vēlāk varēja pretendēt uz trešo vietu, viņš atteicās to turpināt.

Starp olimpiskajām spēlēm cīkstonis bija spiests pelnīt iztiku un tikai neilgi pirms 1928. gada olimpiskajām spēlēm atsāka trenēties Itālijas sporta klubā Ballistra.[1]

1928. gada vasaras olimpiskajās spēlēs Amsterdamā viņš cīnījās svara kategorijā līdz 82,5 kilogramiem (pussmagais svars). Cīņa ilga 20 minūtes, un, ja uzvarētājs šajā laikā netika noskaidrots, tika nozīmēta papildu 6 minūšu cīņa parterā. Turnīrs notika pēc sistēmas ar izslēgšanu no cīņas par čempiona titulu pēc diviem zaudējumiem. Kategorijā startēja 17 sportisti.[2]

Ibrāhīma Mustafas rezultāti 1928. gada olimpiskajās spēlēs
Kārta Pretinieks Valsts Rezultāts Pamatojums Cīņas ilgums
1 Nikolā Apelss Karogs: Beļģija Beļģija Uzvara Plecu uzvara -
2 А. Šefiks Karogs: Turcija Turcija Uzvara Pēc punktiem -
3 - - - - -
4 Einars Hansens Karogs: Dānija Dānija Uzvara Plecu uzvara -
5 Onni Pellinens Karogs: Somija Somija Uzvara Pēc punktiem -
6 Ādolfs Rīgers Karogs: Vācija Vācija Uzvara Pēc punktiem -

Uzvarējis visās cīņās viņš kļuva par olimpisko čempionu.[3]

1929. gadā pēc Zviedrijas Cīņas federācijas uzaicinājuma Ibrāhīms Mustafa apceļoja Eiropu, uzvarot vairākos starptautiskos turnīros, bet nekad nepiedalījās pasaules čempionātos.

Mājās pēc olimpiskajām spēlēm viņš kļuva par īstu zvaigzni. Cīkstoņa fotogrāfijas tika publicētas uz žurnālu vākiem. Viņš pameta lielo sportu, sāka strādāt piedāvātajā pašvaldības amatā, organizējot cīņas skolu Aleksandrijā. Viņš mācīja cīņu saviem trim dēliem, no kuriem viens Adels Ibrāhīms Mustafa piedalījās divās olimpiādēs un bija 1955. gada Vidusjūras spēļu uzvarētājs.[3]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]