Jaunais gads

Vikipēdijas lapa
Jaunā gada uguņošana Čīlē

Jaunais gads ir svētki, kad tiek svinēts jauna kalendārā gada sākums.

Antīkajā pasaulē Jaunais gads tika svinēts 1. martā, bet mūsdienās vairumā valstu, kur lieto Gregora kalendāru, to atzīmē 1. janvārī. Jauno gadu sāk gaidīt jau vienu dienu iepriekš, tas ir, Vecgada vakarā. Tiklīdz pulkstenis sit pusnakti, tā Jaunā gada iestāšanās parasti tiek atzīmēta ar salūtu, šampanieša glāzi un/vai laimes liešanu. Papildus tam cilvēki viens otru apsveic ar frāzi "Laimīgu Jauno gadu!". Atsevišķās valstīs Jaunais gads tiek atzīmēts arī ar karnevālu.

Pirotehnika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Jaungada svinībās aktīvi izmanto dažādus pirotehniskos izstrādājumus: uguņošana, bengāliskā uguns, romiešu sveces, lielas un mazas petardes un citus.

Pirotehnisko izstrādājumu izmantošana Jaunā gada svinībās sākās Āzijas valstīs, vispirms Ķīnā, jo tika uzskatīts, ka skaļais troksnis un spilgtā gaisma, kas rodas, sprāgstot šaujampulverim, var aizdzīt ļaunos garus. Vēlāk šī tradīcija izplatījās visā pasaulē.

Pirotehnisko izstrādājumu izmantošana lielos daudzumos, tostarp nepilngadīgajiem, rada potenciāli ugunsbīstamu un traumām bīstamu situāciju, tāpēc Jaungada nakts tiek uzskatīta par gada noslogotāko periodu ugunsdzēsības un glābšanas dienestu darbā.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]