Mārtiņš Vilsons

Vikipēdijas lapa
Mārtiņš Vilsons
Mārtiņš Vilsons
Dzimis 1954. gada 13. decembrī (69 gadi)
Valsts karogs: Padomju Savienība Transportnija, Magadanas apgabals, Krievijas PFSR, PSRS (tagad Karogs: Krievija Krievija)
Nodarbošanās aktieris, teātra režisors
Darbības gadi 1976 — pašlaik
Dzīvesbiedre Zane Vilsone

Mārtiņš Vilsons (dzimis 1954. gada 13. decembrī) ir latviešu aktieris un teātra režisors.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis 1954. gada 13. decembrī Transportnijas ciematā, Magadanas apgabalā (Krievijas PFSR), no Latvijas izsūtīto Rolanda Čehoviča un Zentas Vilsones ģimenē.[1] Turpat dzimis arī jaunākais brālis, aktieris Ēriks Vilsons. Pēc ģimenes atgriešanās Latvijā 1971. gadā bija skatuves strādnieks LPSR Valsts Akadēmiskajā Drāmas teātrī, dienestu Padomju armijā pavadīja Baikāla-Amūras maģistrāles celtniecībā Sibīrijā.[2]

Mācījās Latvijas Valsts Konservatorijas Teātra fakultātē, skatuves gaitas uzsāka 1976. gadā Liepājas teātrī pie režisora Oļģerta Krodera. Kļuva pazīstams pēc galvenās lomas Aloiza Brenča filmā "Mirāža". Pēc tam uz četriem gadiem pārtrauca darbu Liepājas teātrī, pārcēlās uz dzīvi Rīgā un filmējās Krievijā, pēc tam atkal atgriezās Liepājas teātrī.

Lidz 2004. gadam Liepājā vadīja savu teātri "Mūris", pēc tā bankrotēšanas pārcēlās uz Rīgu. Līdz 2011. gadam bija Dailes teātra aktieris.

Pašlaik darbojas gan Rīgas teātros kā ārštata aktieris, gan arī televīzijā, gan arī Krievijā.

Bijis trīsreiz precējies. 1. sieva - Maruta, no kuras dēls. 2. sieva - kostīmu māksliniece Larisa Brauna.[3] 3. sieva - Zane Lūciņa. 3 laulībās pasaulē nākuši 8 bērni.[4]

Nozīmīgākās lomas teātrī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Filmogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]