Minerālu uzskaitījums no Ģ līdz J

Vikipēdijas lapa
Jump to navigation Jump to search

Pēdējoreiz atjaunots 2006. gada 15. septembrī.

Nav iespējams sastādīt precīzu un nekļūdīgu "pasaules minerālu sarakstu". Ar jaunu minerālu reģistrāciju, aprakstīšanu un nosaukumu došanu nodarbojas Starptautiskā Mineraloģijas asociācija. Tomēr pirms 1959. gada atklātie minerāli nav izgājuši mūsdienās pieņemto oficiālo nosaukuma došanas procedūru - kopš šī laika daļa no šiem agrāk atklātajiem minerāliem ir apstiprināti kā atsevišķi minerāli, toties citi vairs netiek uzskatīti par atsevišķu minerāla veidu. Šajā sarakstā iekļauti dažādi minerālu nosaukumi - gan tie, kas apstiprināti pēc 1959. gada, gan arī agrāk aprakstītie minerāli, par kuriem joprojām pastāv uzskats, ka tie ir atsevišķi minerāli. Ja Jūs šeit neatrodat kādu literatūras avotā minētu minerālu, tas visdrīzāk ir ieguvis citu nosaukumu, sadalīts vairākos minerālos vai atzīts par neesošu.

Tā kā šis saraksta izmērs pārsniedz ērta Vikipēdijas saraksta izmērus, tas sadalīts alfabēta grupās. Minerāli ir grupēti pēc nosaukumiem šādā veidā: A-C - Č-G - Ģ-J - K-Ļ - M-P - R-S - Š-Ž.

Minerāli sakārtoti pēc to nosaukumiem latviešu valodas alfabēta secībā.

Ģ[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Ģipsis [1] [2]

H[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Hačinsonīts [3] [4]
  2. Hačīts [5] [6]
  3. Hademīts [7] [8]
  4. Hafnons [9] [10]
  5. Hagertijīts [11] [12]
  6. Haidarkanīts [13] [14]
  7. Haidingerīts [15] [16]
  8. Haigerahīts [17] [18]
  9. Haikokīts [19] [20]
  10. Haineoltīts [21] [22]
  11. Hainesīts [23] [24]
  12. Hainīts [25] [26]
  13. Haivejeīts [27] [28]
  14. Hakīts [29] [30]
  15. Haksonīts [31] [32]
  16. Halīts [33] [34]
  17. Halkantīts [35] [36]
  18. Halkoalumīts [37] [38]
  19. Halkocianīts [39] [40]
  20. Halkocīts [41] [42]
  21. Halkofanīts [43] [44]
  22. Halkofillīts [45] [46]
  23. Halkomenīts [47] [48]
  24. Halkonatronīts [49] [50]
  25. Halkopirīts [51] [52]
  26. Halkosiderīts [53] [54]
  27. Halkotallīts [55] [56]
  28. Hallakolloīts [57] [58]
  29. Hallimondīts [59] [60]
  30. Halloizīts [61] [62]
  31. Halotrihīts [63] [64]
  32. Halurgīts [65] [66]
  33. Hambergīts [67] [68]
  34. Hammarīts [69] [70]
  35. Hamrabevīts [71] [72]
  36. Hanavaltīts [73] [74]
  37. Hannajīts [75] [76]
  38. Hannebahīts [77] [78]
  39. Hannešīts [79] [80]
  40. Hapkeīts [81] [82]
  41. Haradaīts [83] [84]
  42. Hardistonīts [85] [86]
  43. Harelahīts [87] [88]
  44. Harisonīts [89] [90]
  45. Harkerīts [91] [92]
  46. Harmotoms [93] [94]
  47. Harstigīts [95] [96]
  48. Hastingsīts [97] [98]
  49. Hastīts [99] [100]
  50. Hašemīts [101] [102]
  51. Hatirkīts [103] [104]
  52. Hatrurīts [105] [106]
  53. Haučekornīts [107] [108]
  54. Hauerīts [109] [110]
  55. Hauīns [111] [112]
  56. Haukīts [113] [114]
  57. Havlejīts [115] [116]
  58. Havtorneīts [117] [118]
  59. Hāgendorfīts [119] [120]
  60. Hāpalaīts [121] [122]
  61. Hedenbergīts [123] [124]
  62. Hedifans [125] [126]
  63. Hedlejīts [127] [128]
  64. Hehtsbergīts [129] [130]
  65. Heideīts [131] [132]
  66. Heidornīts [133] [134]
  67. Heijīts [135] [136]
  68. Heinrihīts [137] [138]
  69. Heirovskijīts [139] [140]
  70. Heitmanīts [141] [142]
  71. Heksaferums [143] [144]
  72. Heksahidrīts [145] [146]
  73. Heksahidroborīts [147] [148]
  74. Heksatestibiopanikelīts [149] [150]
  75. Hektorfloresīts [151] [152]
  76. Hektorīts [153] [154]
  77. Heliofillīts [155] [156]
  78. Hellandīts-(Ce) [157] [158]
  79. Hellandīts-(Y) [159] [160]
  80. Hellierīts [161] [162]
  81. Helmutvinklerīts [163] [164]
  82. Hematīts [165] [166]
  83. Hematolīts [167] [168]
  84. Hematofanīts [169] [170]
  85. Hemihedrīts [171] [172]
  86. Hemimorfīts [173] [174]
  87. Hemloīts [175] [176]
  88. Hemusīts [177] [178]
  89. Henčelīts [179] [180]
  90. Hendersonīts [181] [182]
  91. Hendriksīts [183] [184]
  92. Heneujīts [185] [186]
  93. Henkokīts [187] [188]
  94. Henksīts [189] [190]
  95. Henmilīts [191] [192]
  96. Hennomartinīts [193] [194]
  97. Henrijīts [195] [196]
  98. Henrimeijerīts [197] [198]
  99. Henritermierīts [199] [200]
  100. Herbertsmitīts [201] [202]
  101. Hercenbergīts [203] [204]
  102. Hercinīts [205] [206]
  103. Herderīts [207] [208]
  104. Hesīts [209] [210]
  105. Hetaerolīts [211] [212]
  106. Heterogenīts [213] [214]
  107. Heteromorfīts [215] [216]
  108. Heterozīts [217] [218]
  109. Heulandīts-Ba [219] [220]
  110. Heulandīts-Ca [221] [222]
  111. Heulandīts-K [223] [224]
  112. Heulandīts-Na [225] [226]
  113. Heulandīts-Sr [227] [228]
  114. Hēgīts [229] [230]
  115. Hēgtuvaīts [231] [232]
  116. Hērlbutīts [233] [234]
  117. Hialofans [235] [236]
  118. Hialotekīts [237] [238]
  119. Hibingīts [239] [240]
  120. Hibinskīts [241] [242]
  121. Hibonīts [243] [244]
  122. Hidalgoīts [245] [246]
  123. Hidroastrofillīts [247] [248]
  124. Hidrobazaluminīts [249] [250]
  125. Hidrobiotīts [251] [252]
  126. Hidroboracīts [253] [254]
  127. Hidrocerussīts [255] [256]
  128. Hidrocinkīts [257] [258]
  129. Hidrodelhaijelīts [259] [260]
  130. Hidrodresserīts [261] [262]
  131. Hidrofilīts [263] [264]
  132. Hidroglauberīts [265] [266]
  133. Hidrohalīts [267] [268]
  134. Hidroheterolīts [269] [270]
  135. Hidrohlorborīts [271] [272]
  136. Hidrohonesīts [273] [274]
  137. Hidrokalumīts [275] [276]
  138. Hidroksiapofillīts [277] [278]
  139. Hidroksikankrinīts [279] [280]
  140. Hidroksilapatīts [281] [282]
  141. Hidroksilbastnezīts-(Ce) [283] [284]
  142. Hidroksilbastnezīts-(La) [285] [286]
  143. Hidroksilbastnezīts-(Nd) [287] [288]
  144. Hidroksilellestadīts [289] [290]
  145. Hidroksilherderīts [291] [292]
  146. Hidroksilklinohumīts [293] [294]
  147. Hidromagnezīts [295] [296]
  148. Hidrombobomkulīts [297] [298]
  149. Hidronijjarozīts [299] [300]
  150. Hidroromaršīts [301] [302]
  151. Hidroskarbroīts [303] [304]
  152. Hidrotalkīts [305] [306]
  153. Hidrotungstīts [307] [308]
  154. Hidrovūdvardīts [309] [310]
  155. Hieratīts [311] [312]
  156. Hierneīts [313] [314]
  157. Hilairīts [315] [316]
  158. Hilgardīts [317] [318]
  159. Hillebrandīts [319] [320]
  160. Hillīts [321] [322]
  161. Hinganīts-(Ce) [323] [324]
  162. Hinganīts-(Y) [325] [326]
  163. Hinganīts-(Yb) [327] [328]
  164. Hinīts [329] [330]
  165. Hinsdalīts [331] [332]
  166. Hipercinobrs [333] [334]
  167. Hisingerīts [335] [336]
  168. Hitsjoīts [337] [338]
  169. Hībnerīts [339] [340]
  170. Hīgelīts [341] [342]
  171. Hīzlevūdīts [343] [344]
  172. Hjūvetīts [345] [346]
  173. Hladnijīts [347] [348]
  174. Hloraluminīts [349] [350]
  175. Hlorapatīts [351] [352]
  176. Hlorargirīts [353] [354]
  177. Hlorartinīts [355] [356]
  178. Hlorbartonīts [357] [358]
  179. Hlorellestadīts [359] [360]
  180. Hloritoīds [361] [362]
  181. Hlormagaluminīts [363] [364]
  182. Hlorofenicīts [365] [366]
  183. Hlorokalcīts [367] [368]
  184. Hloroksifīts [369] [370]
  185. Hloromenīts [371] [372]
  186. Hlorotionīts [373] [374]
  187. Hmaralīts [375] [376]
  188. Hocartīts [377] [378]
  189. Hočelagaīts [379] [380]
  190. Hodrušīts [381] [382]
  191. Hodžkinsonīts [383] [384]
  192. Hoelīts [385] [386]
  193. Hoganīts [387] [388]
  194. Hohmannīts [389] [390]
  195. Holandīts [391] [392]
  196. Holdavaijīts [393] [394]
  197. Holdenīts [395] [396]
  198. Holeniusīts-(La) [397] [398]
  199. Holfertīts [399] [400]
  200. Hollingvortīts [401] [402]
  201. Holmkvistīts [403] [404]
  202. Holoalīts [405] [406]
  203. Holtedālīts [407] [408]
  204. Holtīts [409] [410]
  205. Homilīts [411] [412]
  206. Homjakovīts [413] [414]
  207. Hondrodīts [415] [416]
  208. Honesīts [417] [418]
  209. Hongšijīts [419] [420]
  210. Hopeīts [421] [422]
  211. Hornesīts [423] [424]
  212. Horvatīts-(Y) [425] [426]
  213. Hotsonīts [427] [428]
  214. Hovardevansīts [429] [430]
  215. Hovieīts [431] [432]
  216. Hovlīts [433] [434]
  217. Hristovīts-(Ce) [435] [436]
  218. Hrizoberils [437] [438]
  219. Hrizokolla [439] [440]
  220. Hromatīts [441] [442]
  221. Hrombismīts [443] [444]
  222. Hromdravīts [445] [446]
  223. Hromferīds [447] [448]
  224. Hromfillīts [449] [450]
  225. Hromīts [451] [452]
  226. Hroms [453] [454]
  227. Hromseladonīts [455] [456]
  228. Hsianghualīts [457] [458]
  229. Huanghoīts-(Ce) [459] [460]
  230. Huangīts [461] [462]
  231. Hubeīts [463] [464]
  232. Huemulīts [465] [466]
  233. Hulzīts [467] [468]
  234. Humberstonīts [469] [470]
  235. Humboltīns [471] [472]
  236. Humīts [473] [474]
  237. Hummerīts [475] [476]
  238. Hunčunīts [477] [478]
  239. Hungčaoīts [479] [480]
  240. Huntīts [481] [482]
  241. Hureaulīts [483] [484]
  242. Hutonīts [485] [486]
  243. Hvaleticeīts [487] [488]

I[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Idaīts [489] [490]
  2. Idrialīts [491] [492]
  3. Iftizīts-(Y) [493] [494]
  4. Ikaīts [495] [496]
  5. Ikikeīts [497] [498]
  6. Ikranīts [499] [500]
  7. Iksiolīts [501] [502]
  8. Ikunolīts [503] [504]
  9. Ilesīts [505] [506]
  10. Ilimosīts-(Ce) [507] [508]
  11. Ilinskīts [509] [510]
  12. Illīts [511] [512]
  13. Ilmajokīts [513] [514]
  14. Ilmenīts [515] [516]
  15. Iltizīts [517] [518]
  16. Ilvaīts [519] [520]
  17. Ilzemanīts [521] [522]
  18. IMA1988-047 [523] [524]
  19. IMA2001-002 [525] [526]
  20. IMA2001-004 [527] [528]
  21. IMA2001-005 [529] [530]
  22. IMA2003-021 [531] [532]
  23. IMA2004-046 [533] [534]
  24. Imandrīts [535] [536]
  25. Imgreīts [537] [538]
  26. Imhofīts [539] [540]
  27. Imiterīts [541] [542]
  28. Inaglijīts [543] [544]
  29. Inderborīts [545] [546]
  30. Inderīts [547] [548]
  31. Indialīts [549] [550]
  32. Indigirīts [551] [552]
  33. Indijs [553] [554]
  34. Indīts [555] [556]
  35. Inesīts [557] [558]
  36. Ingersonīts [559] [560]
  37. Ingodīts [561] [562]
  38. Injoīts [563] [564]
  39. Inkaīts [565] [566]
  40. Innelīts [567] [568]
  41. Insizvaīts [569] [570]
  42. Intersilīts [571] [572]
  43. Iranīts [573] [574]
  44. Irarsīts [575] [576]
  45. Irākīts-(La) [577] [578]
  46. Irhtemīts [579] [580]
  47. Iridarsenīts [581] [582]
  48. Iriginīts [583] [584]
  49. Irīdijs [585] [586]
  50. Irtišīts [587] [588]
  51. Itoigavaīts [589] [590]
  52. Itojīts [591] [592]
  53. Itrialīts-(Y) [593] [594]
  54. Itrobetafīts-(Y) [595] [596]
  55. Itrokolumbīts-(Y) [597] [598]
  56. Itrokrazīts-(Y) [599] [600]
  57. Itropirohlors-(Y) [601] [602]
  58. Itrotantalīts-(Y) [603] [604]
  59. Itrotungstīts-(Y) [605] [606]
  60. Ivakijīts [607] [608]
  61. Ivaširoīts-(Y) [609] [610]
  62. Ivonīts [611] [612]
  63. Izoferoplatīns [613] [614]
  64. Izokīts [615] [616]
  65. Izoklakeīts [617] [618]
  66. Izokubanīts [619] [620]
  67. Izoluešīts [621] [622]
  68. Izomertijeīts [623] [624]
  69. Izovīts [625] [626]


Ī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Īkerīts [627] [628]
  2. Īmorijīts-(Y) [629] [630]
  3. Īrlandīts [631] [632]
  4. Īrlshannonīts [633] [634]
  5. Īstonīts [635] [636]


J[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Jahimovīts [637] [638]
  2. Jakobsīts [639] [640]
  3. Jafeīts [641] [642]
  4. Jafsoanīts [643] [644]
  5. Jagijīts [645] [646]
  6. Jagoīts [647] [648]
  7. Jagoverīts [649] [650]
  8. Jaguveīts [651] [652]
  9. Jahontovīts [653] [654]
  10. Jalpaīts [655] [656]
  11. Jamborīts [657] [658]
  12. Janggunīts [659] [660]
  13. Janhaugīts [661] [662]
  14. Jankovičīts [663] [664]
  15. Janomamīts [665] [666]
  16. Janthinīts [667] [668]
  17. Jarandolīts [669] [670]
  18. Jarlīts [671] [672]
  19. Jaroslavīts [673] [674]
  20. Jarovīts [675] [676]
  21. Jarozevičīts [677] [678]
  22. Jarozīts [679] [680]
  23. Jaskolskijīts [681] [682]
  24. Jasmundīts [683] [684]
  25. Javapaijīts [685] [686]
  26. Jānsīts-(CaMnFe) [687] [688]
  27. Jānsīts-(CaMnMg) [689] [690]
  28. Jānsīts-(CaMnMn) [691] [692]
  29. Jānsīts-(MnMnMn) [693] [694]
  30. Jedlinīts [695] [696]
  31. Jeelimīts [697] [698]
  32. Jefremovīts [699] [700]
  33. Jekaterinīts [701] [702]
  34. Jekoraīts [703] [704]
  35. Jeremejevīts [705] [706]
  36. Jeršovīts [707] [708]
  37. Jiksunīts [709] [710]
  38. Jimengīts [711] [712]
  39. Jingdžiangīts [713] [714]
  40. Jītmanīts [715] [716]
  41. Jodargirīts [717] [718]
  42. Joderīts [719] [720]
  43. Jofortierīts [721] [722]
  44. Johannīts [723] [724]
  45. Johansenīts [725] [726]
  46. Johillerīts [727] [728]
  47. Jokokuīts [729] [730]
  48. Joliotīts [731] [732]
  49. Jorgensenīts [733] [734]
  50. Joseīts [735] [736]
  51. Joseīts-B [737] [738]
  52. Jošimuraīts [739] [740]
  53. Jošiokaīts [741] [742]
  54. Juabīts [743] [744]
  55. Juanfulijīts [745] [746]
  56. Juanitaīts [747] [748]
  57. Juanīts [749] [750]
  58. Juanžiangīts [751] [752]
  59. Jugavaralīts [753] [754]
  60. Jukonīts [755] [756]
  61. Juksporīts [757] [758]
  62. Julgoldīts-(Fe2+) [759] [760]
  63. Jungīts [761] [762]
  64. Junitoīts [763] [764]
  65. Junoīts [765] [766]
  66. Juonijīts [767] [768]
  67. Jurbanīts [769] [770]
  68. Juškinīts [771] [772]
  69. Jutahīts [773] [774]

Ieteicam apmeklēt[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]