Portāls:Basketbols/Izmeklēts raksts

Vikipēdijas lapa

Pirmajā lapā parādās viens no šīm rakstiem. Ar laiku saraksts tiks papildināts.

FIBA Eiropas čempionāts basketbolā sievietēm (EuroBasket Women) ir galvenais sieviešu basketbola izlašu turnīrs Eiropā, kurā tiek noteikta kontinenta spēcīgākā valstsvienība. Turnīru organizē FIBA Europe. Katrs čempionāts ir arī kā kvalifikācijas turnīrs olimpiskajām spēlēm vai Pasaules čempionātam. Eiropas čempionāts kopš 1950. gada notiek reizi divos gados, laikposmā no 1950. gada līdz 1980. gada — pāra gados, taču kopš 1981. gada čempionāts tiek rīkots nepāra gados.
Nacionālā basketbola asociācija (angļu: National Basketball Association), pazīstama arī saīsināti kā NBA, ir vadošā vīriešu basketbola līga pasaulē. To izveidoja Ņujorkā, 1946. gada 6. jūnijā. NBA spēlē 30 komandas: 29 no ASV un 1 no Kanādas, kaut gan sākumā līgā spēlēja tikai 11 komandas. Visveiksmīgākā komanda visas līgas pastāvēšanas vēsturē ir Bostonas "Celtics", kas 17 reizes ir izcīnījusi čempiones titulu, otrajā vietā atrodas Losandželosas "Lakers" ar 14 uzvarām.
Starptautiskā basketbola federācija (Fédération Internationale de Basketball), plašāk pazīstama pēc akronīma FIBA, ir galvenā par basketbolu atbildīgā organizācija pasaulē. FIBA tika dibināta 1932. gadā ŽenēvāStarptautiskā basketbola amatieru federācija. Organizāciju dibināja astoņas valstis: Argentīna, Čehoslovākija, Grieķija, Itālija, Latvija, Portugāle, Rumānija un Šveice. Divus gadus pēc dibināšanas to oficiāli atzina arī Starptautiskā Olimpiskā komiteja. 1989. gadā, kad FIBA atļāva savos turnīros piedalīties profesionāļiem, piemēram, NBA basketbolistiem, organizācija nomainīja savu nosaukumu uz tagadējo.
NBA All-Star spēle (NBA All-Star Game, Nacionālās basketbola asociācijas Visu zvaigžņu spēle) ir ikgadējā NBA labāko Rietumu konferences un Austrumu konferences spēlētāju spēle. Komandu sākumsastāvi tiek noteikti līdzjutēju balsošanā, bet rezervistus izvēlas komandu treneri un līgas vadība. Pirmā All-Star spēle notika 1951. gada 2. martā Bostonā. Vēlākajās sezonās līdzās galvenajai spēlei ir izveidoti vairāki citi tradicionāli pasākumi un mūsdienās All-Star spēles nedēļas nogalē notiek arī All-Rookie spēle starp esošās un iepriekšējās sezonas debitantu izlasēm, Slam Dunk konkurss, trīspunktu metienu konkurss un citas sacensības.

Milvoki "Bucks" (Milwaukee Bucks) ir profesionāls ASV basketbola klubs, kas ir bāzēts Milvoki, Viskonsinas štatā, ASV. Klubs ir dibināts 1968. gadā. Klubs kopš tā dibināšanas brīža spēlē Nacionālajā Basketbola asociācijā (NBA). Klubs startē Austrumu konferences Centrālajā divīzijā. "Bucks" ir 1970./1971. gada NBA sezonas čempionvienība. Tāpat klubs ir izcīnījis 2 savas konferences čempiontitulus (1971, 1974) un tas ir trīspadsmitkārtējs savas divižijas čempions (1971, 1972, 1973, 1974, 1976, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 2001).Vienības īpašnieks ir ASV senators Herbs Kols. Klubs savas mājasspēles aizvada Bradley Center arēnā. Vieni no slavenākajiem Milvoki "Bucks" spēlētājiem ir Oskars Robertsons un Karīms Abduldžabārs (attēlā).

ASV basketbola izlase ir komanda, kas pārstāv Amerikas Savienotās Valstis starptautiskās basketbola spēlēs. ASV izlase ir titulētākā basketbola izlase pasaulē, tā 12 reizes ir uzvarējusi Olimpiskajās spēlēs, kā arī ir trīskārtēja Pasaules čempione. Kopš 1989. gada, kad FIBA starptautiskajās spēlēs atļāva piedalīties NBA basketbolistiem, ASV izlase gandrīz simtprocentīgi sastāv no NBA spēlētājiem. Par visu laiku labāko ASV izlases komandu tiek uzskatīta 1992. gada Barselonas Olimpiādes komanda, kuras sastāvā spēlēja Maikls Džordans, Maģiskais Džonsons un citas NBA leģendas. Šī izlase tika nosaukta par Sapņu komandu (Dream Team).
ULEB Eirolīga (Euroleague) ir svarīgākais Eiropas vīriešu basketbola klubu turnīrs, kurā startē komandas no 18 dažādām Eiropas valstīm. Turnīru organizē ULEB. Turnīrs notiek kopš 1957. gada. Par pirmajiem Eirolīgas kausa ieguvējiem kļuva PSRS klubs no Rīgas ASK Rīga. Visvairāk turnīrā ir uzvarējis Spānijas klubs no Madrides Madrides "Real".

Eirolīgas pirmais nosaukums bija Eiropas čempionvienību kausa izcīņa, ar kuru turnīrs notika līdz 2001. gadam.

FIBA Pasaules rangs ir Starptautiskās basketbola federācijas izdots rangs, kas tiek veidots pēc izlašu ieņemtajām vietām FIBA sacensībās pēdējo 2 Olimpisko spēļu (8 gadu) ciklu laikā. Tiek veidoti atsevišķi rangi sievietēm, vīriešiem un ir vēl kopējais rangs. Vislielākais koeficients sacensībās iegūtajām vietām ir Pasaules čempionātā un Olimpiskajās spēlēs iegūtajām vietām.