Sardīnija

Vikipēdijas lapa
Sardīnija
Sardegna
Sardigna
—  Reģions  —
Džennardžentu kalni
Džennardžentu kalni
Džennardžentu kalni
Flag of Sardīnija
Karogs
Coat of arms of Sardīnija
Ģerbonis
Sardīnijas atrašanās vieta ItālijāSardīnijas atrašanās vieta Itālijā
Pārvaldes centrs Kaljāri
Valsts Karogs: Itālija Itālija
Platība 
 - Kopējā 24 090 km²
Iedzīvotāji (2011. gada 1. janvārī)
 - Kopā 1 675 411
 - Blīvums 69,5/km²
Laika josla CET (UTC+1)
 - Vasaras laiks (DST) CEST (UTC+2)
Mājaslapa: www.regione.sardegna.it
Sardīnija Vikikrātuvē

Sardīnija (itāļu: Sardegna, izrunā: [sarˈdeɲɲa]; sardīniešu: Sardigna, izrunā: [sarˈdinja]) ir otra lielākā sala Vidusjūrā aiz Sicīlijas un autonoms Itālijas reģions kopš 1948. gada 28. februāra. Tā atrodas aptuveni 200 km uz rietumiem no Itālijas kontinentālās daļas, 12 km uz dienvidiem no Francijai piederošās Korsikas salas un aptuveni 200 km uz ziemeļiem no Āfrikas krastiem. Sardīnijas administratīvais centrs un lielākā pilsēta ir Kaljāri. Salas platība ir 24 090 km². 2011. gadā Sardīnijā dzīvoja gandrīz 1,68 miljoni iedzīvotāju.

Sardīnijas nosaukums ir radies no latīņu valodas, ļoti iespējams cēlies no etniskās grupas, kas to apdzīvoja un kuru latīniski sauca Sardi/Sardini.

Ģeogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sardīnija ir otra lielākā sala Vidusjūrā, kuras platība ir 23 821 km². Tā atrodas starp 38° 51' un 41° 15' ziemeļu platuma un starp 8° 8' un 9° 50' austrumu garuma. Austrumos to apskalo Tirēnu jūra, rietumos — Sardīnijas jūra.

Sardīnijas krasta līnijas garums ir 1849 km. Krasti galvenokārt ir augsti un klinšaini. Atšķirībā no Itālijas kontinentālās daļas un Sicīlijas, Sardīnijā nav novērojamas seismiskās aktivitātes un vulkānisms.

Salai raksturīgs tipisks Vidusjūras klimats. Gada laikā aptuveni 135 dienas ir saulainas. Vidējā gaisa temperatūra gada laikā svārstās no 11 līdz 17 °C. Kalnainajos apvidos, kas aizņem aptuveni 14% teritorijas, vidējā temperatūra ir daudz zemāka, un ziemās nereti to virsotnes klāj sniegs.

Administratīvais iedalījums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Administratīvi Sardīnija dalās 1 metropolē (Kaljāri) un 4 provincēs (Dienvidsardīnija, Nuoro, Oristano un Sasāri).

Demogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pēc iedzīvotāju skaita lielākā pilsēta ir Kaljāri (156 tūkstoši iedzīvotāju). Nākamās lielākās ir Sasāri (131 tūkstotis), Kvartu Santelena (71,8 tūkstoši) un Olbija (56,1 tūkstotis).

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]