Skaistule un briesmonis (1991. gada filma)

Vikipēdijas lapa
Skaistule un briesmonis
Oriģinālais
nosaukums
Beauty and the Beast
Žanrs romantikas filma, muzikālā filma, komēdija-drāma, tradicionālā animācijas filma, pasaku filma, romantiska fantāzija
Režisors Gērijs Truzdeils, Kērks Vaizs
Producents Dons Hāns
Scenārija autors Linda Vūlvertona
Mūzika Alans Menkens
Studija
Izplatītājs Walt Disney Studios Motion Pictures
Izdošana 22 novembris 1991
Ilgums 84 minūte
Valsts Amerikas Savienotās Valstis
Valoda angļu valoda
Budžets 25 miljoni US$
Kopējie ienākumi 425 miljoni US$
Nākamā filma Skaistule un briesmonis: Brīnumainie Ziemassvētki
IMDb profils

"Skaistule un briesmonis" (angļu: Beauty and the Beast) ir 1991. gada ASV animācijas filma. Filmas režisori ir Gērijs Truzdeils un Kērks Vaizs. Filmas sižets balstīts uz franču pasakas "Skaistule un briesmonis" motīviem. Tā ir 30. Walt Disney Pictures pilnmetrāžas animācijas filma.

"Skaistule un briesmonis" bija pirmā animācijas filma, kas ieguva Zelta globusa balvu kategorijā "Labākais mūzikls vai kinokomēdija". To nominēja arī Amerikas Kinoakadēmijas balvai kā labāko filmu, kā arī citās nominācijās. Ieguva Amerikas Kinoakadēmijas balvu par labāko oriģinālmūziku (komponists Alans Menkens) un labāko dziesmu. Labākās dziesmas kategorijā tika nominētas pavisam trīs dziesmas no šīs filmas, bet balvu ieguva tituldziesma Beauty and the Beast. Dziesmu komponists bija Alans Menkens, teksta autors Hauards Ešmens. Hauards Ešmens, kas bija arī filmas izpildproducents, nomira no AIDS komplikācijām astoņus mēnešus pirms filmas iznākšanas. Filma tika veltīta viņa piemiņai. Ešmenam balva tika piešķirta pēc nāves.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]