Smilgu iela (Jēkabpils)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par ielu Jēkabpilī. Par citām jēdziena Smilgu iela nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Smilgu iela
Pamatinformācija
Pilsēta Jēkabpils
Priekšpilsēta Krustpils
Apkaime Ķieģeļu ielas rajons
Garums 230 m
Vēsturiskie
nosaukumi
Asotes iela
Joslu skaits 2
Segums grants

Smilgu iela ir iela Jēkabpilī, Ķieģeļu ielas rajonā. Tā sākas krustojumā ar Zīlānu ielu un beidzas kā strupceļš pie dzelzceļa līnijas Rīga—Daugavpils. Kopējais ielas garums ir 230 metri, klāta ar grants segumu. Satiksmes kustība Smilgu ielā norit divās joslās.

Smilgu iela izveidojās 20. gadsimta 20.-30. gados blakus Vagulīšu mājām kā Asotes ielas daļa uz ziemeļiem no dzelzceļa līnijas Rīga—Daugavpils. Tolaik Asotes iela visā garumā veidoja Krustpils pilsētas robežu ar Krustpils pagastu, bet krustojumā ar Zīlānu ielu tā savienojās ar ceļu, kas veda uz ķieģeļcepli (mūsdienu Ķieģeļu iela). Līdz Otrajam pasaules karam iela palika neapbūvēta.

Savrupmāju apbūve ielas labajā pusē izveidojās 20. gadsimta 50. gados, bet tās kreisajā pusē atstāja neapbūvētu buferzonu starp dzīvojamo apbūvi un Jēkabpils saliekamo dzelzsbetona konstrukciju rūpnīcu. 20. gadsimta 60.-70. gados, būvējot dzelzceļa atzaru uz rūpnīcu, Asotes ielas ziemeļu posmu telpiski atdalīja no dienvidu posma un atdalīto ziemeļu posmu pārdēvēja par Smilgu ielu. Aptuveni vienlaikus, būvējot daudzdzīvokļu namus rūpnīcas strādniekiem, Ķieģeļu ielu iztaisnoja un tās savienojums ar Smilgu ielu zuda, bet līdz šim neapbūvētajā Smilgu ielas buferzonā mikrorajona iedzīvotājiem uzbūvēja garāžu kooperatīvu "Draudzība".

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]