Raiņa iela (Jēkabpils)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par ielu Jēkabpilī. Par citām jēdziena Raiņa iela nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Raiņa iela
Pamatinformācija
Pilsēta Jēkabpils
Apkaime Krustpils
Garums 1,32 km
Vēsturiskie
nosaukumi
Vidzemes iela
Jāņa Raiņa iela
Joslu skaits 2
Segums asfaltbetons

Raiņa iela ir iela Jēkabpils pilsētas Krustpils apkaimē. Tā sākas krustojumā ar Rīgas ielu un beidzas krustojumā ar Artilērijas ielu, kur ceļš turpinās kā Kavalērijas iela. Kopējais ielas garums ir 1320 metri, tā klāta ar asfaltbetona segumu. Satiksmes kustība Raiņa ielā norit divās joslās.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mūsdienu Raiņa iela izveidojās kā ceļš, kas savienoja Krustpils pils saimniecības ēku kompleksu ar Zīlānu un Rīgas ielu, apejot Krustpils miesta centru. Vissenākās celtnes ir vēsturiskās apbūves fragmentā, ko veido koka savrupmāju apbūve Raiņa ielas posmā no Rīgas ielas līdz Zīlānu ielai, kas attiecināma uz 19. gadsimta otro pusi — 20. gadsimta sākumu. Ar 1924. gada 24. februāra Iekšlietu ministrijas Pašvaldību departamenta rezolūciju par Krustpils administratīvajām robežām mūsdienu Raiņa iela visā tās garumā kļuva par pilsētas daļu.[1] Ap 1924. gadu tai piešķīra Vidzemes ielas vārdu. Starp 1924. un 1933. gadu abpus Vidzemes ielai (starp līdzšinējo Krustpils pilsētas apbūvi un dzelzceļu) izbūvēja vairākas jaunas ielas un iekārtoja jaunapbūves zemesgabalus.

Starp 1933. un 1936. gadu, izbūvējot dzelzceļa līniju Krustpils—Jēkabpils izraka līdz 5 metrus dziļu gravu, kas sadalīja Krustpils pilsētu 2 daļās. Viens no jaunbūvētās dzelzceļa līnijas šķērsojumiem bija viadukts Vidzemes ielā, ko uzcēla laikā no 1935. gada 14. augusta līdz 15. novembrim. Viadukta laidumu balstīja dubultās T veida sijas, starpbalstus veidoja no dzelzceļa sliedēm, bet gala balstus — dzelzsbetona atbalsta siena. Viadukts bija 17 metrus garš un 8 metrus plats ar 1,5 metrus platu gājēju ietvi katrā pusē. Dzelzceļa līniju kopā ar tiltu atklāja 1936. gada 16. novembrī.[2] Otrajā pasaules karā tiltu uzspridzināja. Pēc tam dzelzceļa līnijas Krustpils—Jēkabpils darbību pārtrauca, gravu aizbēra un viaduktu nojauca. Pēc 1945. gada Vidzemes ielu pārdēvēja rakstnieka Raiņa vārdā par Jāņa Raiņa ielu.

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas sabiedrībā vairākkārt izcēlās diskusijas par Jāņa Raiņa ielas nosaukuma maiņu, pamatojoties uz to, ka "Jānis Pliekšāns" un "Rainis" ir divi dažādi savstarpēji nejaucami vārdi. 2023. gada 27. aprīlī ar Jēkabpils novada domes lēmumu tās nosaukumu precizēja uz Raiņa iela.[3][4]

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]