Vecpilsētas laukums (Jēkabpils)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par laukumu Jēkabpilī. Par citām jēdziena Vecpilsētas laukums nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Vecpilsētas laukums
Svari Vecpilsētas laukumā Jēkabpilī-simbolizē agrāko tirgus laukumu
Lūsis Vecpilsētas laukumā Jēkabpilī-pilsētas simbols.
Bijusī Shell benzīna uzpildes stacija.
Bijušais Tirgus laukums Jēkabpilī, 1920. gadi.

Vecpilsētas laukums ir viens no Jēkabpils pilsētas laukumiem, kas atrodas Daugavas kreisajā krastā, pilsētas centrālajā daļā, netālu no Daugavas. Tas no divām pretējām pusēm ir norobežots ar Brīvības un Pasta ielām.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pilsētas dibināšanas laikā 17. gadsimtā laukums ir bijis valsts, tas ir, hercoga īpašumā un tā izmantošana bija saistīta ar ostas darbību, jo tai bez laivu piestātnēm bija nepieciešamas arī saimniecības un dzīvojamās ēkas, kā arī noliktavas. Tā tika atdāvināta 1715. gadā baziliāņu klosterim, kurš nodega 1773. gadā un tā vietā 1783. gadā tika uzcelts mūra klosteris ar mūra baznīcu. Dominējošā loma bija kvartāla Rietumu malā izvietotajai uniātu baznīcai, kas tagad ir Vissvētās Dievmātes patvēruma pareizticīgo baznīca, kas pacēlās pāri kvartāla apbūvei. 18. gadsimtā ap vecpilsētas laukumu koncentrējās galvenās sabiedriskās celtnes. 20. gadsimta sākums ir laiks, kurā izveidojās pašreizējais Vecpilsētas laukums kā pilsētas laukums, kurš tika izmantots kā tirgus laukums līdz pat 20. gadsimta sešdesmito gadu sākumam, kad daļu laukuma sāka izmantot arī autoostas vajadzībām, bet daļu kā autostāvvietu. 1936. gadā blakus laukumam tika uzbūvēts Aizsargu nams (tagad Tautas nams). 1920. gadu beigās laukuma dienvidrietumu stūrī tika uzbūvēta pirmā firmas "Shell" benzīna uzpildes stacija (pašlaik saldumu veikals). No 2005. gada pēc jaunas autoostas uzbūvēšanas Vecpilsētas laukums tika izmantots kā pilsētas galvenā autostāvvieta.[1]

Pārbūve[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2009. gadā noritēja Vecpilsētas laukuma pārbūve, kas 2010. gada vasarā tika pabeigta. Pašlaik Vecpilsētas laukums ir Jēkabpils pilsētas sirds, pie kura atrodas Tautas nams, Jēkabpils tūrisma informācijas centrs, kafejnīcas un veikali. Uz laukuma ir izvietots pulkstenis, kā arī vides mākslas objekti- "Svari", "Aka", "Pilsētas stāsts" un lūša bronzas skulptūra.[2] Pašlaik laukums kalpo kā autostāvvieta un masu pasākumu vieta.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Jēkabpils Vecpilsētas laukuma veidošanās vēsture Arhivēts 2013. gada 9. jūnijā, Wayback Machine vietnē. (latviski)
  2. Jēkabpils Vecpilsētas laukums - šodien Arhivēts 2013. gada 8. jūnijā, Wayback Machine vietnē. (latviski)

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Video[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]