Tautas Saimes grāmata

Vikipēdijas lapa

Tautas Saimes grāmata (TSG) ir pirmreizēja, ar roku rakstīta grāmata, kas veltīta Latvijas Valsts simtgadei.

Grāmatas rašanās vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tautas Saimes grāmatas pirmsākumi iesniedzas 2014. gada pavasarī, kad pilsoniskās iniciatīvas rezultātā biedrība „RASA” (Rīgas aktīvo senioru alianse) nāca ar priekšlikumu, kā atzīmēt Latvijas valsts simtgadi, vienlaikus aktivizējot senioru sabiedrību un katru līdzcilvēku Latvijā un ārvalstu diasporā.

Hronoloģija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2014. gada pavasarī biedrības “RASA” vadītāja Terēzija Mackare un Baiba Svetlana Rozenberga, uzrunāja Aivaru Meiju iesaistīties TSG izveidē, pulcinot brīvprātīgos, kuri vēlētos piedalīties šīs idejas realizācijā. No 2014. gada līdz 2015. gadam tika izveidots projekts par TSG materiāliem — grāmatzīmēm un plakātiem. Tika uzklausīti dažādi priekšlikumi, veidotas vairākas skices, kuras aplūkoja un apsprieda darba grupās, līdz beidzot nonāca pie vienota un kopīga lēmuma.

Kopīga darba rezultātā, 2016. gada augustā, TSG rīcības komitejas pirmajā sēdē, iesaistoties žurnālistei Veltai Puriņai, tika apvienoti spēki divām, paralēli funkcionējošām darba grupām. Pirmā darba grupa, kuru no 2014. gada pavasara vadīja Terēzija Mackare un Baiba Svetlana Rozenberga, un otrā darba grupa, kuru vadīja Saeimas deputāts Aivars Meija.

TSG iespiešana tika veikta izdevniecībā "Veiters" Diānas Novickas vadībā. Savukārt grāmatzīmju un plakātu dizainu veidoja Baldones mākslas skola, uzklausot tās vadītāja Tālivalža Muzikanta padomus un ieteikumus.


No 25 izvēlētajām tautas dziesmām, grāmatas iedziedāšanai tika izraudzīta no Emiļa Melngaiļa krājumiem.

„Ģērbies, Saule, sudrabota”

  • " 1. Ģērbies, Saule, sudrabota
  • Nu brauc tavi preciniek'.
  • 2. Kam tie zirgi, kam tie rati
  • Pie Saulītes namdurvīm'.
  • 3.Dieva zirgi, Laimas rati
  • Gaid' Saulīti iesēdam.
  • 4. Saule brauca pār jūriņu
  • Spīdēdama, vizēdam';
  • 5.Zelta kronis galviņā,
  • Vaska cimdi rociņā."

2017. gada janvārī tika saņemts TSG eksperimentālais oriģināleksemplārs. Grāmata tika iesieta linauduma vākos, jūras ūdens krāsā ar sudraba krāsas burtiem, 504 lapu apjomā, 6 kg smaga, iespaidīga izmēra grāmata.

2017. gada aprīļa sākumā darba grupas pārstrādātā TSG ieguva citu veidolu, tā kļuva vieglāka un kompaktāka. Grāmatu iesēja Latvijas lina krāsas linaudekla audumā, ar tumši sarkaniem burtiem, atbilstoši Latvijas karoga krāsai. TSG svars nepārsniedza 3 kg atzīmi, lapu skaits samazinājās uz 500, kā arī grāmatas izmērs kļuva mazāks, vien 34x24cm. Kopumā pārstāvētas 25 grāmatas, 5 reģionos — Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē. Šo grāmatu īpatnība slēpjas beidzamajās grāmatu lapās — tās ir zelta krāsā, kas domātas TSG brīvprātīgajiem palīgiem, īpaši atzīmējot viņu veikumu grāmatu tapšanā.

Pirmā TSG grāmata

Pirms Latvijas valsts simtgades svētkiem Tautas Saimes grāmatas tiks nodotas Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

2017. gada 20. aprīlī Rīgas domē simboliski tika iedziedātas visu piecu reģionu Tautas Saimes grāmatas. Pirmā grāmata tika nodota Kurzemei-Rucavas novada pārstāvim Guntim Rolim. TSG iedziedāja Jāzepa Vītola Latvijas Valsts Mūzikas akadēmijas Mūzikas skolotāju nodaļas koris, Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku virsdiriģenta Arvīda Platpera vadībā. 2017. gada 21. aprīlī Rucavas novadā tiek iedziedāta pirmā TSG visā Kurzemē un Latvijā ar tautas dziesmu “Ģērbies, saule, sudrabota!”. No tā brīža tautasdziesma kļūst par TSG iedziedāšanas himnu. TSG sāk savu ceļu pa Latvijas pagastiem, novadiem, pilsētām ar devīzi "Mans ceļš kopā ar Latviju"

Pamatidejas un mērķi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Grāmatas veidošanas mērķis ir ar roku rakstīta grāmata, kuru veidotu pati tauta, un, kur ikvienam iedzīvotājam būtu unikāla iespēja rakstīt savus iespaidus, pārdzīvojumus, redzējumus, apsveikumus, attīstības idejas, savus vēstījumus un rosinājumus, uzrunājot valsti personīgi. Cilvēki uztic grāmatai, kāds bijis mūsu tautas, dzimtu, ģimeņu ceļš pirmās simtgades nogrieznī. Vislabāk par to var pavēstīt mūsu Latvijas valsts vienaudži, kuri piedzimuši reizē ar Latviju. Tie ir dažādu tautību cilvēki, kuru dzīve un likteņi savijušies un ritējuši kopā ar Latviju. Pirmais TSG grāmatas vēsturiskais ieraksts Latvijā un Kurzemē tika veikts Rucavas novada iedzīvotājas Marģietas Stikānes personā.

Grāmatas radīšanā būtiski ir attēlot dažādas laikmeta ainas, lai cilvēki, lasot to otrajā simtgadē, atklātu dažādus redzējumus un dzīves stāstus. Tādā veidā iegūstot zināšanas par dažādu kultūru daudzveidību, tradīcijām, ekonomiku, par cilvēku pašaizliedzību, savstarpēju cieņu un patriotisma noskaņām Latvijas valsts 100 gadu garumā.

Centrālā ideja grāmatas tapšanā bija saliedēt un iesaistīt sabiedrību ciešākā sadarbībā sakarā ar Latvijas Valsts jubilejas simtgadi, savācot no 60000 līdz 120000 novēlējumu mūsu valstij.

Ieraksti TSG

Tautas Saimes grāmatai vienai no pirmajām valstī tika piešķirta iespēja izmantot zīmes un vēstījumu Latvijai, kur bezgalības zīme atgādina Latvijas kontūru.

Saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

https://www.biedribarasa.lv/latvijai-100/projekts-tautas-saimes-gramata/

https://www.biedribarasa.lv/latvijai-100/projekts-tautas-saimes-gramata/gramatas-cels/

http://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/gaidot-latvijas-simtgadi-novadus-apcelo-tautas-saimes-gramata.a241877/

http://lv100.lv/programma/kalendars/tautas-saimes-gramata-mans-cels-latvija/ Arhivēts 2017. gada 10. novembrī, Wayback Machine vietnē.