Tornis Rec.

Vikipēdijas lapa
Tornis Rec.
Dibināta 1991. gadā
Statuss Aktīvs
Žanrs rokmūzika
indīroks
Valsts Valsts karogs: Latvija Latvija
Galvenā mītne Valsts karogs: Latvija Rīga, Latvija

Tornis Rec. ir 1991. gadā Rīgā dibināta mūzikas izdevniecība, ierakstu studija un mēģinājumu telpa. 20 gadu laikā tur mēģinājušas un ierakstītas ap 100 grupu un projektu, piemēram, Baložu Pilni Pagalmi, Tukšā Muca, Kartāga, Ir Bijuši Mati Un Izbijuši, Sirke, Shine On, Smogs, Plastalīns, Mazie Smirdīgie Kociņi, Bērnības Milicija, Nāves Instinkts u.c. Kopš 1991. gada dažādos formātos izdots ap 100 ierakstu[1] — lentēs, kasetēs, CD-R, CD, MP3.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1991. gada pavasarī Alīses ielas ūdenstornī Āgenskalnā sev mēģinājuma telpas ieguva Rīgas pagrīdes indīroka grupa Ir Bijuši Mati Un Izbijuši. Faktiski jau pirmajos mēnešos par otru patstāvīgu 'torņa grupu' kļūst Ikšķiles Tukšā Muca. Tās līderis Andris Indāns jeb Andžons kopā ar IBMUI (Ir Bijuši Mati Un Izbijuši) bundzinieku Uldi Gedru un basģitāristu Jāni Daugavieti tiek uzskatīti par izdevniecības Tornis Rec. dibinātājiem un galvenajiem aktīvistiem. Publiski mazāk redzams, bet ne mazāk nozīmīgs Torņa mēģinājumu telpas un ierakstu studijas izveidošanā bija Tukšās Mucas skaņu inženiera Mārča Bērziņa jeb Marka ieguldījums (viņš ierakstījis arī vairākus Torņa ierakstus, piemēram, Baložu Pilnu Pagalmu, Tukšās Mucas, Mazo Smirdīgo Kociņu, Bērnības Milicijas, Skumju Akmeņu u.c.).

Izmantojot mēģinājumu aparatūru (tā tiek veidota no grupu īpašuma, kas mēģina Tornī), Torņa istabas regulāri tiek pielāgotas arī ierakstu sesijām. Sākotnēji tās ir divas istabas, vēlāk — viss trešais stāvs. 95% Torņa ierakstu ir notikuši analogi, pat 1990. gadu beigās sākoties 'digitālajam laikmetam', t.i. izmantojot lenšu un kasešu magnetofonus. Pirmais daudzceliņu magnetofons tika iegādāts 2001. gadā, bet līdz tam tikpat kā visi ieraksti tika ieskaņoti grupām spēlējot 'dzīvajā'.

"Torņa grupas"[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Jēdzienu "Torņa grupas" lieto, apzīmējot tās grupas, kas bijušas visciešāk saistītas ar Torni, regulāri tur mēģinājušas un ierakstījušas. Pirmkārt, tās ir pašu "torņa cilvēku" grupas; otrkārt, grupas, kuras vismaz kādu noteiktu savas darbības posmu ir bijušas cieši saistītas ar Torni. Visi Torņa ieraksti izdoti balstoties uz mutisku vienošanos ar grupām, tāpēc būtiska ir arī pašu grupu identificēšanās ar izdevniecības ideoloģiju.

  • Smogs (1993—1995, dalībnieki: Andris Grandbergs, Mārtiņš Lablaiks, Uldis Gedra, Andris Indāns).

Skanējums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vairumā Torņa studijas ierakstu izmantota dabīgā skaņu atbalsošanās telpās, gan pašu mēģinājuma/ierakstu telpā, gan tukšajā augšstāvā/kāpnēs. Ūdenstorņa būve ir konusveidīga, un tāpēc katras torņa telpas lokveida sienas un augstie griesti veido īpatnēju akustiku.

Atšķirīgu skanējumu Torņa ierakstiem dod arī 1980. gadu neprofesionālās vai pusprofesionālās aparatūras izmantošana, kā arī katra skaņu ierakstu veicēja rokraksts.[nepieciešama atsauce]

Torņa ieraksti Ulda Rudaka 'Visu laiku labāko latviešu ierakstu' topā[2][labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Izdoti Tornis Rec., vairums arī ierakstīti Torņa studijā:

  • Baložu Pilni Pagalmi "Esi sveiks!" 2007
  • Baložu Pilni Pagalmi "Cik dīvaini" 1995
  • Bērnības Milicija "Mūzika dejām" 2004
  • Depo "Alepo" 2002
  • Kartāga "Zēns ar akmeni" 1995 [pārizdots 2003]
  • Māris Šverns "Atmiņainā deja" 1995
  • Mazie Smirdīgie Kociņi "Kraa" 2007
  • Pasažieru Vilciens "Pasažieru Vilciens" 1996

Ierakstīti Tornis Rec. studijā, bet cits izdevējs:

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «TORNIS rec. izdotie ieraksti». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2014. gada 5. oktobrī. Skatīts: 2013. gada 5. augustā.
  2. "Zibens pa dibenu" "Radio NABA" raidījums. Līdz šim izvēlētie albumi: https://naba.lsm.lv/lv/naba/raidjumi/zibens-pa-dibenu/.