Udmurtu valoda

Vikipēdijas lapa
Udmurtu valoda
удмурт кыл
Valodu lieto: Karogs: Krievija Krievija 
Reģions: Udmurtija
Pratēju skaits: 324 338 (apdraudēta)
Valodu saime: urāliešu
 somugru
  somu-permiešu
   permiešu
    Udmurtu valoda 
Oficiālais statuss
Oficiālā valoda: Udmurtija
Regulators: nav oficiāla regulatora
Valodas kodi
ISO 639-1: nav
ISO 639-2: udm
ISO 639-3: udm 
Udmurtu valodas izplatības areāls

Udmurtu valoda (удмурт кыл) ir permiešu valoda, kas izplatīta Udmurtijā, Krievijas Federācijā, kur to galvenokārt lieto udmurti. Tā ir viena no Udmurtijas Republikas divām oficiālajām valodām (otra ir krievu valoda). Tai visradniecīgākā ir komiešu valoda. Udmurtu valodā ir daudz aizguvumu no krievu un tatāru valodas.

Pastāv Vikipēdija udmurtu valodā.

Rakstība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Udmurtu valodas rakstībā izmanto pielāgotu kirilicu. Udmurtu alfabētā ir tie paši burti, kas krievu alfabētā, kā arī pieci papildu burti: Ӝ/ӝ, Ӟ/ӟ, Ӥ/ӥ, Ӧ/ӧ un Ӵ/ӵ.

А а Б б В в Г г Д д Е е Ё ё
Ж ж Ӝ ӝ З з Ӟ ӟ И и Ӥ ӥ Й й
К к Л л М м Н н О о Ӧ ӧ П п
Р р С с Т т У у Ф ф Х х Ц ц
Ч ч Ӵ ӵ Ш ш Щ щ Ъ ъ Ы ы Ь ь
Э э Ю ю Я я

Valodas izzušana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Udmurtu valodas runātāju skaits samazinās, un saskaņā ar UNESCO datiem tai draud izzušana. Ja pašreizējās tendences turpināsies, pēc aptuveni 100 gadiem udmurtu valodā vairs nebūs neviena runātāja, un pēc tam tā tiks atzīta par izzudušu. Udmurtu valodā runā galvenokārt vecākās paaudzes cilvēki. Jauniešu vidū tā ir daudz mazāk izplatīta. Ievērojams skaits dzimtās valodas runātāju ir pasīvie runātāji (cilvēki, kas zina valodu, bet nerunā tajā).

Gandrīz visi udmurtu valodas pratēji ir bilingvi: saskaņā ar 2010. gada tautas skaitīšanas datiem 552 299 cilvēki norādīja, ka viņi ir udmurti, no tiem 58,7 % norādīja, ka viņu dzimtā valoda ir udmurtu. Udmurtu-krievu bilingvisms veido 64,4 %, t. i., 92,8 procentus no kopējā runātāju skaita; ir arī udmurtu-tatāru bilingvisma gadījumi un pat udmurtu-tatāru-krievu trilingvisms, kas kopējā summā ar krievu valodu veido 68,5 %.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]