Irma Kalniņa

Vikipēdijas lapa
Irma Kalniņa
Irma Kalniņa 2022. gadā
14. Saeimas deputāte
Amata sākums
2022. gada 3. novembris
Prezidents
Premjerministrs

Dzimšanas dati 1950. gada 7. oktobrī (73 gadi)
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Ņujorka, Amerikas Savienotās Valstis
Dzīvo Valsts karogs: Latvija Vaide, Talsu novads, Latvija
Tautība latviete
Politiskā partija Vienotība
Dzīvesbiedrs(-e) Ojārs Ēriks Kalniņš
Profesija komunikācijas, lietiškās etiķetes un diplomātiskā protokola eksperte, politiķe
Augstskola Ohaio Universitāte

Irma Kalniņa (dzimusi Irma Anna Ferliņa, 1950. gada 7. oktobrī, Ņujorkā, Amerikas Savienotajās Valstīs, iepriekšējā laulībā Irma Džonsone) ir Amerikas latviešu komunikācijas, lietišķās etiķetes un diplomātiskā protokola eksperte, publiciste un politiķe. Šobrīd ir 14. Saeimas deputāte,[1] pārstāv partiju "Vienotība" un apvienību "Jaunā Vienotība".

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimusi 1950. gadā Ņujorkā, ASV, kur vecāki bija pārcēlušies pēc emigrācijas no Latvijas Otrā pasaules kara beigās. Absolvējusi Ohaio Universitāti, iegūstot izglītību pedagoģijā.

Teju 30 gadus I. Kalniņa profesionāli ir saistīta ar lietišķo etiķeti, komunikāciju un diplomātisko protokolu, kā arī darbojusies dažādās labdarības organizācijās.[2] I. Kalniņa ir individuāli praktizējoša komunikācijas eksperte un valdes locekle SIA "Irmas Kalniņas konsultācija".

Pirmajā laulībā Irma Džonsone, ģimenē divi dēli un meita.[3] 1996. gadā apprecējusies vēlreiz ar trimdas latviešu sabiedrisko darbinieku Ojāru Ēriku Kalniņu.[4]

Latvijas vēstnieka ASV O. Kalniņa dzīvesbiedre līdzdarbojās ilgtermiņu attiecību veidošanā starp Latvijas un ASV politiķiem, darbojās sabiedriskajā organizācijā "Hayes, Domenici & Associates", vadot starptautisku projektu krūts vēža agrīnai diagnostikai "National Race for the Cure". 1999. gadā pārcēlusies dzīvot uz Latviju.

Dzīvesbiedrs O. Kalniņš pēc diplomātiskās karjeras beigām pievērsās politiskajai darbībai, bija četru Saeimas sasaukumu deputāts, pārstāvot partiju "Vienotība". Miris 2021. gadā.

Politiskā darbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2022. gadā I. Kalniņa tika ievēlēta 14. Saeimā no apvienības "Jaunā Vienotība" saraksta. 14. Saeimā strādā Ārlietu komisijā, kā arī Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā. 2022. gada 23. novembrī ievēlēta par Saeimas Ārlietu komisijas sekretāri.[1]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]