Adalberts Bubenko

Vikipēdijas lapa
Adalberts Bubenko
Adalberts Bubenko
Personas dati
Dzimis 1910. gada 16. janvārī
Meizakila, Vidzemes guberņa,Valsts karogs: Krievija Krievijas Impērija
(tagad Karogs: Igaunija Igaunija)
Miris 1983. gada 7. jūlijā (73 gadu vecumā)
Toronto, Karogs: Kanāda Kanāda
Pārstāvētā valsts Karogs: Latvija Latvija
Profesionālā informācija
Sporta veids vieglatlētika
Disciplīna soļošana
Dalība sacensībās
Dalība OS 1 (1936)

Adalberts Bubenko (dzimis 1910. gada 16. janvārī, miris 1983. gada 7. jūlijā) bija latviešu vieglatlēts, soļotājs, 1936. gada vasaras olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvējs. Vairākkārtējs Latvijas rekordists. Viens no Latvijas izcilākajiem soļotājiem, individuāli ir spējis vairākkārt pārspēt Jāni Daliņu.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis 1910. gadā Plāteres pagastā, dzīves lielāko daļu pavadīja Valmierā, strādāja savā gastronomijas veikalā. Ģimenē visi trīs brāļi – Jānis, Edvards un Adalberts – bija aktīvi sportisti.

1936. gada vasaras olimpiskajās spēlēs Aldaberts Bubenko bija pieteikts kā viens no Latvijas komandas trīs soļotājiem. 50 kilometru distancē 33 dalībnieku konkurencē pēc veiktajiem 25 kilometriem J.Daliņš jau bija panācis līderus, bet pēc 35 kilometriem muskuļu sāpju dēļ izstājās, bet Adalberts Bubenko, kurš šo distanci soļoja pirmo reizi, par 33 sekundēm atpaliekot no otrās vietas ieguvēja, kļuva par bronzas medaļas ieguvēju (4.32:42,2). A. Krūkliņu par nepareizu soļošanas stilu diskvalificēja.

Otrā pasaules kara laikā Bubenko 1944. gadā devās bēgļu gaitās uz Vāciju, vēlāk pārcēlās uz Adelaidi, kur izveidoja pārtikas preču veikaliņu. Dzīves otrā pusē pārcēlās uz Toronto, kur turpināja iesākto biznesu.[1] Miris 1983. gada 7. jūlijā Toronto. Viņa brālis Eduards Bubenko vēlāk iegādājās bijušo Daliņa māju Valmierā.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. "A. Bubenko aizbrauc". Austrālijas Latvietis (Nr. 371 (02.02.57)): 4. lpp.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]