Ainars Pūpols

Vikipēdijas lapa

Ainars Pūpols ir dzejnieks, dziesminieks, komponists, ģitārists, blūzmenis,[1] dziedātājs, pedagogs.[2]

Dzimis Tukumā, mūzikas biznesā darbojies no 14 gadu vecuma, kopā ar grupu vairāku lokālo konkursu uzvarētājs (1979. gadā — konkursā "Ko tu proti?") un labākais sniegums ansambļu grupā ar Ainara dziesmu "Bērnība". 1980. gadā absolvējis Tukuma 1. Jāņa Raiņa vidusskolu, 1984. gadā Liepājas Pedagoģisko institūtu. No 1984. līdz 1994. gadam strādājis par skolotāju.

No 1980. gada liepājnieks, grupu "Institūts", "Lapsas", vēlāk "Sezona" dibinātājs, mūzikas un tekstu autors. 1981. gadā kļuva par Liepājas Metalurga TT jauniešu studijas dalībnieku, vēlāk muzikālo vadītāju un izrāžu mūziku komponistu un tekstu autoru ("Kurzemīte", "Starp mums meitenēm...", "Salna pavasarī", "Velniņi", "Stihiskā nelaime", "Maks un Morics", "Mazā raganiņa", "Ķiršu garša", "Vērdiņš". Tāpat palīdzējis gan ar tekstiem, gan aktieru dziedāšanas apmācībā izrādēs "Lolitas brīnumputns", "Šanteklērs", "Trīspadsmitā", "Mikumerdi").

Visu šo laiku arī aktīvi koncertējis ar grupu "Sezona", tad Jura Pavītola grupu un visbeidzot devies ārzemju viesturnejās ar "Whiskey Band", kur solists bija Jānis Grodums (albumi "Take to the botle", "Moonshine"), vēlāk grupa pārtapa par "The Cucumbers" ar Ivo Fominu pie vokāla (singls "Family album" un "Life in Kristiania"). Arī šai projektos skan Ainara mūzika un teksti. Vairākkārtējs "Mēs Liepājai", "Saldus saule”, "Roks par neatkarību", "Durvis", "Liepājas Dzintara" (1994. gada labākā dziesma), "Bildes", "Amager blues" (Dānija), "Nyvo" (Dānija) "Copenhagen carneval" dalībnieks un laureāts.[3]

No 1992. līdz 1995. gadam Liepājas leļļu teātra aktieris, izrādes "Burvju šķiltavas" mūzikas un teksta autors. Mūzikas kluba "Bohēma" līdzīpašnieks un menedžeris (1992—1994).

1998. gadā ierakstījis blūza albumu Dānijā "Runaway wolf", 2002. gadā albumu "Zāļu ielas blūzs", 2004. gadā "Liepājas Dzintars 30" kopā ar simfonisko orķestri.[4] 2007. gadā tika izdots pirmais oriģinālblūza albums Latvijā "Kabatā man blūzs" kopā ar grupu "pBlues".

Uzņemti vairāki video "Atkal tur", "Kopenhāgenas naktis", "Tell me babe", kuri bijuši redzami dažādās Latvijas TV, kā arī skatāmi Youtube.[5] Ainars koncertējis daudzās Eiropas valstīs, kā arī ASV.[6]

2016. gadā pēc ilgstošas darbošanās mūzikas un būvniecības biznesā Dānijā, Ainars atgriezās Latvijā.[3] 2016. gadā atsāka pedagoga karjeru Liepājas speciālajā skolā (2016—2018).

No 2017. gada strādā Liepājā un Grobiņā par skolotāju, brīvajā laikā muzicē dažādu žanru sastāvos (šlāgeris, blūzs, blūzroks, roks), uzstājas dažādās Latvijas pilsētās. Raksta mūziku gan savai grupai, gan citiem izpildītājiem (Andrim Ērglim 2018. gadā). 2021. gada sākumā pabeigts darbs pie Liepājas Neatkarīgā teātra Sandija Kalniņa izrādes “Ziedi” mūzikas.

No 2017. līdz 2019. gadam strādāja Liepājas internātskolā. No 2018. gada Grobiņas Z. Mauriņas vidusskolā.

2020. gadā kopā ar Egilu Mežu atjaunoja grupu "The Cucumbers", ierakstīja albumu "Astranauti un kabataszagļi". 2020. gadā Ainars uzņēma un izdeva video "I'm afraid". 2020. gadā tapa dziesma "Dzērve", veltījums Grobiņai, kas tika ieskaņota kopā ar folkloras kopu "Kuršu sievas". 2021. gadā izdeva albuma angļu versiju "Thiews and astronauts".

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]