COVAX

Vikipēdijas lapa

COVID-19 vakcīnu globālā piekļuve, saīsinājumā COVAX, ir pasaules mēroga iniciatīva, kuras mērķis ir nodrošināt vienlīdzīgu piekļuvi COVID-19 vakcīnām un kuru vada Gavi, Vakcīnu alianse (agrāk Globālā alianse vakcīnām un imunizācijai jeb GAVI), Koalīcija par gatavības epidēmijām inovācijām (CEPI) un Pasaules Veselības organizācija (PVO). Tas ir viens no trim pīlāriem COVID-19 rīku pieejamības paātrināšanas iniciatīvā, ko 2020. gada aprīlī uzsāka PVO, Eiropas Komisija un Francijas valdība, reaģējot uz COVID-19 pandēmiju. COVAX koordinē starptautiskos resursus, lai valstīm ar zemiem un vidējiem ienākumiem nodrošinātu vienlīdzīgu piekļuvi COVID-19 testiem, terapijai un vakcīnām. Līdz 2020. gada 15. jūlijam COVAX bija pievienojušās 165 valstis, kas pārstāv 60 % cilvēku populācijas. Tomēr līdz 2021. gada 11. aprīlim COVAX nesasniedz savu mērķi, jo ir piegādāti 38,5 miljoni devu, lai gan līdz marta beigām bija paredzēts piegādāt 100 miljonus devu.

Vakcīnu kandidāti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

No 2021. gada 9. maija PVO apstiprināja Pfizer-BioNTech, Moderna, Sinopharm BBIBP-CorV, Oxford-AstraZeneca un Johnson & Johnson vakcīnas ārkārtas lietošanai. Šīs vakcīnas var izplatīt kā daļu no COVAX.

Daudzām valstīm, kas gūs labumu no COVAX, ir "ierobežotas regulatīvās iespējas", un tās ir atkarīgas no PVO atļaujām. Līdz 2021. gada sākumam PVO izskatīja 11 potenciālās COVID-19 vakcīnas, lai iekļautu tās ārkārtas lietošanas sarakstā (EUL). Pirmā vakcīna, ko PVO 2020. gada 31. decembrī atļāva EUL, bija Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcīna — RNS vakcīna, ko izstrādāja BioNTech sadarbībā ar ASV uzņēmumu Pfizer un kas tiek pārdota ar zīmolu Comirnaty.

PVO 2020. gada 24. augusta paziņojumā presei norādīja, ka COVAX ir deviņas COVID-19 vakcīnas kandidātvielas, ko atbalsta CEPI, un deviņas kandidātvielas, kas tiek izmēģinātas, tādējādi nodrošinot lielāko COVID-19 vakcīnu izvēli pasaulē. Līdz 2020. gada decembrim COVAX bija pabeidzis sarunas ar citiem ražotājiem, kas tai nodrošināja piekļuvi diviem miljardiem vakcīnas devu.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]