Džodija Viljamsa

Vikipēdijas lapa
Džodija Viljamsa
Jody Williams
Džodija Viljamsa 2010. gadā
Džodija Viljamsa 2010. gadā
Personīgā informācija
Dzimusi 1950. gada 9. oktobrī (73 gadi)
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Ratlenda, Vērmonta, ASV
Pilsonība Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Nodarbošanās cilvēktiesību aktīviste
Augstskola Vērmontas Universitāte
School for International Training
Džonsa Hopkinsa Universitāte

Džodija Viljamsa (angļu: Jody Williams; dzimusi 1950. gada 9. oktobrī) ir amerikāņu politiskā aktīviste, plašāk zināma ar savu darbību pretkājnieku mīnu aizliegšanā, cilvēktiesību, īpaši sieviešu tiesību, aizstāvēšanā un mūsdienu pasaules drošības problēmu izpratnes veicināšanā. 1997. gadā viņai par paveikto pretkājnieku mīnu aizliegšanā piešķirta Nobela miera prēmija.

Aktīvistes darbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Viljamsa no 1992. līdz 1998. gadam darbojās kā koordinatore International Campaign to Ban Landmines (ICBL) kampaņā. Pirms tam viņa vienpadsmit gadus pavadīja dažādos ar karadarbību saistītos projektos Nikaragvā un Salvadorā, kur saskaņā ar Encyclopedia of Human Rights viņa "pavadīja 1980. gadus dzīvībai bīstamos apstākļos veicot cilvēktiesību darbību."[1]

Ar pieticīgu sākumu 1992. gadā Viljamsa un ICBL dramatiskā veidā sasniedza kampaņas mērķi: 1997. gadā diplomātiskā konferencē Oslo tika parakstīts starptautisks līgums, kas aizliedza pretkājnieku mīnas. Pēc trijiem mēnešiem viņai un ICBL tika piešķirta Nobela miera prēmija. Tobrīd Viljamsa kļuva par desmito sievieti un trešo ASV sievieti, kas balvas gandrīz simt gadu vēsturē šo balvu saņēmusi.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]