Eutelsat Quantum

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no EUTELSAT QUANTUM)
Eutelsat Quantum
KA veidssakaru pavadonis
OperatorsEutelsat Karogs: Francija Francija
IzgatavotājiThales Alenia Space, Karogs: Francija Francija
Bāzes platformaSpacebus NEO
Starts30.07.2021. 21:00 UTC
Starta vietaKuru ELA-3 Karogs: Gviāna Gviāna
NesējraķeteAriane 5 ECA, Karogs: Francija Francija
Palaists kopā arStar One D2
Darbības ilgums15 gadi (plānots)
NSSDC ID2021-069B
SCN49056
Enerģijasaules baterijas, 5,5 kW
Orbītas elementi
Centr. ķermenisZeme
Orbītas veidsGEO
Punkta koordinātas48° A
Programma EUTELSAT
IepriekšējaisNākamais
EUTELSAT KONNECTEUTELSAT KONNECT VHTS

Eutelsat Quantum ir Francijā reģistrēta uzņēmuma Eutelsat eksperimentāls sakaru pavadonis ar programmiski pārkonfigurējamu sakaru aparatūru. Eutelsat Quantum projekts ir publiski privāta partnerība starp Eiropas Kosmosa aģentūru (EKA), Eutelsat un Airbus Defence and Space. Tas orbītā tika palaists 2021. gada 30. jūlijā. Ģeostacionārajā orbītā pavadonis nodrošina sakarus un datu pārraides pakalpojumus Vidējiem Austrumiem un Ziemeļāfrikai.

Uzbūve[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pavadoņa projekta galvenais darbuzņēmējs bija Francijas uzņēmums Airbus Defence and Space, kas izgatavoja sakaru aparatūru un veica kopējo integrāciju. Kosmiskais aparāts tika izgatavots uz Apvienotās Karalistes uzņēmuma SSTL jaunas platformas GMP-TL bāzes. Tam ir konvenciālā ķīmisko raķešdzinēju vilce. Fāzēto režģa antenu izgatavoja Airbus uzņēmums Spānijā CASA.

Jaunā koncepcija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Programma Quantum ir atkāpe no tradicionālās, pielāgotās, individuālās pieejas pavadoņu veidošanai, piedāvājot jaunu un vispārīgu derīgās kravas konstrukciju. Pirmo reizi tas ļauj lietotājiem pieprasīt veiktspēju un elastību, kas viņiem nepieciešama pārklājuma, joslas platuma, jaudas un frekvences ziņā.[1]

Pavadoņus, kas izstrādāti saskaņā ar Quantum koncepciju, būs lētāk un ātrāk uzbūvēt, salīdzinot ar pašreizējām metodēm, izmantojot universālas apakšsistēmas un iekārtas, kas ļaus veikt lielāka mēroga ražošanu un efektīvāk kontrolēt krājumus.

Quantum arī spēj pilnībā transformēties orbītā. Nonācis kosmosā, hameleonam līdzīgais pavadonis var pielāgoties jaunām komandām pārklājuma, frekvenču joslas, enerģijas lietojuma jomā un pat mainīt savu orbitālo stāvokli. Tas padara to par pirmās paaudzes universālajiem pavadoni, kas spēj apkalpot jebkuru pasaules reģionu un pielāgoties jaunām vajadzībām bez nepieciešamības iegādāties un palaist pilnīgi jaunu pavadoni.

Lidojuma gaita[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

EUTELSAT QUANTUM tika palaists 2021. gada 30. jūlijā 21:00 UTC no Gviānas kosmiskā centra ar nesējraķeti Ariane 5 ECA (lidojums VA254) kopā ar sakaru pavadoni Star One D2.

Ģeostacionārajā orbītā EUTELSAT QUANTUM tika novietots punktā 48° austrumu garuma.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]