Gacho

Vikipēdijas lapa
Gacho
Gacho albuma "Gatis Irbe" noformējuma fotosesijā
Galvenā informācija
Pseidonīms Gacho
Dzimis Gatis Irbe
1983. gada 19. oktobrī (40 gadi)
Valsts karogs: Padomju Savienība Rīga, Latvijas PSR, PSRS
Žanri Hiphops, elektronika, electrohip
Darbības gadi 2000–pašlaik
Izdevēji RANDOMS
Mājaslapa http://www.gacho.lv

Gacho (īstajā vārdā Gatis Irbe, dzimis 1983. gada 19. oktobrī Rīgā) ir mūzikas izpildītājs.

Radošā darbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1999. gadā skolā sapazīstas ar Domino (Rolandu Sīpolu), kas piedāvā Gacho nākt uz viņa tā brīža hip hop projektu "Full Clipp" par dīdžeju. Projektā kopumā piedalās kādi astoņi cilvēki, no kuriem lielākoties figurēja tieši četri – Domino, GACHO, Rezidents un Dii. Drīz vien, pēc dīdžeja tehnikas iepirkšanas un padomiem pie DJ Krii, GACHO saprata, ka tomēr negrib būt dīdžejs, bet grib izteikt sevi repojot. Tā, ar Domino palīdzību, GACHO uzraksta savu pirmo tekstu dziesmai "Weed".

2001. gadā, klubā Jim Bim sapazīstas ar tā laika hip hop kultūras Latvijā vienu no pamanāmākajām personībām — Ozols. Neilgi pēc tam Ozols arī piedāvā piedalīties viņa formētajā hip hop projektā "Riga Records", kur GACHO arī iesaistas.

2002. gadā piedalās "Riga Records" izlases tapšanā un pēc dažiem mēnešiem GACHO nolemj izmēģināt savu roku, darbojoties kā solo izpildītājs. Seko GACHO pirmais radio singls "Attiecības", kam tiek arī uzfilmēts videoklips. Drīz pēc tā GACHO izdod tāda paša nosaukuma maksisinglu.

2003. gadā sarakstās ar zviedru hip hop apvienību "The Narcissists" un kopā ieraksta dziesmu. Dziesmu bieži spēlē Latvijas klubos, bet dziesmai izrādās nav nosaukuma. Vēlāk GACHO vairākas reizes brauc uz Stokholmu, kur filmē šai dziesmai videoklipu, tomēr rezultātā uzfilmēto materiālu tā arī neizmanto un klipu neizdod.

Paralēli piedalās kopā ar Domino arī Austrumbloka tapšanā, kur Domino veido lielāko daļu bītu, bet GACHO kopā ar Āķi izlasē iekļauti ar kopīgu dziesmu "Pasaules Acīs".

"Austrumbloka" prezentācija notiek pie tā brīža valsts prezidentes V.V.Freibergas Rīgas pilī.

Šajā laikā GACHO izdod vēl vienu radio singlu "Vēstules ar Atskaņām" jeb tautā sauktu par "Sprīdīti", kas netiek iekļauts nevienā albumā, tomēr tas ļoti ātri kļūst populārs tieši starp ārzemju latviešiem, jo dziesmas stāsts ir tieši par to.

Vēlāk strādā pie sava pirmā albuma "Privātais Radio", iesākumā kopā ar Domino, bet pēc viņa prombraukšanas, darbu gandrīz pabeidz kopīgi ar Emīlu Zantu. Albums diemžēl no studijas, kurā rakstīts, nepabeigtā formā tiek izzagts un ievietots internetā, līdz ar ko GACHO ar producentu Emīlu Zantu pieņem lēmumu disku tā arī neizdot. Viņu kopīgais dziesmai "Mūsu" tiek uzfilmēts videoklips. 2004. gadā GACHO kopā ar Āķi un savu tā laika menedžeri Aivaru Apriķi (Dj Ai-Va) metas iekšā kopīgā projektā un dibina Baltijas valstīs pirmo privāto mūzikas skolu "Ritma Institūts", kurā notiek apmācības jauniešiem ielu kultūras mūzikas žanros – dīdžejingā, mūzikas producēšanā, MC, u.c. Divatā ar Āķi izstrādā MC un hip hop kultūras nodarbību ciklu un to arī pasniedz."Ritma Institūts", paralēli apmācībai, veido arī dažādus ar urbāno kultūru saistītus pasākumus, un sakarā ar vienu no tiem GACHO sakonektējas ar senu draugu Bucc no apvienības "The Narcissists", kas aizsācis jaunu hip hop leibla projektu "Respect My Hustle". Tā nu uz šo pasākumu uz Latviju atbrauc Adam Tensta, kur kopīgi uzstājas un tajās dienās, kad zviedri ir Latvijā, kopīgi ar Āķi un Adam Tensta, GACHO ieraksta dziesmu "Dillī Dallī Minku Parkā".

2006. gadā abi no skolas atvadās un seko neliela pauze.

2009. gadā GACHO, piedaloties tādiem viesmāksliniekiem kā Adam Tensta (Zviedrija), Jānis Stībelis, u.c,. izdod savu otro studijas albumu "Gatis Irbe" un 2010. gada februārī dodas savā pirmajā koncerttūrē apkārt pa Latviju "Es Mīlu Tevi". Pēc tūres aizsāk Latvijā jauna žanra – electrohipa – kultivēšanu un izdod pirmo singlu ar šim žanram raksturīgu skanējumu "Mans Lielais Singls". "Manam Lielam Singlam" uzfilmē video, kas tiek nosaukts par "Mans Lielais Klips". Klipā paralēli GACHO otru galveno lomu spēlē latviešu topmodele Luīze Salmgrieze.

2010. gada augustā Latvijas Futbola Federācija izvēlas šo dziesmu par Latvijas nacionālo futbola himnu [1] un augustā, federācijas atbalstīts, tiek laists klajā šīs dziesmas remiksu albums, kas tiek par brīvu visiem futbola faniem.[2]

Disks ir īpašs ar to, ka, papildus dziesmas oriģinālversijai, tanī ir 5 ārvalstu remiksi un 1, ar Latvijas ņūmetāla apvienību "Thursday 12th", kopā radīts rimeiks.

Stils un liriskā tematika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pašā karjeras iesākumā GACHO vairāk eksperimentēja, meklējot sevi. Konkrētas tematikas nebija, bija tikai kaut kādi lozungi pret apkārtējo sabiedrību un klišejiskas tēmas. Ap 2003. gadu GACHO, beidzot, vēloties izteikt sevi kā personību, aizsāka darbu pie studijas albuma "Privātais Radio" (2005) un šis albums bija skarbi reālistisks un samērā negatīvs. Īsts hip hops, kas iesāk aizskart arī GACHO garīgās dzīves tēmas. Laiks, kad zāle, bez apstājas liriku rakstīšana un klubu apmeklējumi bija ikdiena. Neskatoties uz to, autora prāt, šis albums ir ļoti gauduļojošs, izmisuma un drūmuma pilns. Tālāk seko "Gatis Irbe" studijas albums, kas ir vairāk nobriedušāks, ar savu redzējumu uz dzīvi. Lielāka eksperimentēšana ne tikai ar lirikām, bet arī ar mūziku, bītiem. "Gatis Irbe" ir GACHO "Spēka albums". Pēc šī albuma GACHO atzīst, ka problēmas, kuras personīgajā dzīvē ir katram cilvēkam, nedrīkst izteikt caur mūziku, jo tas vairo nomāktību gan iekšēji, gan ārēji – gan pašā māksliniekā, gan arī visos viņa mūzikas klausītājos. Tāpēc, lai pārvarētu grūtības, GACHO ir nonācis pie secinājuma, ka mūzika ir tieši tas īstais instruments, kas viņu palīdz no tām izpestīt, un, ka mūzika tāpēc ir jārada gaiša un pozitīva, nevis drūma un nomācoša.


Palīdzība, ja ir problēmas šī faila atskaņošanā.

"Mans Lielais Singls" bija pirmais mēģinājums spert soli šajā virzienā. Cauri GACHO būtībai strāvo tieši viņa dzīves dažādās aizraušanās – ekstrēmie sporti, grafiti, kas manāmi ietekmē gan viņa dziesmu vārdus, gan videoklipus, gan uzstāšanās, kuras ir vienas no aktīvākajām starp latviešu izpildītājiem.

Diskogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mesa

Miksteipi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Viesmākslinieks šādos diskos[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mūzikas video[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Citi mūzikas video[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Piešķirtās godalgas un sasniegumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Latvijas Futbola Federācija Arhivēts 2010. gada 18. augustā, Wayback Machine vietnē., izvēlas šo dziesmu par Latvijas nacionālo futbola himnu.
  2. Futbola federācijas Arhivēts 2010. gada 10. decembrī, Wayback Machine vietnē., atbalstīts, tiek laists klajā šīs dziesmas remiksu albums, kas tiek par brīvu visiem futbola faniem