Pāriet uz saturu

Germans Grefs

Vikipēdijas lapa
Germans Grefs (2021)

Germans Grefs (krievu: Герман Оскарович Греф; dzimis 1964. gada 8. februārī Pavlodaras apgabalā) ir vācu izcelsmes Krievijas valstvīrs, Sberbank valdes priekšsēdētājs un bijušais Krievijas ekonomikas attīstības ministrs.

Grefs spēlēja nozīmīgu lomu ekonomikas reformu īstenošanā Krievijā. Viņš bija atbildīgs par vairākiem svarīgiem projektiem, tostarp Krievijas iestāšanos Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO). Viņa vadībā tika izstrādātas un ieviestas strukturālas reformas, kas bija vērstas uz Krievijas ekonomikas modernizāciju.

Pēc aiziešanas no valdības kļuva par Krievijas lielākās bankas Sberbank vadītāju. Viņa vadībā Sberbank ir kļuvus par vienu no ietekmīgākajām finanšu institūcijām Krievijā un Austrumeiropā.

Starptautiskās sankcijas

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2018. gada janvārī Grefs nonāca ASV Finanšu ministrijas “Kremļa sarakstā”, kurā bija iekļautas 210 Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam tuvu stāvošas amatpersonas, politiķi un uzņēmēji. Šis saraksts nebija sankciju saraksts, un tajā nebija paredzēti nekādi ierobežojumi pret tā dalībniekiem.

2022. gada martā—aprīlī pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā ASV, Apvienotā Karaliste un ES noteica sankcijas pret Grefu.[1]

Kopš 2022. gada 24. februāra Grefs ir iekļauts Kanādas sankciju sarakstos. Kopš 2022. gada 6. aprīļa uz viņu attiecas Austrālijas sankcijas. Kopš 2022. gada 13. aprīļa uz viņu attiecas Šveices sankcijas.[2] Kopš 2022. gada 18. marta — Jaunzēlandes. Ar Ukrainas prezidenta Volodimirs Zelenskis 2022. gada 19. oktobra dekrētu ir pakļauts Ukrainas sankcijām.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]