Pāriet uz saturu

Jauktas vēlēšanas

Vikipēdijas lapa

Jauktas vēlēšanas ir vēlēšanu sistēma, kurā apvienoti gan mažoritārās, gan proporcionālās vēlēšanu sistēmas elementi. Šī sistēma tiek izmantota, lai līdzsvarotu mažoritārās sistēmas stabilitāti ar proporcionālās sistēmas taisnīgumu un pārstāvniecību.

Jauktās vēlēšanas var tikt īstenotas dažādos veidos, bet bieži sastopamais modelis ir jauktā proporcionālā sistēma (MMP — Mixed-Member Proportional):

  • Vienmandāta apgabali: Daļa deputātu tiek ievēlēti vienmandāta apgabalos, izmantojot mažoritāro sistēmu, kur kandidāts ar visvairāk balsīm uzvar.
  • Partiju saraksti: Otra daļa deputātu tiek ievēlēti no partiju sarakstiem, izmantojot proporcionālo sistēmu, kur partijas saņem mandātus proporcionāli iegūto balsu skaitam.

Jauktās vēlēšanas ļauj vēlētājiem balsot par konkrētu kandidātu savā apgabalā un vienlaikus arī par partiju, kuru viņi atbalsta. Šāda sistēma palīdz nodrošināt gan individuālo kandidātu, gan partiju plašāku pārstāvniecību, līdzsvarojot lielo un mazo partiju intereses.

Latvijā, piemēram, tiek izmantota proporcionālā vēlēšanu sistēma ar atvērtajiem sarakstiem, kas nodrošina partiju proporcionālo pārstāvniecību Saeimā.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]