Kristiāns Lauterbahs

Vikipēdijas lapa
Kristiāns Lauterbahs
Christian Lauterbach
Personīgā informācija
Dzimis 1663. gada 17. novembrī
Eitīne, Lībekas bīskapija (tagad Šlēsviga-Holšteina, Karogs: Vācija Vācija)
Miris 1720. gada 6. jūnijā (56 gadi)
Rīga, Zviedru Vidzeme (tagad Karogs: Latvija Latvija)
Tautība vācbaltietis
"Jauna un maza latviešu dziesmu grāmata". Titullapa (1779).

Kristiāns Lauterbahs (vācu: Christian Lauterbach; 1663-1720) bija Zviedru Vidzemes vācu mācītājs un baznīcas dziesmu tulkotājs latviešu valodā. Doma baznīcas mācītājs Lielā Ziemeļu kara laikā. Literāta Liborija Depkina znots un tuvākais līdzstrādnieks.[1]

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis 1663. gadā Eitīnes skolas konrektora Georga Lauterbaha un viņa sievas Annas Elizabetes ģimenē, 1669. gadā ģimene pārcēlās uz Rīgu, kur Georgs Lauterbahs bija Rīgas Domskolas rektors. Studēja teoloģiju Jēnas (1686) un Halles Universitātē (1690).

1692. gadā Kristiāns Lauterbahs atgriezās Rīgā, 1695. gadā kļuva par mācītāja palīgu Jēzus baznīcā un Biķernieku draudzes mācītāju. 1697. gadā apprecējās ar Doroteju Hartmani, pēc viņas nāves 1699. gadā ar Katrīnu Bērensu, bija Salas draudzes mācītājs (1697—1702). 1702. gadā apprecējās ar Ģerdrūti Elizabeti Depkinu un kļuva par Rīgas Doma baznīcas diakonu, tad mācītāju (1702—1712). Bija vienīgais no Rīgas luterāņu mācītājiem, kurš pārdzīvoja 1710. gada mēra epidēmiju.

Miris 1720. gada 6. jūnijā.

Darbi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kristiāns Lauterbahs tulkoja un sacerēja garīgās dziesmas, pazīstamākās no tām ir "Kas Dievam debesīs liek valdīt", "Dievs labi dar', ko darīdams".

Lauterbaha dziesmas 1704. gadā publicēja baznīcas dziesmu grāmatā "Garīga dziesmu grāmata ar dažādām tik labi vecām, kā ir jaunām dziesmām..", kā arī 1779. gada "Jaunā un mazā latviešu dziesmu grāmatā".[2]

Literatūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Jānis Straubergs. Kristjānis Lauterbahs un viņa latviešu dziesmiņas. IMM, 1933, 5/6.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. literatura.lv
  2. "Jauna un maza latviešu dziesmu grāmata, kurā trīssimts sešdesmits un piecas jaukas garīgas dziesmas, kā arī rīta-vakara-ēdiena-svēdienas-svētku-atgriešanas un neveselu ļaužu lūgšanas atrodams." Ievietotas J. K. Baumbaha, J. Baumaņa, B.V. Bīnemaņa, L. Depkina, L. Derpera, S.G. Dīca, K. Fīrekera, N.F. Hespes, K. Lauterbaha, J.J. Mačevska, K.F. Neandera, J. Otonisa, J.D. Polsterna, G. Remlinga, J.F.K. Rozenbergera, G.F. Stendera, V. Šteineka, J.V. Veinmaņa, J. Višmaņa, kā arī citu neatšifrētu autoru dziesmas.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]