Lazars Kaganovičs

Vikipēdijas lapa
Lazars Kaganovičs
Лазарь Моисеевич Каганович
Lazars Kaganovičs
Personīgā informācija
Dzimis 1893. gada 22. novembrī
Kabani, Kijivas guberņa, Krievijas Impērija
(Dibrova, Višhorodas rajons, Kijivas apgabals, Karogs: Ukraina Ukraina)
Miris 1991. gada 25. jūlijā (97 gadi)
Maskava, KPFSR, PSRS
(Karogs: Krievija Krievija)
Nodarbošanās politiķis
Paraksts

Lazars Kaganovičs (krievu: Лазарь Моисеевич Каганович); dzimis 1893. gada 22. novembrī, miris 1991. gada 25. jūlijā) bija Ukrainas ebreju izcelsmes PSRS politiķis, viens no tuvākajiem Staļina līdzgaitniekiem.

Boļševiku partijas biedrs no 1911. gada. Oktobra revolūcijas laikā vadīja sacelšanos Gomeļā. 1922. gadā, kad Staļins kļuva par partijas ģenerālsekretāru, Kaganovičs tika iecelts par partijas CK orgbiroja locekli un šajā amatā, ar pārtraukumu, palika līdz pat 1946. gadam. Karjeras laikā bija daudzos augstos amatos - VK(b)P politbiroja loceklis, VK(b)P sekretārs, vairākkārt vadīja ministrijas, bija Ukrainas PSR faktiskais vadītājs. Aktīvi realizēja Staļina kolektivizācijas un industrializācijas politiku. Sevišķa ietekme Kaganovičam bija Maskavas rekonstrukcijā un darbībai holodomora laikā Ukrainā. Aktīvi piedalījās 1937./38. gada represijās.

1957. gadā, pēc nesekmīga apvērsuma mēģinājuma pret PSKP CK ģenerālsekretāru Ņikitu Hruščovu, tika atbrīvots no amatiem un dzīvoja kā personālais pensionārs. Mira tikai dažus mēnešus pirms PSRS sabrukuma.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]