Malahīts

Vikipēdijas lapa
Malahīts
Klasifikācija
Klase Karbonātu minerāls
Štrunca ID 05.BA.10
Ķīmiskā formula Cu2CO3(OH)2
Singonija Monoklīnā
Īpašības
Krāsa Spilgta smaragdzaļa krāsa ar savdabīgām joslām
Svītras krāsa Gaiši zaļa
Habituss Blīvi sīkgraudaini sakopojumi, notecējumi vai stalaktīti, dažkārt kopā ar citiem minerāliem, piemēram, azurītu
Skaldnība Lieliska
Lūzums Nevienmērīgs
Cietība pēc Mosa skalas 3,5-4
Spīdums Stiklveidīgs
Caurspīdīgums Caurspīdīgs
Laušanas koeficients nα = 1.655 nβ = 1.875 nγ = 1.909

Malahīts ir vara hidroksokarbonāts, kas ir īpatnējs, spilgti zaļš minerāls, kurā ir dažādu nokrāsu joslas. Tas bieži sastopams kā amorfa izskata masa, dažkārt veido stalaktītus, garozas un notecējumus, kas līdzinās vīnogu ķekaram. Tas vienmēr atrodams vara rūdu iegulu tuvumā.

ASV dienvidrietumu štatos to bieži iestrādā sudraba rotaslietās.Malahīts ir populārs kolekcionāru vidū, un no tā var veidot dažādus izstrādājumus kā lodes, šķīvjus un figūriņas. Galvenās ieguves vietas ir Āfrika, Austrālija, Lielbritānija, Francija, Meksika, Krievija, Dienvidāfrika un ASV.

No malahīta veidota vāze Ziemas pilī, Sanktpēterburgā

Malahītu var iegūt arī lielos gabalos, tāpēc tas ir iecienīts apdares materiāls, kurš izmantots iespaidīgu ēku, piemēram, Ziemas pils Sanktpēterburgā celtniecībā. Tur ir malahīta istaba, kas nosaukumu ieguvusi no šī akmens izveidotās grīdas un kolonnu, kā arī lielas, masīvas vāzes dēļ.

Izmantošanas vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Arheoloģiskie pētījumi liecina,ka vara rūda un to pavadošie minerāli, ieskaitot malahītu, tika iegūti jau aptuveni pirms 6000 gadiem Timnā netālu no Elatas, Izraēlā. Rūdas ieguve tur notikusi līdz pat vēlajam neolītam. Senie ēģiptieši pulverveida malahītu un lazurītu lietoja kā acu ēnas, bet līdz pat 18. gadsimtam tos izmantoja kā krāsu pigmentus.

Dziedinošie efekti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Alternatīvās medicīnas kristālu dziedniecībā malahītam piemītot spēcīgas aizsargspējas. Tas esot kareivju akmens, kas var palielināt vēlmi dzīvot un koncentrēt enerģiju viena konkrēta mērķa sasniegšanai. Mazu gabaliņu varot nēsāt līdzi aizsardzībai un pašapziņas celšanai.