Orkla Foods Latvija

Vikipēdijas lapa
SIA Orkla Foods Latvija
Tips Sabiedrība ar ierobežotu atbildību
Darbības joma pārtikas rūpniecība
Dibināts 1992. gads
Galvenais birojs Rīga, Karogs: Latvija LatvijaSpilve (ražotne)
Produkti gatavie ēdieni, ēdienu piedevas
Ieņēmumi 22,33 miljoni EUR (2021. gadā)
Darbinieki 118 (2021. gadā)
Mātes uzņēmums Orkla, Karogs: Norvēģija Norvēģija
Tīmekļa vietne spilva.lv

SIA Orkla Foods Latvija (agrākais nosaukums SIA "Spilva") ir Latvijas pārtikas uzņēmums, kas ražo gatavos ēdienus un ēdienu piedevas. Tā īpašnieks ir Norvēģijas uzņēmums Orkla. Orkla Foods Latvija ir ražotne Spilvē, Mārupes novadā, bet galvenais birojs ir Rīgā. Tas ir dibināts 1992. gadā.

Uzņēmums ar zīmolu "Spilva" ražo gatavos ēdienus (zupas, plovu u.c.), tomātu mērces, konservējumus, mērces, majonēzes, mārrutkus, sinepes, ievārījumus, biezeņus, deserta mērces, sīrupus, garšvielas (līdz 2022. gadam Latplanta). Eksporta tirgos produkcija tiek pārdota ar Felix zīmolu. Orkla Foods Latvija produkciju izplata māsas uzņēmums Orkla Latvija.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Logotips līdz 2022. gadam

Uzņēmumu SIA "Spilva" dibināja 1992. gada 10. septembrī. Tā līdzdibinātāja un vadītāja līdz 2019. gadam bija Lolita Bemhena. Ražošana tika izveidota uz bijušā Bulduru sovhoztehnikuma konservu ceha bāzes Spilvē. Uzņēmums sākotnēji ražoja konservus un mārrutkus, vēlāk sāka piedāvāt marinētus gurķīšus un tomātus. 1994. gadā sāka izlaist tomātu mērces. 1996. gadā uzņēmums sāka ražot ievārījumus. 1997. gadā sāka izlaist majonēzes. Līdz 1998. gadam ražošana tika pilnībā modernizēta.[1]

2004. gadā SIA "Spilva" tika pārdota Norvēģijas pārtikas uzņēmumam Orkla Foods.[1] 2008. gada sāka darboties jauns ražošanas korpuss. 2009. gadā "Spilva" iegādājās garšvielu ražotāju Latplanta.

2015. gada 13. oktobrī tika paziņots, ka pie SIA "Spilva" pievienos Orkla grupai piederošo sulu, dzērienu un dzeramā ūdens ražotāju AS Gutta, kam ražotne bija Ķekavas novada Valdlaučos.[2] Apvienošana tika pabeigta 30. decembrī, SIA "Spilva" pārdēvējot par SIA Orkla Foods Latvija. 2016. gadā uzņēmumā strādāja 203 darbinieki, un tā apgrozījums bija 29,9 miljoni eiro;[3] uzņēmums 22 % savas produkcijas eksportēja uz 15 pasaules valstī; lielākie eksporta tirgi bija Čehija, Igaunija un Lietuva.[4] 2017. gadā Gutta sulu, nektāru un sulas dzērienu ražošana no Valdlaučiem tika pārcelta uz Orkla grupas uzņēmuma Põltsamaa Felix rūpnīcu Igaunijā; Valdlaučos Orkla Foods Latvija turpināja ražot zīmola Everest dzeramo ūdeni un "Rīgas kvasa dzērienu".[5]

2021. gadā dzeramā ūdens zīmols Everest un ūdens ražošanas iekārtas tika pārdotas dzērienu ražotajam "Cēsu alus".[6] 2022. gadā Latplanta garšvielas sāka pārdot ar "Spilvas" zīmolu.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]