Pļavas atmatene

Vikipēdijas lapa
Pļavas atmatene
Agaricus pratensis
Šēfera 1774. gada pļavu atmatenes zīmējums
Šēfera 1774. gada pļavu atmatenes zīmējums
Klasifikācija
ValstsSēnes (Fungi)
NodalījumsBazīdijsēnes (Basidiomycota)
KlaseHimēnijsēnes (Agaricomycetes)
KārtaAtmateņu rinda (Agaricales)
DzimtaAtmateņu dzimta (Agaricaceae)
ĢintsAtmateņu ģints (Agaricus)
SugaPļavas atmatene (A. pratensis)

Pļavas atmatene jeb pļavu atmatene (Agaricus pratensis (Schff.) Fr., agrāk Psalliota pratensis) ir Latvijā kādreiz kā esoša aprakstīta neliela atmateņu dzimtas sēne. Pašlaik tiek uzskatīts, ka šāda suga neeksistē un ir kļūdas rezultāts.

Taksonomija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pirmoreiz atmateņu sēņu sugu ar šādu latīnisko nosaukumu aprakstīja un uzzīmēja Šēfers 1774. gadā,[1] taču vēlākajos laikos ar šo pašu nosaukumu Agaricus pratensis dažādi citi autori sāka apzīmēt sēnes, kas izskatā stipri vien nelīdzinājās atmatenei un Šēfera zīmējumam. Lai novērstu jucekli, tās visas tagad saucas citos vārdos — pļavu jeb pļavas biezlapīte (Cuphophyllus pratensis (Fr.) Bon jeb Camarophyllus pratensis (Fr.) P. Kumm.)[2][3], pļavas vītene (Marasmius oreades (Bolton) Fr.)[4] un pūkaiņu dzimtas vērdiņsēņu ģints sēne Collybia collina.[5] Sēņu klasifikators Index Fungorum par Agaricus pratensis vienīgo likumīgo pēcteci atzīst Cuphophyllus pratensis,[6] un Šēfera aprakstītajai sugai mūsdienu sinonīms vairs netiek dots[7] un apzīmējums Agaricus pratensis galvenajos sēņu sistemātikas avotos — Mycobank un Index Fungorum — vairs neskaitās pareizi lietojams nevienai sugai, tomēr Latvijā vēl 1981. gadā izdotajā V.Lūkina grāmatā "Mušmires un atmatenes" kā Latvijā esoša suga uzrādīta pļavas atmatene (kas ir latīniskā nosaukuma Agaricus pratensis tulkojums) un tai dots tipiskas atmateņu sugas apraksts, kas līdzinās Šēfera pirmavotam. Jaunāki patstāvīgi avoti šādu atmateņu sugu vairs nepiemin, ieskaitot Latvijas Mikologu biedrības 2002. gadā publicēto Latvijā droši konstatēto sēņu sugu sarakstu.[8] Domājams, ka šeit ir runa par sugu sajaukšanu vai kādas citas atmateņu sugas formas atzīšanu par patstāvīgu sugu, kas atmateņu lielās savstarpējās līdzības dēļ šai ģintī gadās visai bieži.

Sugas 1981. gada apraksta pārstāsts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pļavu biezlapīte Cuphophyllus pratensis, kam galvenajos avotos kā mūsdienu sinonīms atbilst novecojušais Agaricus pratensis, izskatā nelīdzinās atmatenēm un pieder gliemezeņu dzimtai
  • Cepurīte: pelēcīgi bālgana vai gaišā rūsas krāsā. Virsmiziņa pa reizei klāta ar šķiedrainām un retām zvīņām. Forma sākumā olveidīga, pēc tam izliekta un vecumā izpletusies. Platums līdz 7 cm. Mīkstums balts ar vieglu sārtojumu, maina krāsu ievainojuma vietās, ar patīkamu smaržu un garšu.
  • Lapiņas: jaunībā pelēksārtas, vēlāk pelēkbrūnas, brīvas, ciešas.
  • Kātiņš: bālgans, pie pamata resnāks, gluds, bez dobuma. Ar baltu, uz vecumu izzūdošu gredzenu. Garums līdz 7 cm, resnums 1—1,5 cm.
  • Sporas: elipsoīdas, brūnas, 5—6/3—4 µm.
  • Bazīdijas: četrsporu, 25—30/7—8 µm.
  • Cistīdas: 8—10 µm.[9]

Augšanas apstākļi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Humusa saprofīte. Augšanas periods no jūlija līdz oktobrim.

Barības vērtība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Uzskatīta par ēdamu.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. File:Tab96-Agaricus pratensis Schaeff.jpg - Wikimedia Commons
  2. A.Balodis, “Rokasgrāmata sēņotājiem”, Liesma, 1974., 23. lpp.
  3. Sugu enciklopēdija: Pļavas biezlapīte
  4. Species Fungorum: Marasmius oreades (Bolton) Fr.
  5. Mycobank: Agaricus pratensis
  6. Index Fungorum: Agaricus pratensis
  7. Index Fungorum: Agaricus pratensis Schaeff.
  8. «Latvijā konstatētās sēņu sugas: Cepurīšu sēnes: A». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2019. gada 8. novembrī. Skatīts: 2017. gada 10. novembrī.
  9. V.Lūkins, “Mušmires un atmatenes”, Avots, 1981., 75. lpp.