Roberts Rups

Vikipēdijas lapa
Roberts Rups
Robert Rupp
Personas dati
Dzimis 1904. gada 9. februārī
Valsts karogs: Vācijas Impērija Manheima, Bādenes lielhercogiste, Vācijas Impērija (tagad Karogs: Vācija Vācija)
Miris 1979. gada 6. jūlijā (75 gadu vecumā)
Tautība vācietis
Profesionālā informācija
Pārstāvētā valsts Karogs: Vācijas Impērija Vācijas Impērija
Sporta veids Cīņas sports
Disciplīna Grieķu-romiešu cīņa
 
Medaļas
Pārstāvot: Karogs: Vācijas Impērija Vācijas Impērija
Eiropas čempionāti
Sudrabs Milāna 1925 līdz 82,5 kg
Zelts Rīga 1926 līdz 82,5 kg
Sudrabs Dortmunde 1929 līdz 82,5 kg

Roberts Rups (vācu: Robert Rupp; dzimis 1904. gada 9. februārī, miris 1979. gada 6. jūlijā) bija vācu grieķu-romiešu stila cīkstonis, Eiropas čempions.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ar pirmajiem panākumiem Manheimas apgabalā viņš 20. gadsimta 20. gadu vidū izauga par labāko vācu pussmagā svara cīkstoni. Viņš cīnījās tikai grieķu-romiešu stilā. Kopā ar Vācijas 1925. gada čempionu Hansu Pēlmani (Nirnberga), viņš 1925. gadā kvalificējās dalībai 1925. gada Eiropas čempionātā Milānā. Tur viņš uzvarēja trīs cīkstoņus, tai skaitā trešās vietas ieguvēju ungāru Lāslo Papu, zaudēja uzvarētājam zviedram Karlam Vestergrēnam un ieņēma otro vietu.

1926. gadā viņš uzvarēja Vācijas čempionātā pussmagajā svarā. Tā paša gada Eiropas čempionātā Rīgā viņš bija lieliskā formā, pieveica E. Palmbahu (Latvija),[1] Aleksandru Sabo (Čehoslovākija) un Rūdolfu Lo (Igaunija) un kļuva par Eiropas čempionu.[2]

1927. gada Vācijas čempionātā viņš bija otrais aiz berlīnieša Ādolfa Rīgera. 1928. gada 7. februārī Parīzē starptautiskajā mačā Vācija pret Franciju viņš uzvarēja Emīlu Klodiju. 1928. gada vasaras olimpisko spēļu kvalifikācijā Roberts Rups zaudēja Ādolfam Rīgeram. Tomēr viņš guva arī vēl vienu lielu panākumu Eiropas čempionātā Dortmundē 1929. gadā. Tur viņš uzvarēja Kārli Pētersonu (Latvija), Mario Gruppioni (Itālija) un Emīlu Klodiju (Francija), zaudēja Onni Pellinenam (Somija) un otrreiz kļuva par Eiropas vicečempionu. 1929. gada novembrī viņš uzvarēja cīņas turnīrā Kopenhāgenā, kur panāca skaidru punktu uzvaru pār 1928. gada vasaras olimpisko spēļu čempionu pussmagajā svarā ēģiptieti Ibrāhīmu Mustafu.

Laikā no 1930. gada viņš izcīnīja daudzas labas vietas rajona un novada čempionātos un veiksmīgi startēja sava kluba RSC Eiche Sandhofen komandā, taču nevarēja uzvarēt nevienā Vācijas čempionātā.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]