Turcijas bruņoto spēku komandieru uzskaitījums

Vikipēdijas lapa
Jump to navigation Jump to search

Šajā uzskaitījumā apkopoti Turcijas bruņoto spēku komandieri, kopš 1920. gada, kad tika izveidots šis amats. Turcijas bruņoto spēku komandieris (turku: Genelkurmay Başkanı) ir Turcijas karaspēka ģenerālis un ģenerālštāba (sauszemes, jūras un gaisa spēku apvienotais štābs) priekšnieks.

Uzskaitījums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

# Portrets Vārds, uzvārds
(Dzimis—miris)
Pilnvaru termiņš Pakāpe Piezīmes
1. Inonu Ismet.jpg Ismets Ineni
Ismet Inönü
(1884–1973)
1920. gada 3. maijs1921. gada 3. augusts ģenerālbrigadieris
2. Fevzi cakmak.png Fevzi Čakmaks
Fevzi Çakmak
(1876–1950)
1921. gada 5. augusts1944. gada 12. janvāris maršals
3. Mehmet Kazim Orbay.jpg Kazims Orbajs
Kazım Orbay
(1887–1964)
1944. gada 12. janvāris1946. gada 30. jūlijs ģenerālis
4. Sin foto.svg Salihs Omurtaks
Salih Omurtak
(1889–1954)
1946. gada 1. augusts1949. gada 8. jūnijs ģenerālis
5. ANGurman.jpg Nafizs Gīrmans
Nafiz Gürman
(1882–1966)
1949. gada 10. jūnijs1950. gada 5. jūnijs ģenerālis
6. Sin foto.svg Nuri Jamuts
Nuri Yamut
(1890–1961)
1950. gada 6. jūnijs1954. gada 10. aprīlis ģenerālis
7. Sin foto.svg Nurettins Baransels
Nurettin Baransel
(1897–1967)
1954. gada 28. maijs1955. gada 25. augusts ģenerālis
8. Sin foto.svg Ismaīls Hakki Tunabojlu
İsmail Hakkı Tunaboylu
(1895–1958)
1955. gada 25. augusts1957. gada 10. oktobris ģenerālis
9. Sin foto.svg Fejzi Mengīčs
Feyzi Mengüç
(1896–1966)
1957. gada 11. oktobris1958. gada 22. augusts ģenerālis
10. Sin foto.svg Rīštī Erdelhuns
Rüştü Erdelhun
(1894–1983)
1958. gada 23. augusts1960. gada 27. maijs ģenerālis
11. Sin foto.svg Ragips Gīmīšpala
Ragıp Gümüşpala
(1897–1964)
1960. gada 3. jūnijs4. augusts ģenerālis
12. Dževdets Sunajs
Cevdet Sunay
(1899–1982)
1960. gada 4. augusts1966. gada 16. marts ģenerālis
13. Sin foto.svg Džemals Turals
Cemal Tural
(1905–1981)
1966. gada 16. marts1969. gada 16. marts ģenerālis
14. Sin foto.svg Memduhs Tāmačs
Memduh Tağmaç
(1904–1978)
1969. gada 16. marts1972. gada 29. augusts ģenerālis
15. Sin foto.svg Faruks Gīrlers
Faruk Gürler
(1913–1975)
1972. gada 29. augusts1973. gada 6. marts ģenerālis
16. Sin foto.svg Semihs Sandžars
Semih Sancar
(1911–1984)
1973. gada 6. marts1978. gada 7. marts ģenerālis
17. Sin foto.svg Kenans Evrens
Kenan Evren
(1917–2015)
1978. gada 7. marts1983. gada 1. jūlijs ģenerālis
18. Sin foto.svg Nurettins Ersins
Nurettin Ersin
(1918–2005)
1983. gada 1. jūlijs6. decembris ģenerālis
19. Sin foto.svg Nedždets Īrū
Necdet Üruğ
(1921)
1983. gada 6. decembris1987. gada 2. jūlijs ģenerālis
20. Sin foto.svg Nedžips Torumtajs
Necip Torumtay
(1926–2011)
1987. gada 24. jūlijs1990. gada 3. decembris ģenerālis
21. Sin foto.svg Doans Gīrešs
Doğan Güreş
(1926–2014)
1990. gada 6. decembris1994. gada 30. augusts ģenerālis
22. Sin foto.svg Ismails Hakki Karadaji
İsmail Hakkı Karadayı
(1932)
1994. gada 30. augusts1998. gada 30. augusts ģenerālis
23. Sin foto.svg Hīsejins Kivrikolu
Hüseyin Kıvrıkoğlu
(1934)
1998. gada 30. augusts2002. gada 28. augusts ģenerālis
24. Sin foto.svg Hilmi Ēzkēks
Hilmi Özkök
(1940)
2002. gada 28. augusts2006. gada 30. augusts ģenerālis
25. Yaşar Büyükanıt cropped.jpg Jašars Bījīkanits
Yaşar Büyükanıt
(1940)
2006. gada 30. augusts2008. gada 30. augusts ģenerālis
26. Ilker Basbug.jpg Ilkers Bašbugs
İlker Başbuğ
(1943)
2008. gada 30. augusts2010. gada 30. augusts ģenerālis
27. Sin foto.svg Išiks Košaners
Işık Koşaner
(1945)
2010. gada 30. augusts2011. gada 29. jūlijs ģenerālis
28. Necdet Özel cropped.jpg Nedždets Ēzels
Necdet Özel
(1950)
2011. gada 30. jūlijs2015. gada 18. augusts ģenerālis
29. Hulusi Akar (cropped version).jpg Husuli Akars
Hulusi Akar
(1952)
2015. gada 18. augustspašlaik ģenerālis

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]