Vecās mājas

Vikipēdijas lapa
Vecās mājas
Grupas dalībnieki 1990. gados
Galvenā informācija
Izcelsmes vieta Valsts karogs: Latvija Rīga, Latvija
Žanri progresīvais roks, folkroks, smagais roks, ārtroks
Darbības gadi 19861994
Bijušie dalībnieki
Uģis Prauliņš
Armands Alksnis
Andris Alviķis
Tālis Gžibovskis
Arnis Veisbārdis
Armands Avotiņš
Aivars Jermičuks
Ralfs Dakters
Jānis Lācis

Vecās mājas bija Latvijas progresīvā roka grupa, kura muzicēt sāka 1986. gadā. Iesākumā bija tikai divi dalībnieki: Andris Alviķis un Uģis Prauliņš, kas aizejot no rokgrupas "Salve", nodibināja jaunu grupu. 1988. gadā noformējās pamatsastāvs, dibinot supergrupu: Uģis Prauliņš (ex—Salve, Zvaigznīte), Armands Alksnis (ex—Credo), Andris Alviķis (ex—Zvaigznīte, Salve), Tālis Gžibovskis (ex – Modo, Eolika, Sīpoli). Grupā ir dziedājuši vairāki vokālisti: Andris Smetanko-Riekstiņš, Armands Zavadskis, Ivars Cinkuss, Ēriks Budēvics un Imants Vanzovičs. "Vecās mājas" ierindo progresīvā roka grupu kategorijā, bet tās darbība bija daudz plašāka, ieskaitot folkroku, smago roku, ārtroku un džezu[1].

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

"Vecās mājas" iesākumā eksistēja ar dažādiem nosaukumiem, kurus neviens no grupas dalībniekiem vairs neatceras. Grupas kodolu veidoja Uģis Prauliņš (taustiņinstrumenti, balss) un Andris Alviķis (basģitāra), Andris Smetanko-Riekstiņš (balss), Arnis Veisbārdis (ģitāra), Aldis Strazdiņš (bungas). Notika arī akustiskie koncerti nedaudz savādākā sastāvā, piedaloties Aigaram Graubam un Silvijai Silavai. Iesākumā mēģinājumi notika tagadējās Rīgas Pareizticīgo katedrāles pagrabā.

Dziesmas grupai rakstīja Uģis Prauliņš un arī Armands Alksnis. Grupas darbības laikā tika veikti vairāki ieraksti, taču nekad netika izlaista neviena skaņu plate vai kompaktdisks, toties ir bijuši vairāki video klipi, kuru režisori bija Māris Martinsons un Laimdota Kalniņa. Grupas dziesmas "Likteņdziesma" un "Dvēseļu valoda" iekļautas izlasē "Melodiju stafete Nr. 10" (1991). 2023. gadā grupas dziesmas, kas ierakstītas no 1986. līdz 1992. gadam, izdeva vinila albumā "Vecās mājas". Albuma atvēršanas koncerts notika 2023. gada 30. septembrī Vinila Dienas ietvaros, Alviķim, Alksnim, Gžibovskim un Uģim Prauliņam nepilnas stundas laikā nospēlējot vairākas kompozīcijas no plates.

Grupa Latvijā ir koncertējusi vairāk kā 400 vietās, ieskaitot Liepājas dzintaru un Bildes[2]. Kā saka Aleksandrs Ņemirovskis: "... savulaik ikviena viņu uzstāšanās beidzās ar publikas kāpšanu uz krēsliem, lai, tā aplaudējot, izrādītu savu sajūsmu. "[3]

Koncerttūres ārpus Latvijas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Muzika». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2016. gada 5. martā. Skatīts: 2021. gada 4. septembrī.
  2. «Bildes '98 - Vçsture». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2007. gada 23. maijā. Skatīts: 2009. gada 6. maijā.
  3. «Notikumi.Lv - Latvijas Kalendārs Internetā». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2006. gada 18. janvārī. Skatīts: 2009. gada 6. maijā.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]