Viesītes ģerbonis

Vikipēdijas lapa
Viesītes ģerbonis
Detaļas
Īpašnieks Viesītes pilsēta
Ieviests 1938. gada 30. septembrī
Vairogs No kreisās šķelts ar zeltu un sarkanu, kreisās spāres veidā liktas piecas (3/2) ozolzīles — no viena uz otru.

Viesītes pilsētas ģerbonis ir viens no Viesītes pilsētas oficiālajiem simboliem. Apstiprināts 1938. gada 30. septembrī.[1] Tas izmantots arī uz Viesītes karoga.

Heraldiskais apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ģerboņa vairogs no kreisās augšējās puses diagonāli dalīts. Augšdaļa zelta krāsā, apakšdaļa — sarkanā. Uz vairoga attēlotas piecas ozolzīles, kas uz zelta fona ir sarkanā krāsā, bet uz sarkanā fona zelta krāsā. Ozolzīles simbolizē spēku un auglību un parāda, ka pilsētā kādreiz bija diža ozolu audze.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pilsēta radusies uz Eķengrāves muižai piederošas zemes pie Āžu kroga. Tā dēvēta dažādi — gan par Eķengrāvi, gan Āžu miestu. 1926. gadā miesta valde pieņēma lēmumu par nosaukuma maiņu. Miesta iedzīvotāji ieteica topošo pilsētu nosaukt par Ozolaini, Ķiksti, Jaunrīgu vai Vasarārēm (šo variantu ieteica tirgotājs Vasermanis), taču izvēlējās tuvumā esošā ezera un upes nosaukumu Viesīte.[2] 1928. gadā Viesītei tika piešķirtas pilsētas tiesības, bet desmit gadus vēlāk 1938. gadā tā saņēma pilsētas ģerboni. Tā kā daudzi iedzīvotāji bija vēlējušies pilsētu nosaukt par Ozolaini, tās ģerbonī attēloja ozolzīles.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]