Vikipēdija:Vikipēdijas palīdzības sadaļas sakārtošanas iniciatīva/Lapas/Vikisaites un saites uz ārējiem resursiem

Vikipēdijas lapa

Apstrādātais/avoti[labot pirmkodu]

Teksts[labot pirmkodu]

Saišu izveide ar hipersaišu palīdzību ir viena no svarīgākajām Vikipēdijas iezīmēm. Iekšējās saites (uz citiem rakstiem Vikipēdijā latviešu valodā) saista projektu savstarpēji vienotā veselumā. Starpprojektu saites uz citiem Wikimedia projektiem savieno Vikipēdiju ar tās māsas projektiem, savukārt saites uz ārējiem resursiem — savieno ar globālo tīmekli.

Atbilstošas saites nodrošina lasītājam tūlītēju ceļu uz aprakstu citos Vikipēdijas rakstos un ārējos resursos, kas, iespējams, palielina lasītāja izpratni par šo tematu. Veidojot rakstu, ir svarīgi apsvērt ne tikai to, kādu informāciju pievienot rakstam, bet arī to, kādas saites iekļaut, lai lasītājam palīdzētu atrast saistīto informāciju, kā arī to, kurās lapās veidot saiti no konkrētā raksta. Lai izlemtu par saites nepieciešamību, uzdod sev jautājumu: "Ja es lasītu šo rakstu, vai šī saite man būtu noderīga?"

Vikisaites[labot pirmkodu]

Pamatlietas
  • veido ar divām kvadrātiekavām apkārt tekstam: [[Rīga]] ("Rīga")
  • izmanto vertikālo svītru redzamā teksta maiņai: [[Rīga|rīdzinieks]] ("rīdzinieks")
  • ja saites mērķim vajag pievienot kādu tekstu, izmanto šādu sintaksti: [[Rīga]]s ("Rīgas")

Vikisaite veido saiti uz citu rakstu Vikipēdijā latviešu valodā. Vikitekstā saites veido, nepieciešamajam terminam pievienojot divas kvadrātiekavas abās pusēs:

  • [[Rīga]] — rakstā redzams "Rīga" un saite ved uz rakstu "Rīga".

Ar vertikālo svītru "|" (parasti tā ir atrodama uz \ taustiņa: Shift+\) var izveidot saiti, kurai redzamais teksts atšķiras no raksta, uz kuru veido saiti, nosaukuma. Teksts līdz vertikālaijai svītrai veido saites nosaukumu, bet teksts aiz tās — rakstā redzamo tekstu:

  • [[Rīga|rīdzinieks]] — rakstā redzams "rīdzinieks" un saite ved uz rakstu "Rīga".

Bieži ir nepieciešams izveidot saiti uz rakstu, bet redzamajā tekstā vēl pievienot dažus simbolus. Var izmantot iepriekšminēto paņēmienu ar vertikālo svītru, bet var arī to darīt īsākā veidā:

  • [[Rīga]]s — rakstā redzams "Rīgas" un saite ved uz rakstu "Rīga" (alternatīvais vikiteksts ar vertikālo svītru būtu: [[Rīga|Rīgas]]).

Ja ir nepieciešams izveidot saiti uz kādu noteiktu nodaļu rakstā, var izmantot # simbolu, kur saites mērķī pēc tā norāda jebkura līmeņa virsraksta nosaukumu (ja tāds neeksistē, saite vedīs uz pašu lapu):

  • [[Rīga#Demogrāfija]] — rakstā redzams "Rīga#Demogrāfija" un saite ved uz raksta "Rīga" sadaļu "Demogrāfija". Protams, var izmantot vertikālās svītras paņēmienu un rakstā padarīt redzamu citu tekstu: [[Rīga#Demogrāfija|iedzīvotāju skaita izmaiņa Rīgā]] (iedzīvotāju skaita izmaiņa Rīgā).

Saites mērķis ir reģistrjutīgs (izņemot pirmo simbolu), t.i., saite [[atoms]] vedīs uz rakstu "Atoms", taču [[aToms]] gan ne (tas būs redzams kā "AToms").

Ja vikisaites mērķis neeksistē, rakstā saite būs sarkana (šis ir neeksistējoša raksta piemērs). Ja spiedīsi uz tādas, tiksi aizvests uz tukšu lapu, kurā Tev būs iespēja izveidot rakstu.

Ja saites mērķis ir pati lapa, tad saite parādās treknrakstā: Palīdzība:Saite.

Izmantojot augstāk aprakstītos principus attēlu, kategoriju vai starpvikipēdiju lapu saišu izveidei, būs citāds efekts — attiecīgi, rakstā tiks ievietots attēls, raksts tiks pievienots kategorijai, saite uz rakstu citā Vikipēdijā būs redzama kreisajā pusē zem rīkjoslas. Lai vienkārši izveidotu saiti, saites sākumā pievieno kolu: [[:Attēls:Tartu Toomkiriku varemed 2012.jpg]], [[:Kategorija:Dabaszinātnes]], [[:fr:Japon]].

Uz ko vajadzētu veidot saites[labot pirmkodu]

  1. Uz rakstiem, kuri var palīdzēt labāk saprast aprakstīto. Piemērs: saite uz Vācijas federālās zemes rakstā Vācija.
  2. Uz rakstiem, kuri var palīdzēt labāk saprast aprakstītā kontekstu. Piemērs: saite uz Medicīna rakstā Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs.
  3. Uz rakstiem, kas veltīti tehniskiem terminiem, kurus parasts lasītājs, iespējams, varētu nesaprast. Piemērs: saite uz Taisngriezis rakstā Trolejbuss. Šādas saites vēlams papildināt ar īsu priekšmeta aprakstu.
  4. Uz rakstiem par ģeogrāfiskiem objektiem, par kuriem lasītājs, iespējams, varētu nezināt vai tos sajaukt toponīmu līdzības dēļ.

Uz ko nevajadzētu veidot saites[labot pirmkodu]

  1. Uz triviāliem terminiem un jēdzieniem, kam nav nozīmes raksta pamattēmas atklāšanā: plaši pazīstamiem vārdiem un toponīmiem, valodu, reliģiju, profesiju, valūtu, mērvienību nosaukumiem utt. ("viņš strādāja par inženieri Rīgas Centrāltirgū, pelnot simt sešdesmit latus mēnesī").
  2. Uz vispārīgiem rakstiem gadījumos, ja pieejami šaurāk specializēti raksti par attiecīgo tēmu. Piemēram, atsevišķu saišu vietā krievu alfabēts (t.i. krievu + alfabēts) labāk lietot saiti uz krievu alfabēts.
  3. Uz jēdziena atsevišķo nozīmju atdalīšanas lapām, izņemot gadījumus, kad vajadzīga saite uz pašu jēdzienu kā tādu ("uzvārds Bērziņš Latvijā sastopams ļoti bieži").
  4. Uz terminiem, kas rakstā jau vienreiz vikificēti ("viņš aizbrauca uz Parīzi un apprecējās ar parīzieti"). Vikisaite rakstā drīkst parādīties tikai vienu reizi — tad, kad termins raksta pamattekstā tiek lietots pirmoreiz. Ja lasītājam tas ir ērti, vikisaiti var atkārtot infokastēs, tabulās, attēlu parakstos un atsaucēs.
  5. Uz gadskaitļiem, izņemot pamatdatus, kas norādīti raksta ievadā pēc virsraksta, un enciklopēdiski nozīmīgu notikumu gadskaitļiem, ja par šiem notikumiem ir pats raksts.

Virsrakstos saites likt nedrīkst.

Saites uz citiem Wikimedia projektiem[labot pirmkodu]

Starpviki saites veido saites uz lapu citā Wikimedia projektā, piemēram, Vikipēdijā citā valodā. Tām ir tāda pati sintakse [[...]] kā vikisaitēm, vienīgā atšķirība ir pievienotais projekta kods saites sākumā. Piemēram, [[en:Help:Link]] veido saiti uz lapu "Help:Link" Vikipēdijā angļu valodā (rezultātu skatīt kreisajā malā starp saitēm uz lapām citās Vikipēdijās), savukārt [[:commons:Category:Latvia]] veido saiti uz Latvijas kategoriju Wikimedia Commons projektā: commons:Category:Latvia.

Arī starpviki saitēm var pielietot vertikālās svītras paņēmienu redzamā teksta izmainīšanai, piemēram, [[:commons:Category:Latvia|ar Latviju saistīti attēli Commons]] (ar Latviju saistīti attēli Commons). Vienīgi jāatceras, ka saites sākumā pieliekams kols, ja saiti vēlas izveidot raksta tekstā (nevis izveidot saiti lapas kreisajā malā zem rīkjoslas).

Starpviki saites (tāpat kā saites uz ārējiem resursiem) tiek attēlotas nedaudz gaišākā zilā tonī nekā vikisaites uz lapām Vikipēdijā latviešu valodā. Programmatūra neatpazīst, vai šī saite eksistē, tāpēc starpviki saites nekad nav redzamas sarkanā krāsā.

Starpviki saites[labot pirmkodu]

Starpvikipēdiju saišu pievienošana notiek ar Vikidatu palīdzību. Lai skatītu pamācību, kā pievienot saites lapas kreisajā pusē, skatīt šo lapu.

Ja valodas kodam tiek pielikts priekšā vēl viens kols, saite parādās tekstā, nevis lapas kreisās puses navigācijas kastē, piemēram, šādi: et:Riia (tas gan nav ieteicams).


Ārējās saites[labot pirmkodu]

Saites uz ārējiem resursiem izmanto pilnus URL, lai veidotu saites uz jebkuru tīmekļa resursu. Ārējās saites noslēdz ar vienu kvadrātiekavu katrā pusē (atšķirībā no iekšējām saitēm, kam izmanto divas kvadrātiekavas) ar neobligāto saites tekstu pēc atstarpes (nevis "|" kā iekšējām saitēm). Ārējās saites piemērs: [https://www.piemers.eu paskaidrojošais teksts] (paskaidrojošais teksts).

Veidojot saites nedrīkst aizmirst par visām URL daļām, tai skaitā protokolu: [http:// . . .] vai [https:// . . .]. Īsās formas URL, kas strādā dažviet ārpus Vikipēdijas, piemēram, [piemers.eu/ saites teksts] vai [www.piemers.eu/ saites teksts] Vikipēdijā nestrādā un tiks attēloti kā parasts teksts: "[piemers.eu/ saites teksts]", "[www.piemers.eu/ saites teksts]".

Kad netiek norādīts paskaidrojošais teksts, tā vietā parādās numuri: [https://www.piemers.eu/kaut-kada-lapa] [https://www.piemers.eu/cita-lapa] ([1] [2]). Ja vikitekstā vienkārši ievieto ārējo saiti, tā arī būs redzama rezultātā: https://www.piemers.eu/kaut-kada-lapa (https://www.piemers.eu/kaut-kada-lapa). Abi šie principi nav vēlami, ir vēlams norādīt paskaidrojošo tekstu.

Ārējo saišu aprakstos vikisaites ir vēlams neizmantot, tad ārējās saites aprakstā parādās teksts, kas bijis līdz iekšējās saites sākumam:

  • [https://www.piemers.eu/kaut-kada-lapa teksts [[saite]] vēl teksts] -> teksts saite vēl teksts;
  • [https://www.piemers.eu/kaut-kada-lapa [[saite]] papildu teksts] -> saite papildu teksts.

Piezīme: Ja saitē ir kādas īpašās zīmes, piemēram "|", tad tā nedarbosies, tomēr URL sintakse ļauj jebkuru zīmi aizstāt ar tās ASCII attēlojuma heksadecimālo ekvivalentu. Tātad "|" vietā tu vari rakstīt %7C. Vairāk heksadecimālos kodus vari atrast ASCII derīgo zīmju tabulā.

Ārējo saišu sintaksi var izmantot arī, lai veidotu saites uz Vikipēdijas lapām, kad nav iespējams izmantot iekšējo saišu sintaksi, piemēram, veidojot saiti uz lapu hronoloģiju.

Ārējo saišu pievienošanas principi[labot pirmkodu]

Vikipēdijas rakstos drīkst pievienot saites uz ārējiem resursiem, taču tiem (ar ļoti retiem izņēmumiem) nav jāatrodas raksta pamattekstā, parasti tiek raksta beigās tiek izveidota sadaļa "Ārējās saites". Pieļaujamas saites ir tādas, kurās attiecīgais temats aprakstīts daudz plašāk vai pieejama cita lasītājiem noderīga informācija, kas rakstā nav iekļauta dažādu iemeslu dēļ, par tematu.

Rakstā ir pieļaujamas dažas ārējās saites, Vikipēdijas mērķis nav apkopot visas ārējās saites, kurās ir apraksts par konkrēto tematu.

Ja atrodi informāciju kādā ārējā resursā, kas nav iekļauta Vikipēdijas rakstā, apsver iespēju šo resursu izmantot kā avotu rakstam un izveidot atsauci uz to.