Ēriks Ķiģelis

Vikipēdijas lapa
Ēriks Ķiģelis
Galvenā informācija
Dzimis 1955. gada 11. maijā
Valsts karogs: Padomju Savienība Saldus, Latvijas PSR, PSRS
Miris 1985. gada 3. oktobrī (30 gadu vecumā)
Valsts karogs: Padomju Savienība Latvijas PSR, PSRS
Žanri Rokmūzika
Nodarbošanās Ģitārists
Darbības gadi 19701985
Darbība ar Forte, Cantus, Līvi, Corpus

Ēriks Ķiģelis (dzimis 1955. gada 11. maijā Saldū, miris 1985. gada 3. oktobrī uz RīgasLiepājas šosejas)[1] bija latviešu ģitārists, kas spēlējis grupās Līvi un Corpus. Pazīstams rokmūziķis ir arī viņa dēls Fēlikss Ķiģelis.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis 1955. gada 11. maijā Saldū. Mācījies spēlēt akordeonu bērnu mūzikas skolā. Padsmit gadu vecumā, kad smagas kājas traumas dēļ vairākus gadus spiests pavadīt slimnīcā, nopietnāk pievērsās mūzikai — sāka apgūt ģitārspēli un sacerēja pirmās dziesmas. Pēc iznākšanas no slimnīcas Saldū kopā ar brāli nodibināja grupu Forte, kas atskaņoja savas un Jimi Hendrix Experience kompozīcijas. Pēc tam īslaicīgi muzicēja citā Saldus grupā Cantus.

1970. gadu vidū pārcēlās uz Liepāju, kur iepazinās ar Juri Pavītolu. 1976. gadā abi izveidoja jaunu grupu, kam deva iepriekšējās Pavītola grupas nosaukumu — Līvi. Laika gaitā starp J. Pavītolu un Ē. Ķiģeli radās arvien lielākas domstarpības, līdz 1978. gadā Ķiģelis atstāja "Līvus" un nodibināja jaunu grupu Corpus. Tieši Corpus sastāvā Ķiģelis sacerējis savas zināmākās dziesmas: Zīlīte, Vēju muzikants, Mazais sapnītis u.c.

1980. gada rudenī Ē. Ķiģelis atstāja Corpus un atgriezās "Līvos". Tieši šajā laikā "Līvi" kļuva par vienu no populārākajām un nozīmīgākajām latviešu rokgrupām, jau 1981. gadā kopā ar Credo uzvarot republikas skatē. 1982. gadā "Līvus" atstāja Pavītols, bet par vienu no gada hitiem kļuva Ē. Ķiģeļa vēl Corpus laikos sacerētā Zīlīte "Līvu" izpildījumā.

Ē. Ķiģelis arvien vairāk centās sevi apliecināt lielākas formas skaņdarbos. Tapa piecpadsmit minūšu skaņdarbs Veltījums Liepājai ar Māra Čaklā dzeju, kas bija iecerēts kā skaņdarbs rokgrupai un simfoniskajam orķestrim, lai arī tas tika realizēts tikai grupas versijā. Vēlāk tapa dziesmu cikls Kurzemei — saules ceļš ar Olafa Gūtmaņa dzeju.

1985. gada 1. oktobrī notika "Līvu" koncerts ar cikla Kurzemei — saules ceļš pirmatskaņojumu. Divas dienas vēlāk — 3. oktobra naktī — Ķiģeļa vadītā automašīna VAZ iebrauca pretējā braukšanas joslā un sadūrās ar pretimbraucošo smago automašīnu. Ē. Ķiģelis šai avārijā gāja bojā.

Kopš 1987. gada Ērika Ķiģeļa piemiņai Saldū tiek rīkots rokfestivāls "Saldus Saule", kuru pēdējos gados organizē dēls — Fēlikss Ķiģelis.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Ēriks Ķiģelis». timenote.info (latviešu). Skatīts: 2022-12-15.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]