Pāriet uz saturu

Krievijas galvaspilsētas pārcelšana no Petrogradas uz Maskavu

Vikipēdijas lapa
1917. gada Krievijas revolūcija
Notikumi
Februāra revolūcija
Krievijas armijas demokratizācija
Nikolaja II atteikšanās no troņa
Divvaldība Krievijā 1917. gadā
Jūnija ofensīva
I Viskrievijas Strādnieku un kareivju deputātu padomju kongress
Jūlija sacelšanās
Korņilova dumpis
Viskrievijas Demokrātiskā apspriede
Padomju boļševizācija
Oktobra revolūcija
II Viskrievijas Strādnieku un kareivju deputātu padomju kongress
Valsts kalpotāju boikots padomju valdībai
Padomju valdības diplomātiskā izolācija
Kerenska—Krasnova dumpis
Padomju varas nodibināšana Krievijā
Viskrievijas Satversmes sapulce
Brestļitovskas miera līgums
Krievijas galvaspilsētas pārcelšana no Petrogradas uz Maskavu
Čehoslovāku korpusa dumpis
Kreiso eseru dumpis
Krievijas pilsoņu karš
Pārtikas sagāde Krievijā
Romanovu ģimenes nogalināšana
Kara komunisms
PSRS izveidošana
Partijas, iestādes un organizācijas
boļševiki
meņševiki
eseri
kadeti
anarhisti
padomes
IV sasaukuma Valsts Dome
Valsts Domes Pagaidu komiteja
Kara rūpniecības komitejas
Pagaidu valdība
Pagaidu padome
Kara revolucionārās komitejas
Iskolats
Iskosols
Centroflots
Centrobalts
Vikžeļs
KPFSR Tautas komisāru padome
Nabadzības komiteja
Sarkanā gvarde

Krievijas galvaspilsētas pārcelšana no Petrogradas uz Maskavu notika 1918. gada 12. martā. Šim lēmumam bija vairāki iemesli:

  1. Pārcelšana notika Krievijas pilsoņu kara laikā un Pirmajā pasaules karā, kad Petrogradā (vēlāk pārdēvēta par Ļeņingradu), kas atradās tuvāk Vācijas frontei, draudēja vācu iebrukums. Maskava bija drošākā un stratēģiski izdevīgākā vietā.
  2. Petrograda bija revolucionārās kustības centrs, un tur pastāvēja liels politiskās nestabilitātes risks. Pārcelšanās uz Maskavu nodrošināja labāku kontroli pār valdību un samazināja nemieru iespējamību.
  3. Maskava bija tuvāk Krievijas centrālajiem reģioniem un dzelzceļa mezglam, kas nodrošināja vieglāku saziņu un piekļuvi resursiem.

Pēc pārcelšanas Maskava kļuva par jauno Padomju Krievijas un vēlāk Padomju Savienības galvaspilsētu un saglabāja šo statusu arī pēc PSRS sabrukuma, kļūstot par mūsdienu Krievijas Federācijas galvaspilsētu.

Maskavas kā galvaspilsētas statuss veicināja pilsētas ekonomisko attīstību, infrastruktūras paplašināšanu un modernizāciju. Tā kļuva par nozīmīgu rūpniecības un tehnoloģiju centru. Petrograda zaudēja savu kā galvenā politiskā centra nozīmi, lai gan tā joprojām saglabāja lielu kultūras, vēstures un rūpniecības nozīmi.

1917. gadā notika Oktobra revolūcija, kuras rezultātā pie varas nāca boļševiki, vadīti ar Vladimira Ļeņina. Petrograda tolaik bija Krievijas Impērijas galvaspilsēta, taču pēc revolūcijas situācija valstī kļuva ļoti nestabila. Sākās Krievijas pilsoņu karš starp boļševiku Sarkanās armijas atbalstītājiem un viņu pretiniekiem — balto kustību, monarhistiem, ārvalstu intervences spēkiem un citiem.

Galvaspilsētas pārcelšana notika diezgan ātri. Ļeņins un citi boļševiku līderi saprata, ka nepieciešams rīkoties steidzami, lai izvairītos no potenciāla Vācijas uzbrukuma. 1918. gada 12. martā boļševiku vadība, valdība un dažādas padomju iestādes pārcēlās no Petrogradas uz Maskavu. Tika izmantoti īpaši vilcieni, kas pārvadāja valdības locekļus, viņu ģimenes, kā arī svarīgus dokumentus un citus resursus. Maskavā boļševiki izvietoja valdības iestādes Kremļa teritorijā, kas kļuva par jauno varas centru.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]