Mazais princis

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par grāmatu. Par citām jēdziena Mazais princis nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Mazais princis
Autors Antuāns de Sent-Ekziperī
Oriģinālais nosaukums Le Petit Prince
Ilustrators Antuāns de Sent-Ekziperī
Vāka autors Antuāns de Sent-Ekziperī
Valsts Francija
Valoda franču valoda
Izdota 1943. gadā
Izdota latviski 1966
Tulkotājs Ieva Lase, Astra Skrābane

"Mazais princis" (franču: Le Petit Prince) ir franču rakstnieka un lidotāja Antuāna de Sent-Ekziperī (1900—1944) vislabāk pazīstamā grāmata. Autors to uzrakstīja 1943. gadā, dzīvojot Ņujorkā, ASV. Grāmatu Sent-Ekziperī ir ilustrējis pats, un veltījis to savam draugam Leonam Vertam.

Darbs "Mazais princis" ir vislasītākā un visvairāk tulkotā franču grāmata pasaulē. Tā tika pasludināta par 20. gadsimta Francijas labāko grāmatu. Darbs ir iztulkots vairāk nekā 250 valodās un dialektos, kā arī braila rakstā.[1][2] Ievas Lases latviešu valodā tulkotais stāsts Latvijā ir izdots vairākas reizes. Kopumā katru gadu pasaulē joprojām tiek pārdotas vairāk kā miljons "Mazā prinča" grāmatas, bet kopējais pārdoto grāmatu skaits ir lielāks kā 140 miljoni. "Mazais princis" ir kļuvis par vislabāk pārdoto grāmatu pasaulē, kāda jebkad ir bijusi izdota.[3][4][5] Jau no grāmatas iznākšanas brīža, stāsts par Mazo princi ir pārveidots gan par teātra, operas un baleta izrādēm, gan par Mazo princi ir uzņemtas kinofilmas un zīmētas animācijas.

Lai gan grāmata ir pasniegta kā pasaka bērniem, tā vairāk ir domāta pieaugušajiem. Tajā tiek stāstīts par filozofisko cilvēka likteni, dzīves jēgu, sabiedrības kritiku un virspusējo pieaugušo dzīvi.

Īss apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

"Mazais princis" ir poētisks stāsts par to, kā lidmašīnas pilots, kurš, ciešot avārijā, nosēžas tuksnesī un tur satiek mazu zēnu, kas uz Zemi atlaidies no neliela asteroīda. Stāsts ir filozofisks un tas ietver sabiedrības kritiku, vienlaikus pārdomājot pieaugušo pasaules dīvainības.

Lai arī grāmata tiek pasniegta kā bērnu grāmata, Mazais princis pieaugušajiem lasītājiem ir devis vairākas filozofiskas atklāsmes par cilvēka raksturu. Vienas no spēcīgākajām stāsta sarunām risinās starp Mazo princi un lapsu, kuru zēns satiek savā ceļojumā pa Zemi. Lapsas teksti ietver visu stāsta esenci: "On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux..." (Īsti mēs redzam tikai ar sirdi. Būtiskais nav acīm saredzams) vai "Tu deviens responsable pour toujours de ce que tu as apprivoisé" (Tev vienmēr jābūt atbildīgam par tiem, ko esi pieradinājis).[6][7]

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]