Menuets (grupa)

Vikipēdijas lapa
Menuets
Galvenā informācija
Izcelsmes vieta Latvija Jūrmala, Rīga, Latvija
Žanri roks
Darbības gadi 1968—1983, 1987, kopš 1992
Izdevēji Mikrofona Ieraksti
Darbība ar Imantu Kalniņu
Dalībnieki
Juris Sējāns
Leons Sējāns
Raimonds Bartaševičs
Inese Pabērza
Adrians Kukuvass
Bijušie dalībnieki
Juris Kulakovs
Jānis Blūms
Alberts Bartaševičs
Andris Sējāns
Ilona Bāliņa
Baiba Jagere
Ikars Ruņģis
Daiga Petroviča

Menuets ir latviešu rokgrupa, kas izpilda galvenokārt Imanta Kalniņa dziesmas.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1968—1974[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Grupa "Menuets" radās Jūrmalā 1968. gada 4. novembrī,[1] kad The Beatles ietekmē Jūrmalas 4. vidusskolas un Jūrmalas mūzikas skolas skolēni Andris Kronbergs, brāļi Andris un Juris Sējāni, brāļi Alberts un Raimonds Bartaševiči, kuriem pievienojās Adrians Kukuvass, sāka kopīgus mēģinājumus rokmūzikā.[2]

Nozīmīgs pavērsiens bija 1969. gada Latvijas Televīzijas konkurss "Ko tu proti?" un sekojošā iepazīšanās ar gados vecāko Jāni Blūmu, kurš kļuva par grupas vadītāju un pedagogu. 1970. gadā sākās grupas sadarbība ar Imantu Kalniņu, kura grupa 2xBBM tikko bija aizliegta. Viņam bija vajadzīga grupa, kas dzejnieka Māra Čaklā autorvakarā izpildītu dziesmu ciklu no aizliegtās filmas "Elpojiet dziļi" ("Četri balti krekli", 1967) — dziesmas, kuras vēlāk veidoja populārāko "Menueta" repertuāra daļu. Pirmā Kalniņa dziesma "Menuetam" bija "Dūdieviņš", to dziedāja Ilona Bāliņa, kas grupai bija pievienojusies 1970. gadā. 1971. gadā grupa piedalījās "Liepājas Dzintarā" un ierakstīja TV filmu "Viss ir labs, kas labi beidzas".

Grupas sastāvs vairākkārt mainījās, vienu laiku tajā pat dziedāja sieviešu vokālais kvartets. Septiņdesmito gadu pirmajā pusē grupas puiši bija spiesti dienēt Padomju armijā, arī tas uz laiku apgrūtināja grupas darbību. 1973. gadā I. Bāliņa pameta grupu, viņas vietā nāca Baiba Jagere. 1974. gadā ierakstīta mūzika Rolanda Kalniņa nepabeigtajai kinofilmai "Piejūras klimats". 1975. gadā repertuāru papildināja arī Raimonda Paula dziesmas ("Rigoleto motīvs", "Lapsenes nāve").

Grupa koncertēja arī Somijā, Portugālē, Polijā, kā arī Maskavā un Kijevā. 1977. gadā Piebalgā aizsākās Imantdienu tradīcija.

1974—1983[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Par "Menueta" klasisko sastāvu var dēvēt mūziķus, kas grupā darbojās no 1974. gada — ap šo laiku pievienojās ģitārists Leons Sējāns, dziedātāja Inese Pabērza, vēlāk arī taustiņinstrumentālists Juris Kulakovs. Grupa vairākkārt koncertēja arī ārzemēs. Sadarbība ar I. Kalniņu turpinājās, un tās virsotne bija Kalniņa cikls ar Ojāra Vācieša vārdiem "Balādes par Matisonu". 1979. gada 21. janvārī grupas „Menuets” 10. jubilejas koncertā Rīgas Operetes teātrī. Tajā pašā gadā iznāca grupas pirmā skaņuplate ar Imanta Kalniņa dziesmām, bet Mikrofona aptaujā Menueta izpildītā "Dziesma, ar ko tu sāksies?" ieguva 2. vietu. Šajā laikā blakus I. Kalniņa dziesmām bija arī grupas dalībnieku kompozīcijas — gan Adriana Kukuvasa dziesmas ("Jūlijnakts", "Krīt visbaltākie sniegi"), gan Jura Sējāna ("Miglas lokā"), gan Jura Kulakova agrīnās kompozīcijas. Taču nākamajos gados grupas radošā darbība pamazām apsīka. J. Kulakovs kopā ar J. un L. Sējāniem un R. Bartaševiču 1981. gadā sāka darboties arī grupā "Pērkons". 1983. gadā grupas darbība tika apturēta — padomju kultūras ierēdņi pārmeta tai brīvdomību un aizliedza plašākas uzstāšanās.

1983—1992[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Turpmākajos gados A. Kukuvass, kurš no grupas bija aizgājis jau 1978. gadā, sāka solodarbību (populārākās dziesmas — "Atgriežoties", "Piezvani man"), I. Pabērza bija Valmieras Drāmas teātra aktrise, J. Kulakovs ar domubiedriem turpināja darbību "Pērkonā" (tas piedzīvoja aizlieguma periodus no 1983. līdz 1984. un no 1985. līdz 1987. gadam), A. Bartaševičs no 1985. līdz 1988. gadam spēlēja ģitāru I. Kalniņa grupā "Turaidas Roze".

"Menuets" atkal koncertēja 1987. gadā, kad padomju cenzūras žņaugi bija atslābuši — grupa sapulcējās uz traģiski bojā gājušā Jāņa Blūma piemiņas koncertiem. Tos ierakstīja arī Latvijas TV.

1992—2008[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kopš 1992. gada grupas mūziķi reizēm apvienojās, lai uzstātos ar veco dziesmu programmu. Tika izdoti divu I. Kalniņa dziesmu apkopojumi diskos, 2005. gadā pirmoreiz ierakstīts dziesmu cikls, ko I. Kalniņš sarakstīja neiestudētai izrādei, kuru bija paredzēts veidot pēc Viktora Igo darba "Cilvēks, kas smejas".

1998. gadā "Menuets" saņēma Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu par mūža ieguldījumu latviešu rokmūzikā.

2008. gadā pirms Latvijas tūres grupa izplatīja informāciju, ka šī būs viņu pēdējā tūre un turpmāku koncertu nebūs.

Kopš 2008. gada[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2014. gadā grupa devās 45 gadu jubilejas koncerttūrē.[3]

2018. gada nogalē notiek "Menueta" 50 gadu jubilejas koncerttūre “Menuetam 50, Latvijai 100”.[4]

Sastāvs[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Diskogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Dzeguzes balss. Melodija, 1979.
  • Princesīte un trubadūrs. Melodija, 1981 (EP, kopā ar Rolandu Zagorski, Lieni Lūsi un viņas vadīto bērnu ansambli).
  • In memoriam. Mikrofona ieraksti, 1996.
  • Kamēr saule vēl nenoriet. 1998
  • Cilvēks, kas smejas. Upe tuviem un tāliem, 2005.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]