R.evolution

Vikipēdijas lapa
R.evolution
Tips Nekustamā īpašuma attīstītājs
Dibinātājs Aleksejs Zagrebeļnijs
Galvenais birojs Rīga, Latvija
Tīmekļa vietne rvlc.lv/lv/

R.evolution ir starptautisks nekustamā īpašuma attīstības uzņēmums, kura galvenais birojs atrodas Rīgā, Latvijā. Atbilstoši 2020. gada pārdošanas rezultātiem uzņēmums atrodas starp pieciem Latvijas lielākajiem dzīvokļu attīstītājiem.[1] Nosaukums "R.evolution" atšifrējas kā ieguldījums pilsētas nekustamā īpašuma evolūcijā, tā izveidē izmantojot inovatīvus risinājumus. Pirmais projekts uzņēmuma portfolio ir 1999. gadā uzceltais dzīvojamais komplekss "Tomsona terases". Uz to brīdi tas bija pirmais šāda veida elitārais dzīvojamais komplekss Rīgā. 2021. gadā uzņēmuma portfelī ir vairāk nekā 20 dažādas funkcionalitātes projektu — dzīvojamās ēkas, biroji, viesnīcas.

Uzņēmuma īpašnieks un R.evolution valdes priekšsēdētājs ir Aleksejs Zagrebeļnijs,[2] kurš arī ir galvenais uzņēmuma projektu koncepciju autors.

Darbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Uzņēmuma galvenais darbības virziens ir augstas klases daudzdzīvokļu māju attīstīšana, pēdējos gados aktīvi attīstot arī biroju telpas, viesnīcas un ražotnes, kas saistītas ar inovatīvo tehnoloģiju ražošanu. Uzņēmums kopš tā pirmsākumiem ir realizējis vairāk nekā 250 000 m2 dažādas funkcionalitātes platību, un nodrošinājis ar mājokļiem vairāk nekā 800 mājsaimniecības. Uzņēmums darbojas galvenokārt Rīgā un Jūrmalā, kā arī Barselonā, Berlīnē, Maskavā, Dubaijā. 2018. gadā ir reģistrēta R.evolution pārstāvniecība Barselonā,[3] bet 2021. gadā atvērts birojs Dubaijā. Saskaņā ar peļņas apjomiem no pārdošanas uzņēmuma projekti ik gadu tiek novērtēti kā vieni no ienesīgākajiem un pārdotākajiem jauno dzīvojamo ēku segmentā.[4]

Uzņēmuma portfelī ir tādi projekti kā HOFT, Lofts&Rosegold, Villa Milia, kvartāls "LEGEND", "Filozofu rezidence", TAL Residence, The Home, "Tomsona terases", Šokolāde, City Zen. Pašlaik pabeigto projektu skaits sasniedz 19. Uzņēmuma projekti ir saņēmuši arī starptautisku atzinību, iegūstot godalgas prestižos konkursos, piemēram, International Property Awards, Luxury Lifestyle Awards, FIABCI PRIX De'Exellence un citos.

Uzņēmuma projekti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Nosaukums Adrese Realizācijas laiks Platība Koncepcijas apraksts
HOFT (House of The Flying Trees) jeb Lidojošo koku māja Strēlnieku iela 5, Rīga, Latvija 2015.-2020. 8337 m2 Projekts pārstāv pirmo Baltijas valstīs vertikālo mežu jeb mūžzaļo bonsai koku gaisa dārzu koncepciju, kas realizēta tieši pilsētas centrā.[5] Projektu veido divi būvapjomi — 1881. gadā projektētā vēsturiskā ēka eklektikas stilā, kuras galvenā fasāde iziet uz Strēlnieku ielu un kuru savulaik projektējis Kārlis Johans Felsko; otru apjomu veido jaunbūve iekšpagalmā. Projekta galvenā raksturiezīme ir ēkas fasādē integrētie bonsai koki visu ēku stāvu līmenī.[6] Būvniecības laikā projekts izraisīja plašu sabiedrības rezonansi, jo ēku 6. un 7. stāvā koki tika uzstādīti, izmantojot helikopteru.[7]
Lofts&Rosegold Strēlnieku iela 8, Rīga, Latvija 2017.-2020. 14 340 m2 Rīgas Klusā centra dzīvojamais projekts, kas sastāv no Lofts — rekonstruētas Rīgas rikšotāju biedrības zirgu manēžas, kas ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis[8] un kā Rīgas vēsturiskā centra daļa iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā,[9] un Rosegold — jaunas dzīvojamās ēkas. Vēsturisko ēku projektējis Kārlis Johans Felsko 1895. gadā neoklasicisma stilā. Interjers projektā ir veidots skandināvu hygge filozofijas stilā.
Bac De Roda Carrer Peru 178-184, Manzana de la Concordia, Barselona, Spānija Līdz 2024. gada 3. ceturksnim 28 951 m2 Biroja ēka ar uzsvaru uz labvēlīgas vides izveidi. Telpās ir uzstādīti termometri, kas mēra darbinieku ķermeņa temperatūru, īpaša uzmanība tiek pievērsta gaisa cirkulācijai, mikroklimatam un ventilācijai, izmantojot HealthPro Tech tehnoloģijas. Ēkas projektēšana un būvniecība tiks veikta, ievērojot BREEAM un LEED standartus, kas nosaka ēkas būvniecībā un ekspluatācijā izmantoto materiālu un tehnoloģiju energoefektivitāti, kvalitāti un ilgmūžību. Ēkas rādītāji atbilst WELL Building Standard prasībām veselības un drošības jomā.[10]

Bac De Roda arhitektūras un interjeru veidošanas pamatprincips ir dekodēšana jeb estētisko risinājumu saturiskās, izglītojošās vērtības nodrošināšana. Arhitektūras un dizaina valodā tiek atspoguļotas katalāņu vietējās tradīcijas. Ēkas arhitektoniskajā veidolā plānots izmantot tradicionālās katalāņu dejas sardanas un nūju dejas bastogneras abstrakciju, bet trīsstūri uz fasādes simbolizēs cilvēku torņus jeb kastelas.

Ēkas galvenajā fasādē atrodas ūdenskritums, kas ir atsauce uz Saltdesallenta ūdenkritumu Katalonijā. Iecerēts, ka ūdenskritums uz fasādes būs viens no augstākajiem mākslīgajiem ūdenskritumiem Eiropā.

22 Palms Carrer Peru 178-184, Manzana de la Concordia, Barselona, Spānija Arhitektūras projektēšanas stadijā 9697 m2 Projekts atrodas Barselonas 22@ rajonā, kur uzsākts rajona revitalizācijas projekts, sapulcinot inovatīvus uzņēmumus viedo informācijas tehnoloģiju un izglītības jomā.[11] Biroju centra arhitektoniskais veidols ir katalāņu kultūras vērtību un inovatīvu tehnoloģiju risinājumu sajaukums. Ēkas ārējais veidols ir augsto tehnoloģiju dizaina un inovatīvu inženiertehnisko risinājumu apkopojums, kā arī ir konstatējama dabas klātbūtne vertikālu mežu veidolā uz terasēm un ātrijā.[12]
"Filozofu rezidence" Raņķa dambis 34, Rīga, Latvija 2014.-2019. 18 102 m2 Filozofu Rezidenci veido divas ēkas, kas ir 23 un 22 stāvus augstas. Tās nosauktas 18. gadsimta vācu filozofa Johana Georga Hāmaņa un Johana Gotfrīda Herdera vārdā, kuri agrāk uzturējušies ēku apkārtnē esošajā Heija muižiņā.[13] Ēku siluets rada asociācijas ar grāmatu kaudzi, simbolizējot filozofijas zinātni. Projekts ir viena no retajām augstceltnēm Daugavas kreisajā krastā. Liela uzmanība projekta ietvaros pievērsta dabas elementu klātbūtnei piegulošajās teritorijās un torņu iekšpusē. Piemēram, viens no šiem elementiem ir trīssimt gadu senu ozolu aleja — Filozofu aleja.
Villa Milia Dzintaru prospekts 21, Jūrmala, Latvija 2015.-2019. 4309 m2 Ēka ir veltījums 20. gadsimta Latvijas uzņēmējai Emīlijai Benjamiņai. Villa Milia dizains ir veidots, iedvesmojoties no 1938. gadā celtās ēkas "Villa Benjamiņa".[14] Projekta arhitektoniskā koncepcija ir art deco un Jūrmalā pagājušā gadsimta 30. gados populārā lakoniskā funkcionālisma savienojums.
TAL Residence Elizabetes iela 39, Rīga, Latvija 2012.-2014. 7043 m2 Projekts ir veidots, godinot Rīgā dzimušo šahistu Mihailu Tālu. Ēkas fasādē izmantoti šaha motīvi: erkeru ģeometrija atspoguļo dažāda augstuma šaha figūras, bet gaišā un tumšā tonētā stikla kombinācija — šaha galdiņa laukumu. Ēkas pirmā stāva kolonnu monolīti "kapiteļi" personificē Tāla žestu, turot uzvarētāja kausu. Konstrukciju vizuālais vieglums panākts, izmantojot panorāmas stikla liftus un fasādes stiklojuma bezšuvju tehnoloģiju. Atbilstoši šaha laukuma dizainam arhitektūra ir veidota ģeometrijas noteikumiem — viendabīgas virsmas, akcents uz līnijām un formām, detaļu minimums.
Kvartāls "LEGEND" Bulduru prospekts 17, Jūrmala, Latvija 2012.-2015. 14457 m2 Kvartāls "LEGEND" sastāv no ansambļa ar daudzdzīvokļu mājām Villa Churchill, Villa Hepburn un Villa Dietrich, restorāna Villa Tiffany un privātās villas Villa Hemingway. Kvartālā apvienots personīgais SPA centrs, trenažieru zāle, restorāns, pludmales atpūtas komplekss Legend.Beach, bērnu rotaļu laukums un labiekārtota teritorija.[15] 2014. gadā konkursā International Property Awards kvartāls "LEGEND" saņēma balvu par gada labāko dzīvojamo ēku kompleksu arhitektūru pasaulē.[16]

Arhitektūras un interjera risinājumu pamatprincips ir atkodēt personības dzīvesstāstu, kurai par godu nosaukta ēka. Tādējādi arhitektoniskais veidols un interjera iekārtojums ir sasaistīts ar cilvēku autobiogrāfijas faktiem. Piemēram, Villa Hepburn fasādes raksts ir palielināts Odrijas Hepbērnas kāzu kleitas fragments. Villa Dietrich ēkā gaismekļi atspoguļo Marlēnas Dītrihas nēsātā fasona platmaļu formu, bet politiķim Vinstonam Čērčilam veltīto ēku iedvesmojis 1930. gadu stils.

Ecosphere Kepeninga, Berlīne, Vācija Līdz 2024. gada 3. ceturksnim 69 000 m2 Dzīvojamais kvartāls "Ecosphere" ir paredzēts izveidot ekoloģisku pilsētvidi, kur mežs (daba) un lauksaimniecība ir apvienota ar pilsētas struktūru. Dzīvojamo māju apbūves galvenā koncepcija ir radīt privātmājas sajūtu neatkarīgi no stāva, ļaujot mājas iedzīvotājiem baudīt dabu un privātumu un vienlaikus pilsētvides kvalitāti. Katram dzīvoklim ir paredzētas ārtelpas — balkons, terase vai piemājas zemesgabals zaļumu un dārzeņu audzēšanai. Pirmajos stāvos ir paredzētas lecektis, kuras var izmantot arī ziemā kā ziemas dārzu.
The Home Dzintaru prospekts 32, Jūrmala, Latvija 2010.-2012. 4258 m2 The Home ir trīs dažāda stila ēku arhitektūras ansamblis. Pirmā ēka ir veltījums art deco stilam, otrā ir Jūrmalas koka arhitektūras mūsdienīga interpretācija, trešā — atvērtības izpausme pret dabu.
"Šokolāde" Hospitāļu iela 23, Rīga, Latvija 2004.-2007. 4780 m2 Projekta nosaukums tapis, iedvesmojoties no šokolādes fabrikas "Laima", kas kādreiz atradās netālu no ēkas pašreizējās atrašanās vietas. Projekta arhitekts bija Uģis Zābers.[17] Projektā ir izmantoti tādi risinājumi kā bezšuvju, lieli, vairākstāvu, ar tumšu tonētu stiklu aizstikloti kubi, kas ir kā ēkas ierāmējums — spogulis, kurā atspīd koki un blakus esošās mājas. Fasādes daļā, kur nav stikla, atrodas Latvijas arhitektūrai netipiskas detaļas — logu aizvērtņi.
City Zen Vīksnes iela 21, Rīga, Latvija 2003.-2005. 5700 m2 Viens no pirmajiem projektiem Rīgā divtūkstošo gadu sākumā, kur tika pielietoti atbildīgas attieksmes pret vidi principi. Piemēram, projekta zemesgabalā auga koki, kuru vecums sasniedza simtiem gadu, būvniecības laikā netika nozāģēts neviens koks, tādējādi divas ēkas (divstāvu un septiņstāvu) tika harmoniski integrētas apkārtējā ainavā. Abas mājas savieno autentisks japāņu dārzs, kura izveidei tika īpaši pieaicināts Japānā vairākus gadus stažējies profesionāls dārznieks.[18]
"Tomsona terases" Tomsona iela 30, Rīga, Latvija 1999.-2004. 16100 m2 "Tomsona terases" ir pirmais elitārais mājoklis, kas uzcelts Rīgas Klusajā centrā, tādējādi kļūstot par revolūciju mājokļu būvniecībā Latvijā, piedāvājot tostarp divlīmeņu un penthouse tipa dzīvokļus ar lieliem panorāmas logiem, balkoniem un terasēm. Projekts nodrošināja jauna līmeņa apkalpošanu iedzīvotājiem — diennakts videonovērošanu un apsardzi, konsjerža zonu, trenažieru zāli, pazemes un virszemes autostāvvietu, kā arī bērnu rotaļu laukumu.

Balvas un atzinības[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Daudzi uzņēmuma projekti ir godalgoti reģionālos un starptautiskos arhitektūras un būvniecības konkursos. Projektu "Lidojošo koku māja" (HOFT) par labāko dzīvojamo ēku ir atzinusi Latvijas lielākā būvniecības konkursa "Latvijas Būvniecības gada balva 2020" žūrija.[19] Saskaņā ar rīdzinieku balsojuma rezultātiem HOFT ieguva vislielāko punktu skaitu un kļuva par vienīgo konkursa Rīgas arhitektūras gada balvas dalībnieku, kurš ieguvis pilsētnieku atzinību. Tajā pašā konkursā HOFT saņēma arī žūrijas atzinību.[20]

2021. gadā HOFT ierindojās starptautiskā konkursa MIPIM Awards četru labāko projektu vidū dzīvojamo projektu nominācijā.[21] Starp MIPIM Awards finālistiem pēdējo gadu laikā ir bijuši tādi projekti kā Halīfa tornis Dubaijā — visaugstākā ēka pasaulē,[22] zinātnes muzejs The Museum of Tomorrow Riodežaneiro,[23] Kataras Nacionālais muzejs Dohā,[24] Green Heart Marina One Singapūrā[25] un daudzi citi. 2021. gadā HOFT ieguva Lifestyle Luxury Awards 2021 balvu, Outstanding Property Award London 2021 balvu, bet 2022. gadā uzvarēja Rethinking The Future Awards 2022 nominācijā "Housing (over 5 floors)".

Nacionālā līmenī uzņēmuma projekti ir ieguvuši vairākas Latvijas Arhitektūras gada balvas. Dzīvojamais komplekss City Zen ieguva titulu 2005. gada labākā ēka, dzīvojamā māja "Šokolāde" saņēma speciālbalvu par labāko arhitektūru un balvu par 2006. gada labāko ēku, projekts Sun Republic ieguva balvu par 2007. gada labāko projektu, 2007. gadā dzīvojamā ēka Backstage uzvarēja nominācijā "Labākais elitārais projekts", 2012. gadā dzīvojamā ēka The Home kļuva par labāko projektu Latvijas Būvnieku asociācijas vērtējumā. 2013. gadā The Home saņēma arī Latvijas Dizaineru asociācijas balvas divās nominācijās — "Vides dizains" un "Fasāžu dizains".[26] 2020. gadā HOFT ieguva Latvijas būvniecības gada balvu nominācijā "jauna dzīvojamā ēka, daudzdzīvokļu ēka", kā arī 2. vietu nominācijā "Dzīvojamā jaunbūve" konkursā "Gada labākā būve Latvijā 2020".

2014. gadā dzīvojamais kvartāls Legend konkursā International Property Awards, kas notika Dubaijā, pārstāvēja Eiropu un ieguva titulu "Labākā dzīvojamā kompleksa arhitektūra pasaulē".[27] Tajā pašā gadā starptautiskajā konkursā Luxury Lifestyle Awards projekts Legend uzvarēja nominācijā Residential Real Estate, bet Tal Residence — nominācijā National Brand.[28] 2021. gadā konkursā International Property Awards vairākās nominācijās godalgotas vietas ieguva būve House of the Flying Trees.

Intelektuālās attīstības principi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Uzņēmuma attīstīto projektu pamatā ir antipatērēšanas, materiālu ilgmūžības un ilgtspējas un ēku uzturēšanas energoefektivitātes principi. Lai samazinātu oglekļa pēdas, ko rada ēkas, to būvniecības un visa ekspluatācijas termiņa laikā, tiek izmantoti pārstrādājamie materiāli, saglabāti esošie un atjaunojamie konstruktīvie elementi (renovācijas ietvaros) un ieviesti viedie risinājumi, tostarp tādi, kas ļauj izmantot atjaunojamo enerģiju.

R.evolution sevi pozicionē kā intelektuālās attīstības atbalstītāju. Tas nozīmē arhitektūras un dizaina valodā veidot ēkas vēsturi, kas piešķir tai papildu vērtību un risina tās mērķauditorijas (iedzīvotāji, biroju vai komerctelpu īrnieki, ēku īpašnieki) uzdevumus. Galvenais rīks intelektuālās attīstības sasniegšanai un īstenošanai ir līdzsvara saglabāšana starp ekskluzīvi funkcionāliem risinājumiem un tiem, kas objektam piešķir papildu vērtību (estētika, ergonomika, emocionālā ietekme).

Šāda kompleksa pieeja ēku attīstīšanai ļauj radīt objekta papildu vērtību (tostarp emocionālo) uz tā nemateriālo aktīvu pamata, kā rezultātā mērķauditorija gūst vislielāko labumu savu mērķu sasniegšanai, iegūst pilnvērtīgas un kvalitatīvas telpas sajūtu, un ēkas vērtība ievērojami palielinās.

Dekodēšana arhitektūrā un dizainā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Uzņēmums ir pionieris tādā arhitektūras virzienā kā telpas intelektuālā dekodēšana jeb ēkas ģenētiskā koda veidošana arhitektūras un dizaina elementu valodā. Dekodēšanas mērķis ir radīt ēkai pievienoto vērtību un piešķirt tai emocionālo un izglītojošo sastāvdaļu. Telpas dekodēšana ir viens no intelektuālās attīstīšanas pamatrīkiem.

Viens no dekodēšanas piemēriem ir kvartāls "LEGEND" Jūrmalā, kurā katra no četrām ēkām ir veltīta kādas ievērojamas personības — Vinstona Čērčila, Odrijas Hepbernas, Marlēnas Dītrihas un Ernesta Hemingveja dzīvei, kas atspoguļota arhitektūras un dizaina risinājumos interjeros un fasādēs. Dekodēšanas principi ir izmantoti arī Barselonas biroja ēkas Bac De Roda arhitektūras un interjera risinājumu pamatā.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Pētījums: noteikti lielākie attīstītāji Latvijā». delfi.lv. LETA. 2021-02-11. Skatīts: 2022-01-11.
  2. «Uz dzīvojamās ēkas “Hoft” fasādes izvietoti koki». buvinzenierusavieniba.lv. Latvijas Būvinženieru savienība. 2020-10-12. Skatīts: 2022-01-30.
  3. «R.EVOLUTION STRATEGY S.L.». dun&bradstreet. Skatīts: 2022-01-30.
  4. «TOP 10 mājokļu attīstītāji pēc pārdošanas ieņēmumiem». db.lv. Dienas Bizness. 2022-02-04. Skatīts: 2022-03-16.
  5. «Ekspluatācijā nodota lidojošo koku māja». db.lv. Dienas Bizness. 2021-01-06. Skatīts: 2022-01-30.
  6. Zane Atlāce-Bistere. «Strēlnieku ielā par 16 miljoniem eiro top «lidojošo koku māja»». db.lv. Dienas Bizness, 2019-08-01. Skatīts: 2022-01-30.
  7. «Foto: Rīgas klusajā centrā ar helikopteru 'stāda' kokus». delfi.lv. DELFI Bizness. 2020-10-09. Skatīts: 2022-01-30.
  8. «8709 - Manēža». is.mantojums.lv. Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde. Skatīts: 2022-01-30.
  9. «Būvniecības ieceres un koku ciršanas publiskā apsrpiešana - ēku komplekss Rīgā, Strēlnieku ielā 8». rpbv.lv. Rīgas pilsētas būvvalde. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2022-01-29. Skatīts: 2022-01-30.
  10. «CERTIFICATIONS: Maximum Sutainability Health and Wellness». bacderoda.com. Skatīts: 2022-03-16.
  11. «22@ Barcelona - urban sustainability exchange». use.metropolis.org. urban sustainability exchange. Skatīts: 2022-01-30.
  12. «22PALMS @ Barcelona». 22palms.com. Skatīts: 2022-03-16.
  13. Jānis Lejnieks. «J.G.Hāmanis un J.G.Herders». laarhivs.lv. Latvijas Architektūra. Skatīts: 2022-01-23.
  14. Monta Glumane. «Benjamiņu villas mūsdienu versija Villa Milia nosvinējusi spāru svētkus». db.lv. Dienas Bizness, 2018-04-23. Skatīts: 2022-01-23.
  15. «Jūrmalas dzīvojamais kvartāls "Legend" pilnībā nodots ekspluatācijā». abc.lv. 2015-01-20. Skatīts: 2022-01-31.
  16. Lelde Petrāne, Žanete Hāka. «Papildināta ar foto - Latvijas projekts ieguvis titulu Pasaulē labākā dzīvojamā kompleksa arhitektūra». db.lv. Dienas Bizness, 2014-12-08. Skatīts: 2022-01-23.
  17. «Brasas arhitektūra». citariga.lv. 2012-11-30. Skatīts: 2022-01-31.
  18. "CityZEN: Возвращение домой". Телеграф (Telegraf) (№166 (704)): 9. 2004-08-31.
  19. «Foto: Dzīvojamās mājas, kas plūca laurus Latvijas Būvniecības gada balvā». delfi.lv. DELFI Māja un dārzs. 2021-03-15. Skatīts: 2022-02-01.
  20. «Arhitektūras sasniegumu skates „2021. gada balva Rīgas arhitektūrā” finālisti». arhitekts.riga.lv. Rīgas valstspilsētas pašvaldības aģentūra "Rīgas pilsētas arhitekta birojs". 2021-08-26. Skatīts: 2022-02-01.
  21. «MIPIM Awards 2021 Finalists». MIPIM Awards. Skatīts: 2022-02-01.
  22. «Burj Khalifa up for MIPIM award». constructionweekonline.com. Construction Week Middle East. 2011-03-09. Skatīts: 2022-02-01.
  23. «MUSEUM OF TOMORROW IS AWARDED THE MIPIM INTERNATIONAL AWARD». idg.org.br. Instituto de Desenvolvimento e Gestão. 2018-01-30. Skatīts: 2022-02-01.
  24. «MIPIM Awards recognises National Museum of Qatar architecture». marhaba.qa. Marhaba - Qatar destination guide. 2018-05-15. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2022-01-31. Skatīts: 2022-02-01.
  25. «Marina One Wins Best Innovative Green Building At The MIPIM Awards 2018». brj.com.sg. Building Review Journal. 2018-05-22. Skatīts: 2022-02-01.
  26. «Tuvajā Pārdaugavā top divas augstceltnes – biznesa klases dzīvokļu nami “Filozofu rezidence”». ritakafija.lv. 2017-10-18. Skatīts: 2021-08-24.
  27. «Latvijas projekts – dzīvojamais kvartāls LEGEND. ieguvis titulu Pasaulē labākā dzīvojamā kompleksa arhitektūra». buvlaukums.lv. 2014-12-11. Skatīts: 2021-08-24.
  28. «Winners in 2014 year». luxurylifestyleawards.com. Skatīts: 2021-08-24.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]