Pāriet uz saturu

Sibīrijas iekarošana

Vikipēdijas lapa
Jermaka Sibīrijas pakļaušana, Vasilijs Sturikovs

Sibīrijas iekarošana bija Krievijas caristes ekspansijas process 16. līdz 17. gadsimtā, kurā tā paplašināja savas teritorijas uz austrumiem, iekarojot un kolonizējot plašo Sibīrijas reģionu. Šis process bija izšķirošs Krievijas teritorijas izplešanās vēsturē, padarot Krieviju par vienu no lielākajām impērijām pasaulē.

Sibīrijas iekarošana sākās Ivana IV valdīšanas laikā 16. gadsimta otrajā pusē, kad 1580. gadā kazaki Jevgeņija Stroganova vadībā kopā ar atamanu Jermaku, devās uz Sibīriju, lai pakļautu Sibīrijas hanistitjurku valsti, kas atradās mūsdienu Rietumsibīrijā un kuru vadīja hans Kučums. 1582. gadā Jermaks sakāva Kučuma spēkus pie Irtišas upes, tādējādi sākot Krievijas ietekmes nostiprināšanu reģionā.

Pēc sākotnējām militārajām uzvarām Krievija pakāpeniski paplašināja savu kontroli pār Sibīriju, izmantojot militāros spēkus, kazaku vienības un diplomātiju, lai noslēgtu līgumus ar vietējām ciltīm un vietējām valdībām. Sibīrijas plašie dabas resursi, īpaši kažokādu tirdzniecība, motivēja Krievijas Impērijas paplašināšanos. Tirdzniecība ar kažokādām kļuva par galveno ekonomisko stimulu Sibīrijas kolonizēšanai.

Sibīrijas iekarošanu raksturoja arī krievu kolonistu ierašanās, kas apmetās jauniegūtajās teritorijās. Vietējie iedzīvotāji, piemēram, jakuti, evenki un citas ciltis saskārās ar kolonizatoriem, piedzīvojot gan kultūras sadursmes, gan militārus konfliktus. Dažkārt vietējie iedzīvotāji tika pakļauti spiedienam maksāt jasaku – nodevas formu kažokādu veidā, ko Krievijas varas iestādes pieprasīja kā apliecinājumu pakļaušanai. Vietējo tautu skaits samazinājās gan asimilācijas, gan slimību, kara un pārvietošanas dēļ.

17. gadsimta laikā Krievija turpināja virzīties dziļāk Sibīrijā, sasniedzot Kluso okeānu un nostiprinot savu klātbūtni Tālo Austrumu reģionos. Sibīrijas iekarošanas rezultātā Krievija ieguva kontroli pār plašiem resursiem un teritorijām, kas joprojām ir stratēģiski nozīmīgi. Tā kļuva arī par atspēriena punktu tālākai Krievijas kolonizācijai Vidusāzijā un Ziemeļamerikas ziemeļrietumos (sk. Krievijas Amerika).

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]