Pāriet uz saturu

Ukraiņu diaspora

Vikipēdijas lapa

Ukraiņu diaspora ir ukraiņu kopienas ārpus ukraiņu zemēm (ukraiņu etniskās teritorijas), kas izjūt garīgu saikni ar Ukrainu. Kopš 2019. gada ārpus Ukrainas dzīvo no 11 līdz 13 miljoniem ukraiņu (kas nav Ukrainas pilsoņi) un viņu pēcnācēju jeb aptuveni ceturtā daļa nācijas. Saskaņā ar Ukrainas Konstitūcijas 12. pantu valsts rūpējas par to ukraiņu, kas nav Ukrainas pilsoņi, nacionālo, kultūras un valodas vajadzību apmierināšanu.

Ukraiņi PSRS[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

PSRS ukraiņu diasporu veidoja vairāk nekā 6 miljoni ukraiņu, kas bija izkaisīti pa visām PSRS republikām. Ja līdz 20. gadsimta 30. gadiem vēl pastāvēja ukraiņu prese un skolas blakus esošajās ukraiņu etnogrāfiskajās zemēs ārpus Ukrainas PSR un Tālajos Austrumos, tad 30. gadu vidū viss tika likvidēts. Pat Maskavā un Ļeņingradā dzīvojošajiem ukraiņiem, kuru skaits bija vairāki simti tūkstoši, nebija ukraiņu klubu, teātru, skolu un radio. Prese un grāmatas no Ukrainas nāca ierobežotā daudzumā, un nebija grāmatnīcu (vienīgā ukraiņu grāmatnīca ārpus Ukrainas atradās Maskavā).

Saskaņā ar padomju socioloģiskajiem pētījumiem Sibīrijā 27% ukraiņu joprojām lasīja no Ukrainas abonēto ukraiņu presi, taču ne ilgi. Reizēm no Ukrainas viesojās mākslinieciskie ansambļi, un dažkārt ukraiņu repertuārs tika iekļauts vietējo amatierkolektīvu programmās. Tas viss tika darīts, lai popularizētu “daudznacionālo padomju kultūru” un “padomju tautas” veidošanu — lai nosegtu pastiprināto rusifikāciju. Sibīrijā ukraiņu valodu lietoja mazāks iedzīvotāju īpatsvars nekā starp ukraiņu kolonistiem Kanādā vai Brazīlijā. Septiņdesmitajos gados padomju aptaujas liecināja, ka ukraiņu valodā runā 38 % ukraiņu iedzīvotāju. Tomēr joprojām bija saglabājušās dažādas etnogrāfiskās ukraiņu dzīves iezīmes: mājokļu kultūra, apģērbs un tautas ēdieni. Sibīrijas ukraiņu vidū 20. gadsimta 70. gados bija 82 % jauktu laulību, galvenokārt krievu-ukraiņu, lai gan daudzos gadījumos bērni palika ukraiņi. Nacionālās kultūras dzīves trūkums, kā arī jauktās laulības veicināja pakāpenisku asimilāciju, ko sekmēja arī valdības īstenotā rusifikācijas politika.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]