Zilupes iela (Rīga)

Vikipēdijas lapa
Zilupes iela
Zilupes iela
Karte
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Latgales priekšpilsēta
Apkaime Maskavas forštate
Garums 1010 m[1]
Vēsturiskie
nosaukumi
Latviešu iela
Joslu skaits 2
Segums asfalts
Zilupes iela Vikikrātuvē

Zilupes iela ir iela Rīgā, Latgales priekšpilsētā Maskavas forštatē. Iela sastāv no 2 braukšanas joslām. Zilupes iela sākas pie krustojuma ar Lubānas ielu un beidzas pie krustojuma ar Slāvu ielu. Dzērvju iela Zilupes ielu sadala divās daļās. Kopējais ielas garums ir 1010 metri.[1]

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Iela iekļauta Rīgas ielu sarakstā kopš 19. gadsimta 90. gadiem ar nosaukumu Latviešu iela (vācu: Lettenstrasse), nosaukums ielai piešķirts 1889. gadā un bija tematiski saistīts ar tuvējām Leišu (tag. Indrupes), Igauņu (tag. Rītupes), Līvu (tag. Salacas) un Slāvu ielām. No 1923. gada nosaukums Zilupes iela. Līdz 1940. gadam oficiāla numerācija sešpadsmit gruntsgabalos. Vācu okupācijas laikā nosaukums Rosenauer Strasse (Zilupes iela, minēta arī ar nosaukumu Silupensche Strasse). Pēckara gados ierīkots ielas savienojums ar Lubānas ielu.

20. un 30. gados Zilupes ielā atradās vairākas amatnieku darbnīcas (galdniecība, skārdnieku un ratnieku darbnīcas). Ar Zilupes ielu tolaik robežojās vairāku rūpniecības uzņēmumu gruntsgabali - Kaulu dedzināšanas un pārstrādāšanas sabiedrības fabrikas (Maskavas ielā 227), a/s "Livonija" alus darītavas (Maskavas ielā 231), E. K. Ertaka ķīmiski-farmaceitiskās fabrikas, vēlāk a/s "Planet" fabrikas (Maskavas ielā 239) gruntsgabali. Līdz 1927. gadam pie Zilupes ielas izvietojās neliela ģimenes dārziņu kolonija, pēc agrākā ielas nosaukuma saukta par "Latviešu koloniju".

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Zilupes iela krustojas ar šādām ielām:

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]