Zvejnieku iela (Rīga)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par ielu Rīgā. Par citām jēdziena Zvejnieku iela nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Zvejnieku iela
Zvejnieku iela
Zvejnieku iela pēc krustojuma ar Enkura ielu.
Skats Tīklu ielas virzienā.
Karte
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Kurzemes rajons
Apkaime Ķīpsala
Garums 475 m
Joslu skaits 2
Segums asfalts
Sabiedriskais transports
Autobuss 57.
Zvejnieku iela Vikikrātuvē

Zvejnieku iela ir pilsētas nozīmes iela Rīgā, Kurzemes rajonā, Ķīpsalā. Tā sākas krustojumā ar Kaiju un Ķīpsalas ielu, kas ir ielas turpinājums Ķīpsalas dienvidu virzienā, virzās Ķīpsalas ziemeļu virzienā, iela beidzas krustojumā ar Tīklu ielu. Kopējais ielas garums — 475 metri, visā garumā klāta ar asfalta segumu.

Ielas raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Zvejnieku iela ir 475 metrus gara pilsētas nozīmes iela Ķīpsalas apkaimes centrālajā daļā. Tā sākas krustojumā ar Ķīpsalas ielu, kas ir ielas turpinājums Ķīpsalas dienvidu virzienā, un Kaiju ielu, iepretī Ķīpsalas starptautiskajam izstāžu centram, un virzās ziemeļu virzienā. Posms līdz Mazajai Kaiju ielai neapbūvēts, pēc krustojuma pāra numuru pusē — Rīgas Starptautiskās skolas ēka ar teritoriju, nepāra numuru pusē — 2000. gados celtas rindu mājas. Tālāk ielai ir krustojumi ar Enkura un Ģipša ielu, starp šīm ielām atrodas dažas pirmskara ēkas un iela met nelielu līkumu ziemeļaustrumu virzienā, pēc tam atkal turpinādamās taisni ziemeļu virzienā. Zvejnieku iela beidzas krustojumā ar Tīklu ielu, aiz kura 40 metrus tālāk rietumu virzienā atrodas savienojums ar Matrožu ielu, kas ir Zvejnieku ielas turpinājums Ķīpsalas ziemeļu virzienā.

Sastāv no divām braukšanas joslām, gājēju ietve ielā izbūvēta periodiski — posmā no Mazās Kaiju ielas līdz Enkura ielai nepāra numuru pusē, ap ēkām Zvejnieku ielā 5a un 12, kā arī no Ģipša ielas līdz Tīklu ielai nepāra numuru pusē. Ielā pārsvarā mazstāvu dzīvojamo ēku apbūve.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Iela iezīmēta Rīgas plānā 1876. gadā, Rīgas ielu sarakstā kopš 19. gadsimta 80. gadiem ar nosaukumu Zvejnieku iela (Fischer Strasse). Kādreizējais ielas posms starp Tīklu un Loču ielām likvidēts vēlākās apbūves laikā. Līdz 1940. gadam apbūve un oficiāla numerācija trīspadsmit gruntsgabalos. 20. gadsimta 20., 30. gados ielā atradās dažas amatnieku darbnīcas un trīs pārtikas preču veikali. Vācu okupācijas laikā nosaukums Fischerstrasse (Zvejnieku iela). 20. gadsimta 70. gados ielas trase savienota ar Ķīpsalas ielu.

Zvejnieku ielā 5, Ģipša ielas stūrī, 20. gadsimta sākumā atradās Inčukalna muižas īpašnieka, barona Volfa (Wolff) alus brūža noliktava un alus tirgotava (barona Volfa īpašumā tolaik bija līdzās esošais gruntsgabals Zvejnieku ielā 7).

Zvejnieku ielā 14 (agrākā gruntsgabala adrese Enkura ielā 5/7, vēlāk Enkura ielā 5a, Zvejnieku iela 5a) 20. gadsimta 30. gados, paša namā, dzīvoja Mārtiņa evaņģēliski luteriskās baznīcas priekšnieks Jānis Purmalis.

Zvejnieku ielā 9 atrodas 1910. gadā pēc arhitekta Eižena Laubes projekta celta koka dzīvojamā ēka. 20. gadsimta 20. un 30. gados tur dzīvoja ūdens transporta uzņēmuma un vairāku velkoņu īpašnieks Kārlis Kronenbergs.

Zvejnieku ielā 12 20. gadsimta 30. gadu vidū dzīvoja pulkvežleitnants, vēlāk ģenerālis, kara lidotājs Jānis Indāns.

Zvejnieku ielas un Tīklu ielas stūrī atradās koka nams, kurā 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā darbojās M. Krastiņa traktieris (ēka nav saglabājusies).

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Zvejnieku iela ir savienota ar šādām ielām:

Kultūrvēsturiskais mantojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Zvejnieku ielā 14A atrodas 1908. gadā pēc arhitekta Eižena Laubes projekta celta koka jūgendstila ēka. 2005. gadā ēkai veikts kapitālais remonts.[1]

Sabiedriskais transports[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2014. gada 10. martā tika slēgts vienīgais sabiedriskā transporta maršruts uz Ķīpsalas ziemeļu daļu — 277. minibusa maršruts. Tā vietā atklāja 57. autobusu maršrutu no pilsētas centra pa Vanšu tiltu līdz bijušajam minibusu galapunktam Matrožu ielā salas ziemeļos.[2] Maršrutā iekļauta daļa Zvejnieku ielas no Kaiju un Ķīpsalas ielas krustojuma līdz Ģipša ielai. Darba dienās autobusi kursē tikai rīta un vakara stundās, brīvdienās — no plkst. 8:30 līdz plkst. 18:00. Vienīgās sabiedriskā transporta pieturvietas Zvejnieku ielā atrodas starp Mazo Kaiju un Enkura ielu.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]