Arturs Pormals

Vikipēdijas lapa
Arturs Pormals
Personīgā informācija
Dzimis 1926. gada 25. novembrī
Valsts karogs: Latvija Jaunjelgava, Latvija
Miris 2013. gada 3. aprīlī (86 gadi)
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Tautība latvietis
Dienesta informācija

Arturs Pormals (1926—2013) bija latviešu virsnieks.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis 1926. gada 25. novembrī Jaunjelgavā sešu bērnu ģimenē, 1931. gadā viņa ģimene pārcēlās uz vectēva mājām — Seces pagasta "Stalāniem". Mācījās Vīgantes pamatskolā un pēc Latvijas vācu okupācijas laikā Jaunjelgavas komercskolā.

Sarkanās armijas uzbrukuma laikā 1944. gada augustā pievienojās Kureļa grupai un pārcēlās uz Kurzemi. Pēc Rubeņa bataljona sacelšanās 1944. gada novembrī Pormalu apcietināja un pārveda uz Liepājas, tad Dancigas cietumu, vēlāk uz Štuthofas koncentrācijas nometni, bet decembrī nosūtīja uz šoferu skolu Berlīnes Migelheimas apkaimē (Berlin-Müggelheim). 1945. gada janvārī Pormalu nosūtīja uz Itāliju, kur 1945. gada 15. maijā viņu internēja un kā karagūstekni nodarbināja dažādos darbos. Pēc atbrīvošanas 1947. gadā strādāja būvdarbos Rietumvācijā, 1949. gada novembrī pārcēlās uz dzīvi Misisipi štatā ASV, no 1951. gada strādāja Čikāgas tēraudlietuvēs un auto fabrikā.

Korejas kara laikā 1952. gadā Pormalu iesauca amerikāņu armijā, un viņš dienēja izpletņu lēcēju divīzijā, tad speciālo spēku ("Zaļo berešu") vienībā. Pēc militārā dienesta beigām viņš atgriezās Čikāgā, kur studēja komerclietas un tieslietas, 1971. gadā ieguva MBA grādu. Darbojās ASV Republikāņu partijā, bija Ilinoisas latviešu republikāņu kluba prezidents. Kopš 1968. gada vairākas reizes apciemoja radiniekus Latvijā. Kad 1971. gadā Eduards Berklavs un citi nacionālkomunisti uzrakstīja "17 Latvijas komunistu vēstuli", viņa vecākais brālis Jānis Pormals slepus nodeva vēstules tekstu, kuru Arturs Pormals izveda no Latvijas. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas 1991. gadā viņam izdevās atgūt Mežaparkā mājīpašumu un viņš pārcēlās uz dzīvi Latvijā.

Miris 2013. gada 3. aprīlī ASV.[1]

Atmiņas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Karakalps: apcietināto, mobilizēto un citu vienību karavīru gaitas sabiedroto gūstā Itālijā un Ēģiptē pēc Otrā pasaules kara, kā arī dažas skices par ceļu uz mājām. Rīga: Pormalu ģimenes fonds, 2002
  • Pūķu laiks: Sēlijas ļaudis laiku lokos. Rīga: Pormalu ģimenes fonds, 2010

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]