Auns (zvaigznājs)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par zvaigznājs. Par citām jēdziena Auns nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Auns
Aries
Zvaigznāja karte ar tā robežām
Saīsinājums (latīniski): Ari
Nosaukums (latīniski) Aries
Rektascensija: 3 h
Deklinācija: +20°
Zvaigznāja platība: 441 kv. grādi. (39. vieta)
Galvenās zvaigznes: 3, 10
Zvaigznes ar eksoplanētām: 3
Spožas zvaigznes: 2
Tuvās zvaigznes: 2
Spožākā zvaigzne: Hamals (2,m)
Tuvākā zvaigzne: Tīgārdena zvaigzne (12,6 ly)
Mesjē kataloga objekti: 0
Meteoru plūsmas:
Robežzvaigznāji Persejs
Trīsstūris
Zivis
Valis
Vērsis
Redzams Latvijā rudenī
Redzams platuma grādos no +90° līdz −60°

Auna (latīņu: Aries) zvaigznājs ir viens no 12 zodiaka zvaigznājiem. Zvaigznājs ir diezgan blāvs un tam ir tikai divas salīdzinoši spožas zvaigznesHamals un Šaratans. Hamala vārds cēlies no arābu Al Ħamal — "aita, auns" un senāk ar šo vārdu apzīmēja visu zvaigznāju.'Tā simbols ir ♈(attēlojot auna ragus). Auna zvaigznājā atrodas Tīgārdena zvaigzne — viena no tuvākajām zvaigznēm Saules sistēmai — 12 gaismas gadu attālumā.

Dažādas kultūras Auna zvaigznāja zvaigznes ir iekļāvušas citos zvaigznājos. Daži dzīļu objekti, kas ir zvaigznājā, ir diezgan vārgi redzami un iekļauj vairākas mijiedarbīgās galaktikas. Vairākas meteoru plūsmas visticamāk nāk no Auna zvaigznāja, tajā skaitā Dienas Arietis (Daytime Arietids) un Epsilona Arietis (Epsilon Arietids).

Auna zvaigznājs ir zināms jau no antīkiem laikiem un Starptautiskā Astronomijas savienība to ir atdzinusi par oficiālu zvaigznāju. Tas iekļauj seno zvaigžņu sistēmu, kā arī apkārt esošās zvaigznes. Babilonas zodiaku aprakstā, kas pierakstītas uz senām māla plāksnēm, šim zvaigznājam ir dots nosaukums MUL.APIN.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]