Benko atklātne

Vikipēdijas lapa
Benko atklātne
abcdefgh
8
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Gājieni 1. g3
ECO kods A00
Izstrādātāji Pāls Benko
Piederība Flanga atklātnes.

Benko atklātne ir šaha atklātne, kas sākas ar gājieniem: 1. g2-g3.

To klasificē pie flanga atklātnēm ar Šaha atklātņu enciklopēdijas kodu A00.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Šaha praksē atklātne pazīstama no 19. gadsimta. 1828. gadā tā spēlēta mačā starp divu Indijas pilsētu šaha klubiem.[1] P. Bilguera un fon der Lasas sarakstītājā "Šaha spēles rokasgrāmatā" (Handbuch des Schachspiels) pieminēta 1841. gadā spēlētā partija R. Deložs − L. Kīzerickis, kas sākās ar gājieniem 1. g3 e5 2. Lg2 d5 3. c4.[2] Atklātnes teorētisko pamatojumu devis Rihards Rēti, kurš uzskatīja, ka melniem centrā pats spēcīgākais punkts ir lauciņš d5, tāpēc tam nekavējoties jāuzbrūk ar karaļa spārna laidņa fianketto.

Stratēģiskā ideja un galvenie varianti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Baltie, maskējot savus plānus, cenšas pāriet kādā no izstrādātām atklātnes sistēmām, (piemēram, vecindiešu aizsardzība, Pirca aizsardzība u.t.t.) ar kauliņu krāsu maiņu un lieku tempu. Melniem uzmanīgi jāseko balto plānam un laikus jāuzsāk nepieciešamā pretdarbība. Atklātne nosaukta ungāru − amerikāņu šahista P. Benko vārdā, kas 20 . gadsimta vidū to vairākkārt pielietojis savās partijās.

Sistēmas, kas noved pie zināmām atklātnēm ar kauliņu krāsu maiņu:

un citas.

Literatūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Pirmā zināmā partija ar 1. g3
  2. Шахматы: Энциклопедический словарь / Гл. ред. А.Е. Карпов. Москва : Советская энциклопедия. 1990. 383. lpp. ISBN 5-85 270-005-3. (krieviski)

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]