Ernests Kings

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par ASV flotes admirāli. Par citām jēdziena Kings nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Ernests Kings
Ernest J. King
Ernests Kings
Personīgā informācija
Dzimis 1878. gada 23. novembrī
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Loreina, Ohaio, ASV
Miris 1956. gada 25. jūnijā (77 gadi)
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Kiteri, Meina, ASV
Pilsonība Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Bērni 7
Militārais dienests
Dienesta pakāpe Flotes admirālis (Fleet admiral)
Dienesta laiks 1901–1956
Valsts ASV
Struktūra ASV Jūras kara flote
Komandēja Jūras spēku operāciju priekšnieks
ASV Flote
ASV Atlantijas flote
USS Lexington
USS Wright
Kaujas darbība Spāņu—amerikāņu karš, Meksikas revolūcija, Pirmais pasaules karš, Otrais pasaules karš
Apbalvojumi ASV flotes krusts
Jūras spēku izcilā dienesta medaļa (3)
Goda leģiona ordenis
Izglītība Jūras akadēmija Anapolisā
Cits darbs Flotes vēstures fonda prezidents

Ernests Džozefs Kings (angļu: Ernest Joseph King; dzimis 1878. gada 23. novembrī, miris 1956. gada 25. jūnijā) bija flotes admirālis Amerikas Savienoto Valstu Jūras spēkos, kurš Otrā pasaules kara laikā bija Amerikas Savienoto Valstu flotes (Commander in Chief, COMINCH) priekšnieks un Jūras spēku operāciju vadītājs (Chief of Naval Operations, CNO). Viņš vadīja Amerikas Savienoto Valstu Jūras spēku operācijas, plānošanu un administrāciju un bija Apvienotā štāba priekšnieku komitejas loceklis un bija ASV Jūras spēku otrais vecākais virsnieks Otrajā pasaules karā aiz flotes admirāļa Viljama Lehija, kurš bija priekšsēdētājs Apvienotajā štāba priekšnieku komitejā.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kings ieguva izglītību Jūras akadēmijā Anapolisā (absolvējis to 1901. gadā) un Jūras spēku koledžā (absolvējis to 1903. gadā). Jau studiju laikā Jūras spēku akadēmijā 1898. gadā Kings piedalījās Spānijas un Amerikas karā kreisera USS Sanfrancisko apkalpes sastāvā.

Būdams eskadras mīnu kuģa komandieris 1914. gada aprīlī, viņš piedalījās Verakrusas okupācijā.

Pirmā pasaules kara laikā viņš dienēja Amerikas Savienoto Valstu Atlantijas flotes komandiera galvenajā štābā, viceadmirāļa G. Maijo vadībā.

Kings (aiz ASV prezidenta Franklina D. Rūzvelta un Lielbritānijas premjerministra Vinstona Čērčila Atlantijas konferencē 1941. gadā

1919.-1921. Gadā viņš vadīja militāro skolu progresīvajā apmācībā. 1922. gadā viņš tika apmācīts uz zemūdenēm un vēlāk tika iecelts par zemūdeņu nodaļas komandieri. 1930. gadā viņš izgāja lidotāju apmācību un 1932.-1933. Gadā komandēja "Lexington" Aviācijas bāzeskuģi.

Kopš 1933. gada - Aeronautikas biroja vadītājs, pirms kara viņš kalpoja par Gaisa spēku bāzes vadītāju (viņa rīcībā bija apmēram tūkstotis lidmašīnu), un pēc viņa iniciatīvas tika uzsākta pilotu sagatavošana nakts cīņām. Kopš 1941. gada janvāra viņš ieņēma Amerikas Savienoto Valstu Atlantijas flotes komandiera amatu.

Pēc Japānas flotes uzbrukuma Pērlhārborai un ASV iesaistīšanās Otrajā pasaules karā Kings tika iecelts par ASV Jūras spēku galveno komandieri. 1942. gada 26. martā viņš uzņēmās Jūras spēku operāciju vadītāja pienākumus un vadīja lielāko daļu jūras operāciju stratēģisko plānu izstrādi Otrā pasaules kara laikā. Viņš nopelnīja reputāciju kā ļoti profesionāls un stratēģiski domājošs militārais līderis. Pēc amata viņš bija Apvienotās štāba priekšnieku komitejas loceklis un sabiedroto štāba priekšnieku Apvienotajā komitejā.

Ernests Kings aizstāvēja domu, ka ASV flote varētu uzvarēt karā Klusajā okeānā (viņš šo militāro operāciju teātri uzskatīja par galveno), ja viņiem tiek nodrošināta ievērojama valsts resursu daļa, ja tas pat kaitētu amerikāņu operāciju sagatavošanai Eiropā. Šie Kinga uzskati pastāvīgi lika viņam konfliktēt ar Apvienotās Karalistes pavēlniecības pārstāvjiem, kuri aizstāvēja Eiropas Militāro operāciju teātra prioritāti. Viņš sniedza visaptverošu atbalstu ģenerālim Daglasam Makarturam un admirālim Česteram Nimicam pastāvīgi sasniedzot papildu pastiprinājumus karaspēkam, kas cīnās Klusajā okeānā. Pēc admirāļa Kinga iniciatīvas (un viņa pakļautībā) tika izveidota pretzemūdeņu spēku pavēlniecība ​​-tā sauktā 10. ASV Jūras spēku flote.

1945. gada 15. decembris atkāpās no amata un devās pensijā.

Ernests Kings nomira no sirdslēkmes 1956. gada 25. jūnijā Kiterijā (Meinā).[1]

Dienesta pakāpes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ensins Jaunākais Leitnants Leitnants Leitnants Komandieris Komandieris Kapteinis
O-1 O-2 O-3 O-4 O-5 O-6
1903. gada 7. jūnijs Nekad neieņēma 1906. gada 7. jūnijs 1913. gada 1. jūlijs 1917. gada 1. jūlijs 1918. gada 21. septembris
Kontradmirālis Vice admirālis Admirālis Flotes admirālis
O-8 O-9 O-10 Special Grade
1933. gada 26. aprīlis 1938. gada 29. janvāris 1941. gada 1. februāris 1944. gada 17. decembris

Kingam nekad nav bijusi jaunākā leitnanta dienesta pakāpe, lai gan administratīvu iemeslu dēļ viņa dienesta uzskaitē norādīts, ka viņš tajā pašā dienā tiek paaugstināts gan par jaunāko leitnantu, gan par leitnantu.

Visi dienesta pakāpju saņemšanas datumi ņemti no Master of Sea Power: A Biography of Fleet Admiral Ernest J. King, pp. xii–xv.

Apbalvojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Flotes lidotāja spārni
ASV flotes krusts Jūras spēku izcilā dienesta medaļa
Samsona medaļa Spānijas kampaņas medaļa Filipīnu kampaņas medaļa
Medaļa par dienestu Meksikā Pirmā pasaules kara Uzvaras medaļa Medaļa par Amerikas aizsardzību
Amerikas kampaņas medaļa Otrā pasaules kara Uzvaras medaļa Nacionālā aizsardzības dienesta medaļa

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Borneman, Walter R. (2012). The Admirals: Nimitz, Halsey, Leahy and King – The Five-Star Admirals Who Won the War at Sea. New York: Little, Brown and Company. ISBN 978-0-316-09784-0.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]